Najlepsza surówka do obiadu. Mąż zawsze nakłada sobie trzy porcje

Surówka z kapusty z majonezem to klasyczny dodatek do obiadu, który można przygotować na kilka sposobów. Oto trzy sprawdzone przepisy, które zadowolą każde podniebienie.

Surówka z białej kapusty do obiaduSurówka z białej kapusty do obiadu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Surówka kebabowa z majonezem

Surówka kebabowa to pyszna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych mięs, jak i do codziennych obiadów.

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty (lub mieszanki białej i czerwonej),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • Pół pęczka koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka octu,
  • sól, pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i posyp solą, dodaj ocet.
  2. Pokrój warzywa i dodaj do kapusty.
  3. Dodaj koperek, majonez, jogurt i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce.

Colesław z sosem czosnkowym

Popularny colesław z czosnkowym sosem na bazie majonezu i śmietany wzbogaci smak każdego obiadu.

Składniki:

  • ćwiartka niewielkiej główki kapusty białej,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka octu winnego,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i połącz z marchewką i pietruszką.
  2. Wymieszaj czosnek z majonezem i śmietaną.
  3. Dodaj ocet, dopraw i połącz z warzywami.
  4. Schłodź przed podaniem.

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty to smaczna i zdrowa alternatywa z dodatkiem majonezu.

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę, posól i odstaw na 10-15 minut.
  2. Pokrój cebulę i dodaj do kapusty.
  3. Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. Wymieszaj i schłodź w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀