Zamiast jeść, wywozimy tonami za granicę. Duży błąd, bo jest zdrowsza od kurczaka

Czy wiesz, że Polacy na masową skalę eksportują bardzo cenne mięso? Niestety w naszym kraju nie cieszy się ono zbytnim zainteresowaniem. A to duży błąd i to z kilku względów.

gęsinaJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Getty Images | @bjuty
Marzena Pęcak

Myśląc o najbardziej popularnym mięsie w naszym kraju, na pewno od razu przed oczami masz kurczaka. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Szkoda tylko, że jednocześnie zapominamy o bardzo cennym mięsie, które wywozimy tonami za granicę. Jak wynika z raportu Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który można znaleźć na stronie gov.pl, wynika, że w ostatnich latach eksport tego typu produktu wzrósł i to znacznie. 

"(...) w latach 2020-2022 odnotowano dynamiczny wzrost wartości eksportu tego asortymentu, która zwiększyła się z 51 mln EUR do 116 mln EUR, tj. blisko 2,3-krotnie." - czytamy w raporcie.

W tym przypadku mowa o gęsinie, która nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze bogata jest w wiele wartości odżywczych. Co więcej, na jej bazie można przygotować naprawdę smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny. A, że okazji do uroczystych posiłków w najbliższym czasie nie zabraknie, w końcu zbliżają się święta wielkanocne, warto wziąć pod uwagę ten rodzaj mięsa, planując świąteczne menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Co można znaleźć w gęsinie?

Zanim po raz kolejnym pominiesz gęsinę w planach obiadowych na najbliższe dni, koniecznie sprawdź, co tracisz. Otóż powinieneś wiedzieć, że gęsina to przede wszystkim cenne źródło witamin: A, z grupy B, C, D oraz E. Bez problemu znajdziesz tu również wiele minerałów na czele z żelazem, potasem, cynkiem i fosforem. To oczywiście nie koniec, bo w tym niepozornym mięsie czekają na ciebie kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. 

Jak sam więc widzisz, korzyści jest zbyt wiele, aby z nich świadomie zrezygnować. Co więcej, praca z gęsiną nie jest wcale trudna i czasochłonna jak mogłoby się na pozór wydawać. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że gęsinę można podać na wiele ciekawych sposobów. Tym samym nuda w kuchni na pewno ci nie grozi.

Gęsina ma w sobie wiele wartości odżywczych
Gęsina ma w sobie wiele wartości odżywczych © Adobe Stock | Maksim Shebeko

Jak przygotować gęsinę na święta?

Gęsina świetnie odnajdzie się m.in. na wielkanocnym stole. W końcu w tym okresie nie jemy tylko uroczystego śniadania, ale też zasiadamy wraz ze swoimi bliskimi do wspólnego obiadu. I właśnie w takiej roli świetnie spisze się gęś. 

Oczywiście polecam upiec ją w piekarniku, dzięki czemu przygotujesz idealnie soczyste i chrupkie mięso jednocześnie. A, że do gęsiny pasują praktycznie wszystkie dodatki, nie będziesz miał problemu, z czym ją podać. W moim domu największą popularnością cieszą się pieczone ziemniaki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upieczoną gęś podać z kolorową sałatką, kaszą, ryżem, a nawet kluskami śląskimi. Możesz jednocześnie upiec kaczkę z ulubionymi produktami — świetnie spisze się tu mieszanka warzyw z aromatycznym tymiankiem i rozmarynem, jak i owoce w postaci m.in. jabłek. Wybierz opcję, która najbardziej do ciebie przemawia. I to wszystko. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯