Nacinam pierś i zanurzam w specjalnym cieście. Na zwykłe kotlety nikt nawet nie spojrzy

Są soczyste, pełne smaku i proste w przygotowaniu. Pyszne kotleciki serowo-ziołowe to przepis na obiad, po którym do kuchni zabierzesz tylko puste talerze.

Pyszne kotleciki w cieściePyszne kotleciki w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Filety z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Zamiast jednak po raz kolejny smażyć kotlety w panierce lub kroić mięso w kostkę i dodawać do makaronu w sosie szpinakowym, postaw na serowo-ziołowe kąski. Tajemnica pysznego sukcesu tkwi tutaj w wyjątkowym cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Kotleciki serowo-ziołowe

Zapomnij o suchych i nudnych kotletach. Kotleciki drobiowe w ziołowo-serowym cieście to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne, soczyste mięso drobiowe, otulone aromatycznym, serowym ciastem to idealne połączenie smaku i prostoty. Dzięki ziołowo-serowej panierce, kotleciki zyskują apetyczny, złocisty kolor i chrupiącą teksturę

Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie © Adobe Stock

Ziołowa marynata przenika każdy kawałek kurczaka, a ser wspaniale podkręca całość. Kotleciki drobiowe w ziołowo-serowym cieście to idealna propozycja na rodzinny obiad czy też kolację na ciepło. Możesz dobrać do nich swoje ulubione dodatki. Pasować tutaj będzie naprawdę sporo, od klasycznych ziemniaków i surówek, po lekkie sałatki i grillowane warzywa.

Mięso powinno spędzić w marynacie przynajmniej godzinę. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Dzięki temu następnego dnia zostanie tylko smażenie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na plastry.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj jogurt oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
  3. Do masy dodaj wszystkie przyprawy oraz starty ser i wymieszaj.
  4. Kawałki mięsa przełóż do marynaty i dokładnie zanurz, by przykryła każdy kawałek.
  5. Odstaw do lodówki na godzinę.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Wykładaj kotleciki zanurzone w cieście i smaż z obu stron, aż się zarumienią.
  8. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe kotleciki serwuj na ciepło w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej