W PRL była prawdziwym rarytasem. Dziś nie znajdziesz w żadnym sklepie

Pręga wołowa, niegdyś symbol luksusu w czasach PRL, dziś wraca do łask. Charakteryzuje się bogatym marmurkowaniem, co nadaje jej wyjątkowy smak. Jak ją przygotować, by była miękka i soczysta? Oto kilka porad i sprawdzony przepis.

Pręga wołowaPręga wołowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALEX@DONIN
Katarzyna Gileta

Historia i charakterystyka pręgi wołowej

Polska kuchnia w okresie PRL-u była zdominowana przez dania, które dziś są niemal zapomniane. Pręga wołowa była symbolem luksusu, niestety w dzisiejszych czasach jej przygotowanie jest często wyzwaniem ze względu na trudność w obróbce. Mięso to pochodzi z przedniej lub tylnej goleni i charakteryzuje się bogatym marmurkowaniem. Jednak obecność błon i powięzi sprawia, że wymaga dłuższej obróbki termicznej, aby osiągnąć pożądany efekt miękkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Przepis na gulasz wołowy z pręgi

Gulasz z pręgi wołowej to klasyczne danie, które wciąż zaskakuje swoją esencjonalnością. Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • świeże przyprawy jak tymianek, liść laurowy, ziele angielskie,
  • sól, pieprz, bulion wołowy lub drobiowy.

Jak przygotować?

  1. Oczyść mięso, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz przyprawami.
  2. W głębokim garnku przesmaż mięso na oleju i odstaw na bok.
  3. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj warzywa.
  4. Wlej bulion, dodaj przyprawy i mięso, zagotuj, a następnie duś na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.

Wskazówki i porady

Podane danie można wzbogacić innymi warzywami, jak papryka czy korzeń selera, dla zwiększenia aromatu można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego do bulionu. Przed podaniem sos można delikatnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą. Pręga wołowa wymaga od kucharza cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart wysiłku. Gotowe danie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zdecydowanie warto odkryć ten dawny przysmak na nowo, łącząc tradycję z nowoczesnością w kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik