Nie ma gorszego tłuszczu. Przez niego tyjesz, a do tego szkodzi jelitom i sercu

W 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił olej palmowy jako najbardziej rakotwórczy z dostępnych na rynku. Mimo to producenci żywności nie widzą przeszkód, by faszerować nim wyroby spożywcze, które towarzyszą naszej codziennej diecie.

Olej palmowy to stały olej roślinny otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiegoOlej palmowy to stały olej roślinny otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego
Źródło zdjęć: © Pixabay

Ale jakie są rzeczywiste skutki dla zdrowia spożywania oleju palmowego? Co dokładnie robią z naszym organizmem tłuszcze trans? W jakich produktach możemy znaleźć ukryty olej palmowy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?

Olej palmowy zawiera tzw. tłuszcze trans, które są izomerami kwasów tłuszczowych. Powstają one podczas procesów utwardzania tłuszczu, które mają miejsce podczas produkcji oleju palmowego.

Izomery trans obecne w oleju palmowym mają silnie szkodliwy wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ich działanie miażdżycorodne wynika z negatywnego wpływu na profil lipidowy organizmu. Podwyższają stężenie w surowicy szkodliwej frakcji cholesterolu - HDL, jednocześnie obniżając stężenie dobrej frakcji LDL. W efekcie, pod wpływem izomerów trans, dochodzi do zwiększenia stosunku cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL, co jest ważnym wskaźnikiem prognostycznym choroby wieńcowej.

Izomery trans również podnoszą poziom lipoproteiny oraz trójglicerydów, co znacznie zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Badania wykazały, że wzrost spożycia trans kwasów tłuszczowych o ilość dostarczającą 2 proc. dziennie, czyli o ok. 4 g lub 40 kcal w diecie 2000 kcal, był związany z 23 proc. wzrostem zachorowań na chorobę wieńcową, włącznie z zawałem mięśnia sercowego.

Surowy olej w temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą masą w kolorze białym lub żółtawym
Surowy olej w temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą masą w kolorze białym lub żółtawym © Wikimedia Commons | Romain Behar; domena publiczna

Olej palmowy a otyłość

Otyłość to kolejny problem związany ze spożywaniem oleju palmowego. Mowa o otyłości trzewnej, która jest związana z narządami wewnętrznymi jamy brzusznej. Ta forma otyłości zwiększa ryzyko chorób serca oraz cukrzycy. Wynika to z faktu, że izomery trans obniżają wrażliwość komórek na insulinę, co prowadzi do nadmiernego obciążenia trzustki produkcją tego hormonu. W efekcie dochodzi do nagromadzenia się lipidów w komórkach tkanki tłuszczowej brzucha.

Tłuszcze trans, obniżając wrażliwość komórek na insulinę, zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, co potwierdziły badania na zwierzętach i ludziach. Szczególnie narażone na to są osoby z otyłością brzuszną, które unikają aktywności fizycznej i już cierpią z powodu insulinooporności. Ponadto olej palmowy może zakłócać trawienie i powodować problemy z prawidłowym metabolizmem.

W jakich produktach jest najwięcej oleju palmowego?

Olej palmowy może być składnikiem wielu artykułów spożywczych, np. czekolad. Nadaje im błyszczący wygląd i sprawia, że nie rozpuszczają się zbyt szybko. Ale to nie koniec - olej palmowy jest również odpowiedzialny za gładką konsystencję kremów czekoladowych. Bez niego przysmaki te mogłyby nie być tak atrakcyjne dla naszych kubków smakowych.

Olej palmowy jest również często obecny w pieczywie pakowanym. Możemy go również znaleźć w mrożonej pizzy, a nawet w pierogach. Ale to nie koniec listy produktów, w których można znaleźć olej palmowy. Na czarnej liście znajdują się również sklepowe lody, niektóre margaryny, większość ciastek, batoników i chipsów oraz zupki chińskie.

Warto również pamiętać, że olej palmowy nie jest używany tylko w przemyśle spożywczym. Podczas wizyty w drogerii warto zachować czujność, ponieważ olej palmowy jest również wykorzystywany do produkcji kosmetyków, takich jak szminki i błyszczyki.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟