Nadziej kapelusze mięsem i ułóż na ruszcie. Goście będą chcieli ukraść ci ten przepis

Faszerowane kapelusze pieczarek to fantastyczny pomysł na kolację lub przekąskę. Grzyby możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Przepis jest banalnie prosty, a lista składników krótka. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujecie, nie będziecie mogli przestać jeść.

Faszerowane pieczarki z grillaFaszerowane pieczarki z grilla
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Danie, które z powodzeniem możemy przyrządzić podczas pobytu na działce czy wyjazdu, to pieczarki faszerowane mięsem. Jest to propozycja, która doskonale sprawdzi się w plenerze, pod warunkiem że mamy do dyspozycji grill. Pamiętajmy jednak, by grillować pieczarki na tacce i pod przykryciem. Dzięki temu grzyby będą miały szansę dobrze się upiec, a ich smak będzie jeszcze bardziej intensywny.

Jeżeli nie dysponujemy grillem z pokrywą, nie ma problemu. Możemy z powodzeniem użyć folii aluminiowej do przykrycia pieczarek. To proste rozwiązanie pozwoli nam uzyskać podobny efekt, jak w przypadku użycia grilla z pokrywą. Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym zaproponowała Joanna, autorka bloga "Królestwo garów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj łososia w takiej formie, a każdy z gości poprosi cię o dokładny przepis

Faszerowane pieczarki z grilla - przepis

Składniki:

  • 10 dużych, ładnych pieczarek,
  • 250 mięsa wieprzowego mielonego (łopatka),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • chili w proszku lub ostra papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek rozgnieść. Pieczarki oczyścić, nie obierać.
  2. Wyrwać nóżki, które posiekać i wymieszać z czosnkiem, oraz mięsem. Doprawić do smaku solą i chili.
  3. Wypełnić pieczarki farszem. Grillować na tacce i pod przykryciem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój