Na zimę robię kilka takich słoiczków. Jesienią i zimą herbata z nimi smakuje rewelacyjnie
Jesień nieuchronnie się zbliża, a wraz z nią coraz większa ochota na rozgrzewające napoje. To dobry moment, by przygotować na zapas coś wyjątkowego – domowy syrop z plastrów pomarańczy z goździkami. Kilka słoiczków w spiżarni sprawi, że jesienne wieczory nabiorą smaku.
Pomarańcze w syropie z goździkami, to połączenie, które doskonale sprawdza się w chłodniejsze miesiące. Ich smak przenosi prosto do jesiennego klimatu, a przy tym nadaje każdej herbacie wyjątkowego charakteru. Co ważne, przepis jest bardzo prosty, a składniki dostępne przez cały rok. Wystarczy trochę czasu i cierpliwości, by cieszyć się tym wyjątkowym dodatkiem przez całą jesień i zimę, kiedy takie syropy są na wagę złota.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Goździki w syropie
Nieodłącznym składnikiem pomarańczy w syropie są goździki, które poza tym, że nadają potrawom wyrazistego, korzennego charakteru, mają również szereg właściwości zdrowotnych. Nie każdy wie, że są naturalnym środkiem antyseptycznym – wspierają organizm w walce z infekcjami i łagodzą ból gardła i są także znane ze swojego działania przeciwbólowego – zwłaszcza w przypadku bólu zębów. Dodatkowo poprawiają trawienie i wspomagają układ odpornościowy. Dzięki temu słoiczek pomarańczy z goździkami to nie tylko przyjemność, ale też cenny produkt w sezonie przeziębień, który warto mieć w swojej piwniczce podczas zimniejszych miesięcy.
Pomarańcze w syropie
Pomarańczowy syrop z dodatkiem korzennych przypraw można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszy to dodanie go do gorącej herbaty lub naparu z imbirem – wystarczy plaster owocu i łyżeczka syropu, by zwykły napój zamienił się w rozgrzewający rarytas. Pomarańcze świetnie pasują także do deserów: lodów, naleśników, serników i ciast. Wystarczy odrobina, by dodać słodyczy i nieco świątecznego klimatu każdej potrawie.
Przepis na pomarańcze w syropie goździkowym
Składniki:
- 300 g cukru,
- 250 g wody,
- 120 g soku z cytryny,
- 20 goździków,
- 3 pomarańcze.
Sposób przygotowania:
- Wyparz pomarańcze i pokrój w plastry.
- Do garnka wsyp cukier, wlej wodę i sok z cytryny, dodaj goździki, a następnie włóż plastry pomarańczy.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut – aż owoce zmiękną, a syrop lekko zgęstnieje.
- Uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Gdy wszystko będzie gotowe, ostrożnie przełóż plastry pomarańczy do wyparzonych słoików.
- Zalej je gorącym syropem, rozdzielając równomiernie goździki.
- Zakręć słoiki i odstaw je do całkowitego wystudzenia.
- Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.