Nacinam pierś i zanurzam w specjalnym cieście. Na zwykłe kotlety nikt nawet nie spojrzy

Są soczyste, pełne smaku i proste w przygotowaniu. Pyszne kotleciki serowo-ziołowe to przepis na obiad, po którym do kuchni zabierzesz tylko puste talerze.

Pyszne kotleciki w cieściePyszne kotleciki w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Filety z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Zamiast jednak po raz kolejny smażyć kotlety w panierce lub kroić mięso w kostkę i dodawać do makaronu w sosie szpinakowym, postaw na serowo-ziołowe kąski. Tajemnica pysznego sukcesu tkwi tutaj w wyjątkowym cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Kotleciki serowo-ziołowe

Zapomnij o suchych i nudnych kotletach. Kotleciki drobiowe w ziołowo-serowym cieście to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne, soczyste mięso drobiowe, otulone aromatycznym, serowym ciastem to idealne połączenie smaku i prostoty. Dzięki ziołowo-serowej panierce, kotleciki zyskują apetyczny, złocisty kolor i chrupiącą teksturę

Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie © Adobe Stock

Ziołowa marynata przenika każdy kawałek kurczaka, a ser wspaniale podkręca całość. Kotleciki drobiowe w ziołowo-serowym cieście to idealna propozycja na rodzinny obiad czy też kolację na ciepło. Możesz dobrać do nich swoje ulubione dodatki. Pasować tutaj będzie naprawdę sporo, od klasycznych ziemniaków i surówek, po lekkie sałatki i grillowane warzywa.

Mięso powinno spędzić w marynacie przynajmniej godzinę. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Dzięki temu następnego dnia zostanie tylko smażenie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na plastry.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj jogurt oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
  3. Do masy dodaj wszystkie przyprawy oraz starty ser i wymieszaj.
  4. Kawałki mięsa przełóż do marynaty i dokładnie zanurz, by przykryła każdy kawałek.
  5. Odstaw do lodówki na godzinę.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Wykładaj kotleciki zanurzone w cieście i smaż z obu stron, aż się zarumienią.
  8. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe kotleciki serwuj na ciepło w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟