Nadziej kapelusze mięsem i ułóż na ruszcie. Goście będą chcieli ukraść ci ten przepis
Faszerowane kapelusze pieczarek to fantastyczny pomysł na kolację lub przekąskę. Grzyby możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Przepis jest banalnie prosty, a lista składników krótka. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujecie, nie będziecie mogli przestać jeść.
12.06.2024 | aktual.: 12.06.2024 11:06
Danie, które z powodzeniem możemy przyrządzić podczas pobytu na działce czy wyjazdu, to pieczarki faszerowane mięsem. Jest to propozycja, która doskonale sprawdzi się w plenerze, pod warunkiem że mamy do dyspozycji grill. Pamiętajmy jednak, by grillować pieczarki na tacce i pod przykryciem. Dzięki temu grzyby będą miały szansę dobrze się upiec, a ich smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
Jeżeli nie dysponujemy grillem z pokrywą, nie ma problemu. Możemy z powodzeniem użyć folii aluminiowej do przykrycia pieczarek. To proste rozwiązanie pozwoli nam uzyskać podobny efekt, jak w przypadku użycia grilla z pokrywą. Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym zaproponowała Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane pieczarki z grilla - przepis
Składniki:
- 10 dużych, ładnych pieczarek,
- 250 mięsa wieprzowego mielonego (łopatka),
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- chili w proszku lub ostra papryka.
Sposób przygotowania:
- Czosnek rozgnieść. Pieczarki oczyścić, nie obierać.
- Wyrwać nóżki, które posiekać i wymieszać z czosnkiem, oraz mięsem. Doprawić do smaku solą i chili.
- Wypełnić pieczarki farszem. Grillować na tacce i pod przykryciem.