PrzepisPrzekąskiUpycham w słoiczkach zamiast papryki czy ogórków. Rodzina nie może się nachwalić

Upycham w słoiczkach zamiast papryki czy ogórków. Rodzina nie może się nachwalić

Kiszenie i marynowanie to jedne z najlepszych sposobów na przetworzenie dużej ilości warzyw i owoców. W zalewie umieścić można niemal wszystko, chociaż w spiżarniach króluje przede wszystkim papryka i letnie ogórki. Od kiedy jednak poznałam ten przepis, to na półkach nie może zabraknąć również tego warzywa.

Marynowana dynia
Marynowana dynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktoria Kondysenko

01.10.2024 08:36

Jesień kojarzy się przede wszystkim z dyniami, które kuszą różnymi kształtami i kolorami. Pomysłów na ich wykorzystanie jest sporo, bo to naprawdę ciekawe warzywo w kuchni. Placuszki, musy, owsianki, pumpkin spice latte, curry i zupy krem to jednak nie wszystko. Moim hitem jest marynowana dynia w occie. Każdej jesieni przygotowuję przynajmniej kilka słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dynia w occie

Sezonu na dynię nie da się przeoczyć, bo dorodne okazy zalewają stragany i sklepowe półki. Są nie tylko składnikiem wielu jesiennych dań, ale często również elementem dekoracji. Chociaż dyniowy sezon jest intensywny, to trwa dość krótko, bo najlepsze dynie kupić można do listopada. Warto skorzystać z okazji i dobry cen, by zamknąć smak dyni na dłużej.

Dynia marynowana to specjał, który musi pojawić się na twoim stole
Dynia marynowana to specjał, który musi pojawić się na twoim stole© Canva | Alliance Images

Słodko-kwaśny smak i piękny kolor marynowanej dyni sprawiają, że pasuje do wielu dań. Doskonale komponuje się z pieczeniami, gulaszami, a także z dziczyzną. Może być świetnym dodatkiem do kurczaka, kaczki czy indyka. Urozmaici również deskę z serami i wędlinami, kanapki czy też sałatki.

Składniki:

  • 3 kg dyni muskatowej lub hokkaido,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
  • 10-12 goździków,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 szklanek wody.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dość dużą kostkę.
  2. Pokrojoną dynię sparz, a następnie umieść w słoikach.
  3. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, dodaj goździki oraz ziele angielskie.
  4. Zagotuj i mieszaj, aż kryształki cukru się rozpuszczą.
  5. Dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.
  6. Gorącą zalewą wypełnij słoiki z przygotowaną dynią.
  7. Dobrze zakręć słoiki i odstaw je do góry dnem, aż przestygną.
  8. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem i zostaw na całą noc, aby dobrze przestygły.


Po ok. 10-12 dniach możesz otworzyć pierwszy słoiczek. Dynia spokojnie postoi też przez całą zimę. Smacznego!

przepisdyniadomowe przetwory
Wybrane dla Ciebie