Wiele osób nie cierpi tego warzywa. Podane z kurczakiem smakuje jak marzenie

Wiele osób kręci nosem na brukselkę. Jej specyficzny smak i gorzki posmak zniechęcają do jedzenia. Ale czy słusznie? Okazuje się, że brukselka z kurczakiem w kremowym sosie warzywnym to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wiele osób nie cierpi tego warzywa. Podane z kurczakiem smakuje jak marzenieWiele osób nie cierpi tego warzywa. Podane z kurczakiem smakuje jak marzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli poszukujesz prostego, a zarazem wyjątkowego dania, które zaskoczy twoich bliskich smakiem i aromatem, koniecznie sięgnij po danie z kurczakiem i brukselką. Kurczak to mięso wszechstronne, które doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Jego delikatność i wszechstronność sprawiają, że każdy kulinarny eksperyment z nim w roli głównej kończy się sukcesem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Przepis na brukselkę z kurczakiem w kremowym sosie warzywnym

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 200 g brukselki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietanki 30 porc.,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w garnku, zalej wodą i dodaj liście laurowe. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z łyżką masła i zeszklij cebulę.
  3. Kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem. Dodaj do zeszklonej cebuli i podsmaż z każdej strony na złoty kolor.
  4. Do garnka z warzywami dodaj podsmażonego kurczaka i gotuj całość przez kolejne 20 minut.
  5. Brukselkę umyj, odetnij wierzchnie liście i przekrój na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 10 minut.
  6. Ugotowane warzywa i kurczaka odcedź. Warzywa zblenduj na gładki sos, dodając do nich pół szklanki wody z gotowania.
  7. Do zmiksowanych warzyw dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
  8. Do sosu dodaj brukselkę i podgrzewaj przez kilka minut.
  9. Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub ziemniakami.

Sekrety idealnej brukselki z kurczakiem:

  • Aby brukselka nie była gorzka, możesz przed gotowaniem namoczyć ją w zimnej wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny.
  • Do sosu warzywnego możesz dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz, aby sos był bardziej gęsty, możesz dodać do niego łyżkę mąki pszennej.

Spróbuj tego prostego przepisu, a przekonasz się, że brukselka z kurczakiem w kremowym sosie warzywnym to prawdziwy hit!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby