Zamiast jeść, wywozimy tonami za granicę. Duży błąd, bo jest zdrowsza od kurczaka
23.03.2024 13:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wiesz, że Polacy na masową skalę eksportują bardzo cenne mięso? Niestety w naszym kraju nie cieszy się ono zbytnim zainteresowaniem. A to duży błąd i to z kilku względów.
Myśląc o najbardziej popularnym mięsie w naszym kraju, na pewno od razu przed oczami masz kurczaka. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Szkoda tylko, że jednocześnie zapominamy o bardzo cennym mięsie, które wywozimy tonami za granicę. Jak wynika z raportu Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który można znaleźć na stronie gov.pl, wynika, że w ostatnich latach eksport tego typu produktu wzrósł i to znacznie.
"(...) w latach 2020-2022 odnotowano dynamiczny wzrost wartości eksportu tego asortymentu, która zwiększyła się z 51 mln EUR do 116 mln EUR, tj. blisko 2,3-krotnie." - czytamy w raporcie.
W tym przypadku mowa o gęsinie, która nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze bogata jest w wiele wartości odżywczych. Co więcej, na jej bazie można przygotować naprawdę smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny. A, że okazji do uroczystych posiłków w najbliższym czasie nie zabraknie, w końcu zbliżają się święta wielkanocne, warto wziąć pod uwagę ten rodzaj mięsa, planując świąteczne menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można znaleźć w gęsinie?
Zanim po raz kolejnym pominiesz gęsinę w planach obiadowych na najbliższe dni, koniecznie sprawdź, co tracisz. Otóż powinieneś wiedzieć, że gęsina to przede wszystkim cenne źródło witamin: A, z grupy B, C, D oraz E. Bez problemu znajdziesz tu również wiele minerałów na czele z żelazem, potasem, cynkiem i fosforem. To oczywiście nie koniec, bo w tym niepozornym mięsie czekają na ciebie kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Jak sam więc widzisz, korzyści jest zbyt wiele, aby z nich świadomie zrezygnować. Co więcej, praca z gęsiną nie jest wcale trudna i czasochłonna jak mogłoby się na pozór wydawać. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że gęsinę można podać na wiele ciekawych sposobów. Tym samym nuda w kuchni na pewno ci nie grozi.
Jak przygotować gęsinę na święta?
Gęsina świetnie odnajdzie się m.in. na wielkanocnym stole. W końcu w tym okresie nie jemy tylko uroczystego śniadania, ale też zasiadamy wraz ze swoimi bliskimi do wspólnego obiadu. I właśnie w takiej roli świetnie spisze się gęś.
Oczywiście polecam upiec ją w piekarniku, dzięki czemu przygotujesz idealnie soczyste i chrupkie mięso jednocześnie. A, że do gęsiny pasują praktycznie wszystkie dodatki, nie będziesz miał problemu, z czym ją podać. W moim domu największą popularnością cieszą się pieczone ziemniaki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upieczoną gęś podać z kolorową sałatką, kaszą, ryżem, a nawet kluskami śląskimi. Możesz jednocześnie upiec kaczkę z ulubionymi produktami — świetnie spisze się tu mieszanka warzyw z aromatycznym tymiankiem i rozmarynem, jak i owoce w postaci m.in. jabłek. Wybierz opcję, która najbardziej do ciebie przemawia. I to wszystko. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!