Najlepsza surówka do obiadu. Mąż zawsze nakłada sobie trzy porcje

Surówka z kapusty z majonezem to klasyczny dodatek do obiadu, który można przygotować na kilka sposobów. Oto trzy sprawdzone przepisy, które zadowolą każde podniebienie.

Surówka z białej kapusty do obiaduSurówka z białej kapusty do obiadu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Surówka kebabowa z majonezem

Surówka kebabowa to pyszna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych mięs, jak i do codziennych obiadów.

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty (lub mieszanki białej i czerwonej),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • Pół pęczka koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka octu,
  • sól, pieprz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i posyp solą, dodaj ocet.
  2. Pokrój warzywa i dodaj do kapusty.
  3. Dodaj koperek, majonez, jogurt i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce.

Colesław z sosem czosnkowym

Popularny colesław z czosnkowym sosem na bazie majonezu i śmietany wzbogaci smak każdego obiadu.

Składniki:

  • ćwiartka niewielkiej główki kapusty białej,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka octu winnego,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę i połącz z marchewką i pietruszką.
  2. Wymieszaj czosnek z majonezem i śmietaną.
  3. Dodaj ocet, dopraw i połącz z warzywami.
  4. Schłodź przed podaniem.

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty to smaczna i zdrowa alternatywa z dodatkiem majonezu.

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę, posól i odstaw na 10-15 minut.
  2. Pokrój cebulę i dodaj do kapusty.
  3. Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. Wymieszaj i schłodź w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat