PoradyZamiast jeść, wywozimy tonami za granicę. Duży błąd, bo jest zdrowsza od kurczaka

Zamiast jeść, wywozimy tonami za granicę. Duży błąd, bo jest zdrowsza od kurczaka

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Getty Images | @bjuty

23.03.2024 13:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy wiesz, że Polacy na masową skalę eksportują bardzo cenne mięso? Niestety w naszym kraju nie cieszy się ono zbytnim zainteresowaniem. A to duży błąd i to z kilku względów.

Myśląc o najbardziej popularnym mięsie w naszym kraju, na pewno od razu przed oczami masz kurczaka. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Szkoda tylko, że jednocześnie zapominamy o bardzo cennym mięsie, które wywozimy tonami za granicę. Jak wynika z raportu Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który można znaleźć na stronie gov.pl, wynika, że w ostatnich latach eksport tego typu produktu wzrósł i to znacznie. 

"(...) w latach 2020-2022 odnotowano dynamiczny wzrost wartości eksportu tego asortymentu, która zwiększyła się z 51 mln EUR do 116 mln EUR, tj. blisko 2,3-krotnie." - czytamy w raporcie.

W tym przypadku mowa o gęsinie, która nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze bogata jest w wiele wartości odżywczych. Co więcej, na jej bazie można przygotować naprawdę smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny. A, że okazji do uroczystych posiłków w najbliższym czasie nie zabraknie, w końcu zbliżają się święta wielkanocne, warto wziąć pod uwagę ten rodzaj mięsa, planując świąteczne menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co można znaleźć w gęsinie?

Zanim po raz kolejnym pominiesz gęsinę w planach obiadowych na najbliższe dni, koniecznie sprawdź, co tracisz. Otóż powinieneś wiedzieć, że gęsina to przede wszystkim cenne źródło witamin: A, z grupy B, C, D oraz E. Bez problemu znajdziesz tu również wiele minerałów na czele z żelazem, potasem, cynkiem i fosforem. To oczywiście nie koniec, bo w tym niepozornym mięsie czekają na ciebie kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. 

Jak sam więc widzisz, korzyści jest zbyt wiele, aby z nich świadomie zrezygnować. Co więcej, praca z gęsiną nie jest wcale trudna i czasochłonna jak mogłoby się na pozór wydawać. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że gęsinę można podać na wiele ciekawych sposobów. Tym samym nuda w kuchni na pewno ci nie grozi.

Gęsina ma w sobie wiele wartości odżywczych
Gęsina ma w sobie wiele wartości odżywczych© Adobe Stock | Maksim Shebeko

Jak przygotować gęsinę na święta? 

Gęsina świetnie odnajdzie się m.in. na wielkanocnym stole. W końcu w tym okresie nie jemy tylko uroczystego śniadania, ale też zasiadamy wraz ze swoimi bliskimi do wspólnego obiadu. I właśnie w takiej roli świetnie spisze się gęś. 

Oczywiście polecam upiec ją w piekarniku, dzięki czemu przygotujesz idealnie soczyste i chrupkie mięso jednocześnie. A, że do gęsiny pasują praktycznie wszystkie dodatki, nie będziesz miał problemu, z czym ją podać. W moim domu największą popularnością cieszą się pieczone ziemniaki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upieczoną gęś podać z kolorową sałatką, kaszą, ryżem, a nawet kluskami śląskimi. Możesz jednocześnie upiec kaczkę z ulubionymi produktami — świetnie spisze się tu mieszanka warzyw z aromatycznym tymiankiem i rozmarynem, jak i owoce w postaci m.in. jabłek. Wybierz opcję, która najbardziej do ciebie przemawia. I to wszystko. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gęsinageśmięso z gęsi