Nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem.

Klopsy to popularne danie, które wykonane jest z mięsa mielonego. Nie jest znane tylko w Polsce, ale także w innych krajach. W naszym kraju jednak, najczęściej podaje się je z ziemniakami.

Obrazek
Pyszności

Można przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiaj zaprezentuję ci jeden z nich, w moim odczuciu bardzo ciekawy - nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem. Brzmi świetnie!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 225 g serek śmietankowy
  2. 60 g szpinak usmazony
  3. olej
  4. 460 g sos marinara
  5. 230 g makaron ugotowany
  6. 1/2 łyżki czosnek granulowany
  7. 230 g mozzarella starta
  8. 200 g mięso mielone
  9. 60 g pietruszka posiekana
  10. 1 szt. jajko
  11. 115 g bułka tarta
  12. pieprz
  13. sól
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż serek śmietankowy, szpinak, czosnek granulowany i startą mozzarellę. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Do osobnej miski włóż mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. (ilość soli i pieprzu według twojego uznania). Ugnieć wszystko za pomocą widelca, a następnie dobrze wymieszaj.
3. Teraz przystąpimy do lepienia klopsików. W tym celu weź ok. 1 garść masy mięsnej i spłaszcz ją na dłoni. Następnie w środku mięsa umieść 1 łyżkę nadzienia szpinakowego i złóż krawędzie masy mięsnej tak, aby uszczelnić farsz. Z pozostałych składników ulep pozostałe klopsiki.
4. Rozgrzej olej na patelni. Następnie włóż na nią klopsiki i usmaż je z obydwóch stron. Kiedy będą usmażone, dodaj sos marinara i gotuj przez 15 minut.
5. Po 15 minutach zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż ugotowany makaron na talerze i podawaj go z klopsikami i sosem.
6. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis