Na Trzech Króli podam tę pieczeń. Mięso jest mięciutkie i delikatne, a aromat unosi się w całym domu
Szykując obiad na święto Trzech Króli, staram się wpasować w gusta zaproszonych gości. Dla wielbicieli tradycyjnych smaków przygotuję schab nadziewany suszonymi morelami. Aby mięso wyszło delikatne, soczyste i kruche muszę zająć się nim dzień wcześniej. Umieszczam w lodówce w roztworze z soli kuchennej. Suszone morele zalewam wrzątkiem. Nie ma lepszego przepisu na pieczeń.
Pieczeń na rodzinny obiad sprawdza się nie tylko dlatego, że odpowiada gustom gości. Ta decyzja ma też wymiar praktyczny. Gdy zostaje, mam w lodówce zapas wędliny na kanapki. Schab z morelą pokrojony w cieńsze plasterki doskonale sprawdza się w zestawie z sosem tatarskim i ogórkiem konserwowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować schab na pieczeń z morelą?
Do pieczonego schabu z morelą najlepiej sprawdzą się kawałki mięsa od strony karku, z niewielką ilością tłuszczu. Kupioną wieprzowinę należy umyć i osuszyć. Następnie warto powygniatać ją dłońmi, aby rozmiękczyć włókna. Przełóż schab w całości do garnka i zalej zimnym roztworem wody z 2 łyżami soli. Odstaw do lodówki na noc.
Z czym podać pieczony schab z morelami?
Do pieczeni doskonale pasują pieczone ziemniaki lub inne warzywa z piekarnika, na przykład papryka, cukinia, marchewka czy bakłażan. Do takie zestawu sprawdzi się świeża sałatka z rukolą, pomidorkami cherry i lekkim sosem winegret. Do mięsa warto podać sos przygotowany na bazie tłuszczu wytopionego z mięsa podczas pieczenia. Taki sos wystarczy zagęścić mąką ziemniaczaną. Można dodać śmietanę lub czerwone wino – trudno wybrać, który wariant jest lepszy.
Przepis na schab z morelami
Do pieczeni wybierz świeże mięso z dobrego źródła i miękkie suszone morele. Wtedy nie będzie trzeba ich namaczać.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 łyżki soli,
- 100 g suszonych moreli,
- 2 łyżki oliwy,
- przyprawy do natarcia mięsa: po łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu i soli,
- pół szklanki bulionu,
- pół szklanki soku z pomarańczy,
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
- Schab wstaw do lodówki na minimum 12 godzin w zalewie z wody i soli.
- Jeśli morele są twarde, zalej je wrzątkiem i odstaw na minimum 2 godziny.
- Mięso wyjmij z zalewy, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i powyrabiaj w dłoniach.
- Ostrym nożem przebij mięso, robiąc niewielki tunel w jego środku. W ten tunel powkładaj morele jedna za drugą.
- Natrzyj mięso oliwą wymieszaną z przyprawami. Obsmaż krótko na rozgrzanej patelni z każdej strony, aby zamknąć włókna.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Do brytfanny wrzuć też przepołowione ząbki czosnku.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.