Najlepsi szefowie kuchni dodają do rosołu. Na cały gar wystarczy jedna łyżka, by poprawić smak

Magda Gessler dodaje dwa goździki, moja babcia dorzucała paloną cebulę i kilka ząbków czosnku. Lubczyk, papryczka chili, a może sos sojowy? Każdy ma swój sposób na poprawienie smaku najlepszej polskiej zupy. Tymczasem okazuje się, że wystarczy wlać łyżkę płynu, który kosztuje grosze.

Co szefowie kuchni dodają do rosołu?Co szefowie kuchni dodają do rosołu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rosół to nie jest zwykła zupa, to wręcz nasze dobro kulturowe – stawia na nogi po nieprzespanej nocy, przywraca siły w czasie infekcji, a przede wszystkim jednoczy przy wspólnym stole. W wielu domach waza z rosołem pojawia się regularnie w każdą niedzielę. A słowa pochwały na temat smaku zupy działają niczym balsam na serce gospodarzy. Nic więc dziwnego, że każda wskazówka, która może poprawić smak rosołu, jest na wagę złota.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Rosół jeszcze smaczniejszy i bardziej esencjonalny

Choć ten sposób nie sprawdzi się do wywarów warzywnych, w przypadku rosołu przynosi nadzwyczaj korzystne rezultaty. Jak poprawić smak zupy gotowanej na mięsie? Wystarczy dodać ocet – który wydobędzie z kości i chrząstek jeszcze więcej smaku. A to dlatego, że kwas octowy rozpuszcza tkankę chrzęstną i składniki mineralne, co przyspiesza tworzenie się żelatyny. Dzięki temu zupa zyskuje na gęstości i jest bogatsza w wartości odżywcze.

Jaki ocet dodać do rosołu?

Rodzaj octu nie ma większego znaczenia – możesz wybrać ocet spirytusowy, winny lub jabłkowy. Jego smak nie będzie wyczuwalny w zupie, jeśli dodasz 1 łyżkę na duży garnek rosołu (ok. 5 litrów). Jedynie ocet balsamiczny, ze względu na swoją ciemną barwę, może wpłynąć na wygląd zupy.

Kilka praktycznych wskazówek

Najlepiej dodać 1 łyżkę pod koniec gotowania, gdy wszystkie składniki są już w garnku, a rosół sobie pyrka na małym ogniu. Ocet wydobędzie z mięsa i kości cały smak, który w nich pozostał.

Jeśli nie jesteś pewien, jaka ilość octu będzie odpowiednia, zacznij od małej łyżeczki, wymieszaj i po kilku minutach sprawdź smak wywaru. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżeczkę octu. Przed podaniem posyp rosół świeżymi ziołami, takimi jak koperek, kolendra lub natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm