WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Nadziej kapelusze mięsem i ułóż na ruszcie. Goście będą chcieli ukraść ci ten przepis

Faszerowane kapelusze pieczarek to fantastyczny pomysł na kolację lub przekąskę. Grzyby możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Przepis jest banalnie prosty, a lista składników krótka. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujecie, nie będziecie mogli przestać jeść.

Faszerowane pieczarki z grillaFaszerowane pieczarki z grilla
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Danie, które z powodzeniem możemy przyrządzić podczas pobytu na działce czy wyjazdu, to pieczarki faszerowane mięsem. Jest to propozycja, która doskonale sprawdzi się w plenerze, pod warunkiem że mamy do dyspozycji grill. Pamiętajmy jednak, by grillować pieczarki na tacce i pod przykryciem. Dzięki temu grzyby będą miały szansę dobrze się upiec, a ich smak będzie jeszcze bardziej intensywny.

Jeżeli nie dysponujemy grillem z pokrywą, nie ma problemu. Możemy z powodzeniem użyć folii aluminiowej do przykrycia pieczarek. To proste rozwiązanie pozwoli nam uzyskać podobny efekt, jak w przypadku użycia grilla z pokrywą. Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym zaproponowała Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Faszerowane pieczarki z grilla - przepis

Składniki:

  • 10 dużych, ładnych pieczarek,
  • 250 mięsa wieprzowego mielonego (łopatka),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • chili w proszku lub ostra papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek rozgnieść. Pieczarki oczyścić, nie obierać.
  2. Wyrwać nóżki, które posiekać i wymieszać z czosnkiem, oraz mięsem. Doprawić do smaku solą i chili.
  3. Wypełnić pieczarki farszem. Grillować na tacce i pod przykryciem.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze