WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

W PRL była prawdziwym rarytasem. Dziś nie znajdziesz w żadnym sklepie

Pręga wołowa, niegdyś symbol luksusu w czasach PRL, dziś wraca do łask. Charakteryzuje się bogatym marmurkowaniem, co nadaje jej wyjątkowy smak. Jak ją przygotować, by była miękka i soczysta? Oto kilka porad i sprawdzony przepis.

Pręga wołowaPręga wołowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALEX@DONIN
Katarzyna Gileta

Historia i charakterystyka pręgi wołowej

Polska kuchnia w okresie PRL-u była zdominowana przez dania, które dziś są niemal zapomniane. Pręga wołowa była symbolem luksusu, niestety w dzisiejszych czasach jej przygotowanie jest często wyzwaniem ze względu na trudność w obróbce. Mięso to pochodzi z przedniej lub tylnej goleni i charakteryzuje się bogatym marmurkowaniem. Jednak obecność błon i powięzi sprawia, że wymaga dłuższej obróbki termicznej, aby osiągnąć pożądany efekt miękkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Przepis na gulasz wołowy z pręgi

Gulasz z pręgi wołowej to klasyczne danie, które wciąż zaskakuje swoją esencjonalnością. Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • świeże przyprawy jak tymianek, liść laurowy, ziele angielskie,
  • sól, pieprz, bulion wołowy lub drobiowy.

Jak przygotować?

  1. Oczyść mięso, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz przyprawami.
  2. W głębokim garnku przesmaż mięso na oleju i odstaw na bok.
  3. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj warzywa.
  4. Wlej bulion, dodaj przyprawy i mięso, zagotuj, a następnie duś na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.

Wskazówki i porady

Podane danie można wzbogacić innymi warzywami, jak papryka czy korzeń selera, dla zwiększenia aromatu można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego do bulionu. Przed podaniem sos można delikatnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą. Pręga wołowa wymaga od kucharza cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart wysiłku. Gotowe danie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zdecydowanie warto odkryć ten dawny przysmak na nowo, łącząc tradycję z nowoczesnością w kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki