PrzepisOkazjeNie tylko dorzucam goździki, ale też kardamon i korę cynamonu. Słoiki są gotowe na święta

Nie tylko dorzucam goździki, ale też kardamon i korę cynamonu. Słoiki są gotowe na święta

Marynowaną dynię robię nie tylko wtedy, gdy już nie mam innego pomysłu. Ta przystawka świetnie sprawdza się jako dodatek do pasztetu, który co roku piecze na święta moja mama. Żeby nie było nudno, dorzucam przyprawy korzenne. Sprawiają, że dynia z octu nabiera wyrazu i idealnie pasuje do innych potraw na Boże Narodzenie.

Dynię można przygotować na wiele sposobów
Dynię można przygotować na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Dynia w marynacie korzennej kusi już samym wyglądem. Co więcej, taki słoik możesz wykorzystać nie tylko jako dodatek do potraw, ale także w charakterze świątecznego upominku dla bliskich. Pomyśl o tym już teraz, kiedy jeszcze trwa sezon na dynię, a zaoszczędzisz czas przed Gwiazdką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Jaką dynię warto zamarynować?

W przetworach marynowanych najlepiej sprawdzają się twarde warzywa i owoce. Zbyt miękkie mogą się rozpadać. Dlatego najlepszym wyborem będzie dynia makaronowa, która z kolei zupełnie nie nadaje się na puree. Jej włóknista struktura sprawia, że kawałki dyni świetnie trzymają się w marynacie.

Odpowiednia będzie także dynia Hokkaido, którą można marynować ze skórką. Ma ona większą ilość barwnika, więc jeśli szykujesz słoiki na prezenty, możesz mieć pewność, że będą wyglądać efektownie.

Przepis na dynię marynowaną z przyprawami korzennymi

Z tego przypisu przygotujesz ok. 5 słoików z marynowaną dynią o pojemności 400 ml.

Składniki:

  • 1 duża dynia (ok. 2 kg po pokrojeniu na kawałki),
  • 10 g goździków,
  • 10 g kardamonu,
  • 10 g anyżu,
  • 5 sztuk kory cynamonu,
  • 1 l wody,
  • 200 g cukru,
  • 30 g miodu,
  • 5 g soli,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • 10 g mielonej gałki muszkatołowej,
  • 200 ml octu.

Jak zrobić dynię z przyprawami korzennymi w occie krok po kroku?

  1. Dynię obierz ze skórki (jeśli nie jest to dynia Hokkaido), pokrój na duże kawałki, usuń pestki i część gąbczastą. Następnie pokrój ją w kostkę o boku o długości ok. 2 cm.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, miód, sól i mielone przyprawy. Zagotuj i włóż pokrojoną w kostkę dynię, tylko na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij ją przy pomocy łyżki cedzakowej.
  3. Do marynaty w garnku dodaj ocet i wymieszaj.
  4. Przygotuj słoiki – muszą być czyste i wyparzone, aby do przetworów nie dostały się bakterie. W każdym słoiku ułóż przyprawy, które masz w całości – po kilka goździków, gwiazdek anyżu, ziarenek kardamonu. Dodaj też laskę cynamonu.
  5. Do słoików z przyprawami korzennymi przełóż ostrożnie dynię. Całość zalej marynatą tak, aby zalewa w całości przykryła wszystko, co znajduje się w środku.
  6. Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Uważaj, żeby nie wkładać zimnych słoików do rozgrzanego piekarnika, bo mogą popękać. Jeśli decydujesz się na pasteryzację w garnku, nie zalewaj gorących przetworów zimną wodą.

dynia hokkaidoprzetworyprzyprawy korzenne

Wybrane dla Ciebie