Na zimę robię kilka takich słoiczków. Jesienią i zimą herbata z nimi smakuje rewelacyjnie

Jesień nieuchronnie się zbliża, a wraz z nią coraz większa ochota na rozgrzewające napoje. To dobry moment, by przygotować na zapas coś wyjątkowego – domowy syrop z plastrów pomarańczy z goździkami. Kilka słoiczków w spiżarni sprawi, że jesienne wieczory nabiorą smaku.

Syrop idealnie sprawdzi się do jesiennej herbatySyrop idealnie sprawdzi się do jesiennej herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomarańcze w syropie z goździkami, to połączenie, które doskonale sprawdza się w chłodniejsze miesiące. Ich smak przenosi prosto do jesiennego klimatu, a przy tym nadaje każdej herbacie wyjątkowego charakteru. Co ważne, przepis jest bardzo prosty, a składniki dostępne przez cały rok. Wystarczy trochę czasu i cierpliwości, by cieszyć się tym wyjątkowym dodatkiem przez całą jesień i zimę, kiedy takie syropy są na wagę złota.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Goździki w syropie

Nieodłącznym składnikiem pomarańczy w syropie są goździki, które poza tym, że nadają potrawom wyrazistego, korzennego charakteru, mają również szereg właściwości zdrowotnych. Nie każdy wie, że są naturalnym środkiem antyseptycznym – wspierają organizm w walce z infekcjami i łagodzą ból gardła i są także znane ze swojego działania przeciwbólowego – zwłaszcza w przypadku bólu zębów. Dodatkowo poprawiają trawienie i wspomagają układ odpornościowy. Dzięki temu słoiczek pomarańczy z goździkami to nie tylko przyjemność, ale też cenny produkt w sezonie przeziębień, który warto mieć w swojej piwniczce podczas zimniejszych miesięcy.

Pomarańcze w syropie

Pomarańczowy syrop z dodatkiem korzennych przypraw można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszy to dodanie go do gorącej herbaty lub naparu z imbirem – wystarczy plaster owocu i łyżeczka syropu, by zwykły napój zamienił się w rozgrzewający rarytas. Pomarańcze świetnie pasują także do deserów: lodów, naleśników, serników i ciast. Wystarczy odrobina, by dodać słodyczy i nieco świątecznego klimatu każdej potrawie.

Przepis na pomarańcze w syropie goździkowym

Składniki:

  • 300 g cukru,
  • 250 g wody,
  • 120 g soku z cytryny,
  • 20 goździków,
  • 3 pomarańcze.

Sposób przygotowania:

  1. Wyparz pomarańcze i pokrój w plastry.
  2. Do garnka wsyp cukier, wlej wodę i sok z cytryny, dodaj goździki, a następnie włóż plastry pomarańczy.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut – aż owoce zmiękną, a syrop lekko zgęstnieje.
  4. Uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia.
  5. Gdy wszystko będzie gotowe, ostrożnie przełóż plastry pomarańczy do wyparzonych słoików.
  6. Zalej je gorącym syropem, rozdzielając równomiernie goździki.
  7. Zakręć słoiki i odstaw je do całkowitego wystudzenia.
  8. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje