Nadziej i zapiecz. Mają niedużo kalorii, a sycą na długo
Faszerowane pieczarki z jajkiem to szybka, białkowa przekąska, która wspiera serce i pomaga w odchudzaniu. Może wyglądać niepozornie, ale na długo uciszy burczenie w brzuchu.
Pieczarki nie wydają się być oczywistym wyborem, kiedy myślimy o śniadaniu. W tym wydaniu zastąpią jednak klasyczną jajecznicę czy kanapki. Świetnie sprawdzą się także na kolację czy prostą przekąską. To zdrowy i smaczny przepis, który przygotujesz w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria
Dlaczego warto jeść faszerowane pieczarki?
Pieczarki często kojarzą się z pizzą lub zupą krem. Popularne są też w wersji panierowanej i smażonej, jednak taka forma to często bomba kaloryczna. Odpowiedni przepis zamieni je w smaczną i pożywną przekąskę. Klucz tkwi w połączeniu ich z jajkami i mozzarellą.
Białko to makroskładnik, który najskuteczniej zapewnia uczucie sytości. Organizm potrzebuje więcej czasu i energii na jego strawienie, co sprawia, że po zjedzeniu faszerowanych pieczarek czujesz się nasycony na wiele godzin, bez konieczności podjadania. Choć pieczarki to głównie woda, zawierają również błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i dodatkowo przyczynia się do uczucia sytości, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym.
Jajka są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni, a także prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli dodasz do tego twaróg, szynkę drobiową czy chudy ser, wartość białkowa posiłku jeszcze wzrośnie. Dodatkowo dostarczają witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B, a także minerałów takich jak selen, fosfor i żelazo. Pieczarki to z kolei źródło witamin z grupy B, potasu i selenu i błonnika. Mozzarella, jak każdy ser, jest dobrym źródłem białka. Dodanie jej do dania zwiększa całkowitą zawartość tego składnika w posiłku.
Przepis na pieczarki faszerowane
Danie daje pole do popisu pod względem przypraw. Możesz użyć świeżych ziół, świeżo mielonego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku, a nawet odrobiny chili, aby dostosować smak do swoich preferencji.
Składniki:
- 8 dużych pieczarek,
- 2 jajka,
- cebulka dymka,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 80 g bułki tartej,
- 100 g startego sera mozzarella,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie usuń nóżki z pieczarek i odłóż je na później, zaś kapelusze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajka roztrzep widelcem, dopraw solą i pieprzem. Następnie ostrożnie wlej jajeczną masę do każdego kapelusza pieczarki.
- Blachę z pieczarkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, aż jajko się zetnie.
- W międzyczasie drobno posiekaj cebulkę dymkę, natkę pietruszki i czosnek.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć posiekane zioła i czosnek i smaż przez chwilę, aż uwolnią swój aromat.
- Dodaj bułkę tartą i smaż, mieszając, aż bułka tarta ładnie się zezłoci.
- Zdejmij z ognia i przełóż do miski, aby posypka przestygła.
- Nóżki pieczarek w drobną kostkę i smaż, aż zmiękną i odparuje z nich woda.
- Do przestudzonego farszu ziołowego z bułką tartą dodaj pieczarki oraz starty ser mozzarella.
- Wypełnij każdy pieczarkowy kapelusz przygotowanym farszem.
- Pieczarki wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut, aż ser ładnie się zarumieni.