Nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem.

Klopsy to popularne danie, które wykonane jest z mięsa mielonego. Nie jest znane tylko w Polsce, ale także w innych krajach. W naszym kraju jednak, najczęściej podaje się je z ziemniakami.

Obrazek
Pyszności

Można przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiaj zaprezentuję ci jeden z nich, w moim odczuciu bardzo ciekawy - nadziewane klopsiki ze szpinakiem i serkiem w pysznym sosie, podawane z makaronem. Brzmi świetnie!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 225 g serek śmietankowy
  2. 60 g szpinak usmazony
  3. olej
  4. 460 g sos marinara
  5. 230 g makaron ugotowany
  6. 1/2 łyżki czosnek granulowany
  7. 230 g mozzarella starta
  8. 200 g mięso mielone
  9. 60 g pietruszka posiekana
  10. 1 szt. jajko
  11. 115 g bułka tarta
  12. pieprz
  13. sól
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż serek śmietankowy, szpinak, czosnek granulowany i startą mozzarellę. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Do osobnej miski włóż mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. (ilość soli i pieprzu według twojego uznania). Ugnieć wszystko za pomocą widelca, a następnie dobrze wymieszaj.
3. Teraz przystąpimy do lepienia klopsików. W tym celu weź ok. 1 garść masy mięsnej i spłaszcz ją na dłoni. Następnie w środku mięsa umieść 1 łyżkę nadzienia szpinakowego i złóż krawędzie masy mięsnej tak, aby uszczelnić farsz. Z pozostałych składników ulep pozostałe klopsiki.
4. Rozgrzej olej na patelni. Następnie włóż na nią klopsiki i usmaż je z obydwóch stron. Kiedy będą usmażone, dodaj sos marinara i gotuj przez 15 minut.
5. Po 15 minutach zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż ugotowany makaron na talerze i podawaj go z klopsikami i sosem.
6. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik