Upycham w słoiczkach zamiast papryki czy ogórków. Rodzina nie może się nachwalić
Kiszenie i marynowanie to jedne z najlepszych sposobów na przetworzenie dużej ilości warzyw i owoców. W zalewie umieścić można niemal wszystko, chociaż w spiżarniach króluje przede wszystkim papryka i letnie ogórki. Od kiedy jednak poznałam ten przepis, to na półkach nie może zabraknąć również tego warzywa.
01.10.2024 08:36
Jesień kojarzy się przede wszystkim z dyniami, które kuszą różnymi kształtami i kolorami. Pomysłów na ich wykorzystanie jest sporo, bo to naprawdę ciekawe warzywo w kuchni. Placuszki, musy, owsianki, pumpkin spice latte, curry i zupy krem to jednak nie wszystko. Moim hitem jest marynowana dynia w occie. Każdej jesieni przygotowuję przynajmniej kilka słoików.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia w occie
Sezonu na dynię nie da się przeoczyć, bo dorodne okazy zalewają stragany i sklepowe półki. Są nie tylko składnikiem wielu jesiennych dań, ale często również elementem dekoracji. Chociaż dyniowy sezon jest intensywny, to trwa dość krótko, bo najlepsze dynie kupić można do listopada. Warto skorzystać z okazji i dobry cen, by zamknąć smak dyni na dłużej.
Słodko-kwaśny smak i piękny kolor marynowanej dyni sprawiają, że pasuje do wielu dań. Doskonale komponuje się z pieczeniami, gulaszami, a także z dziczyzną. Może być świetnym dodatkiem do kurczaka, kaczki czy indyka. Urozmaici również deskę z serami i wędlinami, kanapki czy też sałatki.
Składniki:
- 3 kg dyni muskatowej lub hokkaido,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
- 10-12 goździków,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 szklanka cukru,
- 5 szklanek wody.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dość dużą kostkę.
- Pokrojoną dynię sparz, a następnie umieść w słoikach.
- Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, dodaj goździki oraz ziele angielskie.
- Zagotuj i mieszaj, aż kryształki cukru się rozpuszczą.
- Dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.
- Gorącą zalewą wypełnij słoiki z przygotowaną dynią.
- Dobrze zakręć słoiki i odstaw je do góry dnem, aż przestygną.
- Przykryj ściereczką lub ręcznikiem i zostaw na całą noc, aby dobrze przestygły.
Po ok. 10-12 dniach możesz otworzyć pierwszy słoiczek. Dynia spokojnie postoi też przez całą zimę. Smacznego!