Najgorszy kawałek mięsa na schabowe. Kotlety wyjdą twarde jak podeszwa

Kotlety schabowe mogą być kulinarnym strzałem w dziesiątkę albo... totalną porażką. Wszystko zależy od jednego – wyboru mięsa. Sprawdź, którego kawałka absolutnie unikać, jeśli nie chcesz zaserwować twardych jak podeszwa kotletów.

Najgorszy kawałek mięsa na schaboweNajgorszy kawałek mięsa na schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlety schabowe to kulinarna klasyka, która od pokoleń gości na polskich stołach. Choć wydaje się, że nie ma prostszego dania na niedzielny obiad, to jednak nie każdy schabowy smakuje tak samo. Różnica tkwi nie tylko w sposobie przygotowania, ale przede wszystkim w wyborze odpowiedniego kawałka mięsa. Bo prawda jest taka: nawet najlepsza panierka i umiejętności kucharza na nic się zdadzą, jeśli wybierzesz zły kawałek mięsa. Wtedy kotlety schabowe wyjdą twarde, suche i przypominające podeszwę buta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Podpowiadamy, jakiego mięsa lepiej unikać i co zrobić, by kotlety schabowe zawsze były soczyste i pełne smaku.

Kotlety schabowe – wybierz mięso z głową, inaczej będą jak guma

Podczas zakupów wiele osób skupia się głównie na cenie mięsa albo jego wyglądzie na pierwszy rzut oka. Tymczasem wybór odpowiedniego kawałka to klucz do sukcesu. Najgorszym możliwym wyborem na kotlety schabowe jest mięso z końcówki schabu. To część, która jest bardziej zbita i twarda. Po usmażeniu taki kotlet przypomina raczej gumę niż delikatne, kruche mięso, o jakim marzymy przy niedzielnym obiedzie.

Nieco lepsza, ale również ryzykowna, jest środkowa część schabu. Choć na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, często po przygotowaniu okazuje się sucha i pozbawiona smaku. Winowajcą jest brak tłuszczu – to właśnie on odpowiada za soczystość i miękkość.

Co więcej, omijaj szerokim łukiem mięso nastrzykiwane solanką i różnymi "polepszaczami". Choć mają one sprawiać, że mięso wygląda atrakcyjniej i wydaje się bardziej miękkie, w rzeczywistości sprawiają, że kotlety schabowe tracą smak i mają nienaturalną konsystencję. Lepiej postawić na naturalność i kupić mięso dobrej jakości, nawet jeśli kosztuje odrobinę więcej.

I pamiętaj: mięso zupełnie pozbawione tłuszczu to nie jest dobry pomysł. To właśnie cienka warstewka tłuszczu podczas smażenia sprawia, że kotlet jest soczysty i pełen aromatu. Bez niej ryzykujesz, że zamiast kruchych, złocistych schabowych, na talerzu pojawią się suche wióry.

Idealne mięso na kotlety schabowe – co wybrać, by nie żałować?

Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje kotlety schabowe będą smakowały jak u babci, postaw na odpowiedni rodzaj mięsa. Najlepszym wyborem jest klasyczny schab – ale nie każdy. Idealny kawałek to ten ze środkowej części schabu, ale z zachowaniem odrobiny tłuszczyku. Jeśli mięso jest zbyt chude, warto rozważyć inne opcje.

Świetną alternatywą dla schabu jest łopatka wieprzowa. To mięso nieco mniej popularne, ale o wiele bardziej soczyste i delikatne. Dzięki naturalnym żyłkom tłuszczu nawet po dłuższym smażeniu kotlet nie wyschnie i zachowa swoją miękkość. Warto także pamiętać, że łopatka jest nieco tańsza, co sprawia, że możemy przygotować pyszny obiad w rozsądnej cenie.

Kiedy stoisz przy ladzie mięsnej, zwróć uwagę na kolor i strukturę mięsa. Powinno być jasnoróżowe, bez przebarwień, zasinień czy podejrzanie błyszczącej powierzchni. Unikaj także kawałków z dużą ilością ścięgien i chrząstek – mogą one utrudnić obróbkę i pogorszyć końcowy efekt.

Co ciekawe, coraz więcej osób decyduje się na kotlety schabowe z kością. Choć ich przygotowanie wymaga odrobiny więcej uwagi, to mięso przy kości jest bardziej soczyste i aromatyczne. A sam kotlet – choć mniej równy – smakuje o niebo lepiej niż jego "bezkościany" odpowiednik.

Sekrety smażenia kotletów schabowych – jak nie zepsuć mięsa?

Wybór odpowiedniego mięsa to jedno, ale sposób jego przygotowania również ma ogromne znaczenie. Nawet najlepszy kawałek może stać się twardy jak podeszwa, jeśli nie zadbasz o kilka kluczowych rzeczy.

Przede wszystkim mięso na kotlety schabowe należy odpowiednio rozbić – ale z umiarem. Zbyt cienkie plastry sprawią, że kotlety będą suche i szybko się spalą. Grubość około 1-1,5 cm to złoty środek.

Po drugie – panierka. Klasyka to mąka, jajko i bułka tarta, ale warto dodać do bułki trochę startego parmezanu albo ulubionych ziół, by dodać smaku. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu – najlepiej na maśle klarowanym lub smalcu, które nadają wyjątkowy aromat.

Nie smaż zbyt długo! Kotlet powinien być złocisty, a mięso w środku soczyste, a nie wysmażone na wiór. Po usmażeniu warto odłożyć kotlety na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy