WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Nigdy nie dodawaj do ciasta z galaretką. Na pewno się nie uda

Masz ochotę na przepyszne ciasto z owocami i galaretką? Pod żadnym pozorem nie dodawaj do niego kiwi. Chyba, że chcesz się denerwować, że wypiek ci nie wyszedł i nadaje się jedynie do kosza na śmieci. Zamiast tego wybierz maliny, borówki lub truskawki.

ObrazekNie dodawaj kiwi do ciasta z galaretkę (GETTY IMAGES)
Paulina Hermann

Desery sezonowe to coś, co uwielbiamy. Teraz, gdy jest ciepło, coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Zajadamy się lodami, sorbetami oraz najróżniejszymi ciastami z owocami i galaretką. Najczęściej dodajemy do niej banany, truskawki, maliny i borówki. To jest bardzo dobry pomysł, gdyż dzięki nim galaretka stężeje.

Problem zaczyna się, gdy dodajemy kiwi

Właściwie dlaczego ten owoc nie nadaje się do ciast z galaretką? Zawiera bowiem enzymy proteolityczne, które rozkładają białka w żelatynie (składnik galaretki).

Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu? Okazuje się, że da się z tym zawalczyć. Wystarczy pokroić kiwi w plasterki, sparzyć wrzątkiem i od razu potem schłodzić. Gorąca woda niszczy enzymy proteolityczne i sprawia, że prawdopodobieństwo zrobienia udanej galaretki wzrasta. Blanszowanie ma jeden minus - owoc może stracić swój smak.

Dobrym pomysłem jest też mus. Zmiksuj produkt, dodaj trochę cukru i gotuj przez pięć minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj też galaretkę. Kiedy stężeje, dodaj mus owocowy.

Obrazek
Świeże kiwi nie nadaje się do ciasta z galaretką (UNPLASH)

Czego jeszcze nie dodawać do galaretki

Nie tylko kiwi skutecznie zapobiega tężeniu żelatyny. Jest kilka owoców, których nie powinniśmy dodawać do galaretki, bo po prostu nam nie wyjdzie. Najczęściej wymienia się świeże produkty, jak ananasa, papaję, mango, guawę i figi. W tych przypadkach również z pomocą przyjdzie nam blanszowanie (dezaktywuje ono bowiem enzymy rozkładające białko). Ponadto możemy obgotować owoce w zalewie cukrowej lub wykorzystać na przykład ananasy w puszce.

Jeśli jednak bardzo zależy nam na świeżych owocach w galaretce, możemy użyć środka żelującego agar. Nie zawiera on żelatyny, a jego głównym składnikiem są cukry, które na pewno się nie rozłożą, a ciasto ładnie nam stężeje.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo