PrzepisNa Trzech Króli podam tę pieczeń. Mięso jest mięciutkie i delikatne, a aromat unosi się w całym domu

Na Trzech Króli podam tę pieczeń. Mięso jest mięciutkie i delikatne, a aromat unosi się w całym domu

Szykując obiad na święto Trzech Króli, staram się wpasować w gusta zaproszonych gości. Dla wielbicieli tradycyjnych smaków przygotuję schab nadziewany suszonymi morelami. Aby mięso wyszło delikatne, soczyste i kruche muszę zająć się nim dzień wcześniej. Umieszczam w lodówce w roztworze z soli kuchennej. Suszone morele zalewam wrzątkiem. Nie ma lepszego przepisu na pieczeń.

Pyszny i delikatny schab z morelą sprawdzi się też na kanapki
Pyszny i delikatny schab z morelą sprawdzi się też na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczeń na rodzinny obiad sprawdza się nie tylko dlatego, że odpowiada gustom gości. Ta decyzja ma też wymiar praktyczny. Gdy zostaje, mam w lodówce zapas wędliny na kanapki. Schab z morelą pokrojony w cieńsze plasterki doskonale sprawdza się w zestawie z sosem tatarskim i ogórkiem konserwowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować schab na pieczeń z morelą?

Do pieczonego schabu z morelą najlepiej sprawdzą się kawałki mięsa od strony karku, z niewielką ilością tłuszczu. Kupioną wieprzowinę należy umyć i osuszyć. Następnie warto powygniatać ją dłońmi, aby rozmiękczyć włókna. Przełóż schab w całości do garnka i zalej zimnym roztworem wody z 2 łyżami soli. Odstaw do lodówki na noc.

Z czym podać pieczony schab z morelami?

Do pieczeni doskonale pasują pieczone ziemniaki lub inne warzywa z piekarnika, na przykład papryka, cukinia, marchewka czy bakłażan. Do takie zestawu sprawdzi się świeża sałatka z rukolą, pomidorkami cherry i lekkim sosem winegret. Do mięsa warto podać sos przygotowany na bazie tłuszczu wytopionego z mięsa podczas pieczenia. Taki sos wystarczy zagęścić mąką ziemniaczaną. Można dodać śmietanę lub czerwone wino – trudno wybrać, który wariant jest lepszy.

Przepis na schab z morelami

Do pieczeni wybierz świeże mięso z dobrego źródła i miękkie suszone morele. Wtedy nie będzie trzeba ich namaczać.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 łyżki soli,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy do natarcia mięsa: po łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu i soli,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

  1. Schab wstaw do lodówki na minimum 12 godzin w zalewie z wody i soli.
  2. Jeśli morele są twarde, zalej je wrzątkiem i odstaw na minimum 2 godziny.
  3. Mięso wyjmij z zalewy, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i powyrabiaj w dłoniach.
  4. Ostrym nożem przebij mięso, robiąc niewielki tunel w jego środku. W ten tunel powkładaj morele jedna za drugą.
  5. Natrzyj mięso oliwą wymieszaną z przyprawami. Obsmaż krótko na rozgrzanej patelni z każdej strony, aby zamknąć włókna.
  6. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Do brytfanny wrzuć też przepołowione ząbki czosnku.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
pieczeń wieprzowapieczony schabtrzech króli

Wybrane dla Ciebie