Nacinam pierś i zanurzam w specjalnym cieście. Na zwykłe kotlety nikt nawet nie spojrzy
Są soczyste, pełne smaku i proste w przygotowaniu. Pyszne kotleciki serowo-ziołowe to przepis na obiad, po którym do kuchni zabierzesz tylko puste talerze.
Filety z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Zamiast jednak po raz kolejny smażyć kotlety w panierce lub kroić mięso w kostkę i dodawać do makaronu w sosie szpinakowym, postaw na serowo-ziołowe kąski. Tajemnica pysznego sukcesu tkwi tutaj w wyjątkowym cieście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Kotleciki serowo-ziołowe
Zapomnij o suchych i nudnych kotletach. Kotleciki drobiowe w ziołowo-serowym cieście to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne, soczyste mięso drobiowe, otulone aromatycznym, serowym ciastem to idealne połączenie smaku i prostoty. Dzięki ziołowo-serowej panierce, kotleciki zyskują apetyczny, złocisty kolor i chrupiącą teksturę
Ziołowa marynata przenika każdy kawałek kurczaka, a ser wspaniale podkręca całość. Kotleciki drobiowe w ziołowo-serowym cieście to idealna propozycja na rodzinny obiad czy też kolację na ciepło. Możesz dobrać do nich swoje ulubione dodatki. Pasować tutaj będzie naprawdę sporo, od klasycznych ziemniaków i surówek, po lekkie sałatki i grillowane warzywa.
Mięso powinno spędzić w marynacie przynajmniej godzinę. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Dzięki temu następnego dnia zostanie tylko smażenie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki suszonego czosnku,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na plastry.
- Do miski wbij jajko, dodaj jogurt oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
- Do masy dodaj wszystkie przyprawy oraz starty ser i wymieszaj.
- Kawałki mięsa przełóż do marynaty i dokładnie zanurz, by przykryła każdy kawałek.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wykładaj kotleciki zanurzone w cieście i smaż z obu stron, aż się zarumienią.
- Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kotleciki serwuj na ciepło w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!