Najlepsza surówka do obiadu. Mąż zawsze nakłada sobie trzy porcje

Surówka z kapusty z majonezem to klasyczny dodatek do obiadu, który można przygotować na kilka sposobów. Oto trzy sprawdzone przepisy, które zadowolą każde podniebienie.

Surówka z białej kapusty do obiaduSurówka z białej kapusty do obiadu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Surówka kebabowa z majonezem

Surówka kebabowa to pyszna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych mięs, jak i do codziennych obiadów.

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty (lub mieszanki białej i czerwonej),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • Pół pęczka koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka octu,
  • sól, pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i posyp solą, dodaj ocet.
  2. Pokrój warzywa i dodaj do kapusty.
  3. Dodaj koperek, majonez, jogurt i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce.

Colesław z sosem czosnkowym

Popularny colesław z czosnkowym sosem na bazie majonezu i śmietany wzbogaci smak każdego obiadu.

Składniki:

  • ćwiartka niewielkiej główki kapusty białej,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka octu winnego,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i połącz z marchewką i pietruszką.
  2. Wymieszaj czosnek z majonezem i śmietaną.
  3. Dodaj ocet, dopraw i połącz z warzywami.
  4. Schłodź przed podaniem.

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty to smaczna i zdrowa alternatywa z dodatkiem majonezu.

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę, posól i odstaw na 10-15 minut.
  2. Pokrój cebulę i dodaj do kapusty.
  3. Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. Wymieszaj i schłodź w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby