Nigdy nie dodawaj do ciasta z galaretką. Na pewno się nie uda

Masz ochotę na przepyszne ciasto z owocami i galaretką? Pod żadnym pozorem nie dodawaj do niego kiwi. Chyba, że chcesz się denerwować, że wypiek ci nie wyszedł i nadaje się jedynie do kosza na śmieci. Zamiast tego wybierz maliny, borówki lub truskawki.

ObrazekNie dodawaj kiwi do ciasta z galaretkę (GETTY IMAGES)
Paulina Hermann

Desery sezonowe to coś, co uwielbiamy. Teraz, gdy jest ciepło, coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Zajadamy się lodami, sorbetami oraz najróżniejszymi ciastami z owocami i galaretką. Najczęściej dodajemy do niej banany, truskawki, maliny i borówki. To jest bardzo dobry pomysł, gdyż dzięki nim galaretka stężeje.

Problem zaczyna się, gdy dodajemy kiwi

Właściwie dlaczego ten owoc nie nadaje się do ciast z galaretką? Zawiera bowiem enzymy proteolityczne, które rozkładają białka w żelatynie (składnik galaretki).

Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu? Okazuje się, że da się z tym zawalczyć. Wystarczy pokroić kiwi w plasterki, sparzyć wrzątkiem i od razu potem schłodzić. Gorąca woda niszczy enzymy proteolityczne i sprawia, że prawdopodobieństwo zrobienia udanej galaretki wzrasta. Blanszowanie ma jeden minus - owoc może stracić swój smak.

Dobrym pomysłem jest też mus. Zmiksuj produkt, dodaj trochę cukru i gotuj przez pięć minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj też galaretkę. Kiedy stężeje, dodaj mus owocowy.

Obrazek
Świeże kiwi nie nadaje się do ciasta z galaretką (UNPLASH)

Czego jeszcze nie dodawać do galaretki

Nie tylko kiwi skutecznie zapobiega tężeniu żelatyny. Jest kilka owoców, których nie powinniśmy dodawać do galaretki, bo po prostu nam nie wyjdzie. Najczęściej wymienia się świeże produkty, jak ananasa, papaję, mango, guawę i figi. W tych przypadkach również z pomocą przyjdzie nam blanszowanie (dezaktywuje ono bowiem enzymy rozkładające białko). Ponadto możemy obgotować owoce w zalewie cukrowej lub wykorzystać na przykład ananasy w puszce.

Jeśli jednak bardzo zależy nam na świeżych owocach w galaretce, możemy użyć środka żelującego agar. Nie zawiera on żelatyny, a jego głównym składnikiem są cukry, które na pewno się nie rozłożą, a ciasto ładnie nam stężeje.

Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku