Na Trzech Króli podam tę pieczeń. Mięso jest mięciutkie i delikatne, a aromat unosi się w całym domu

Szykując obiad na święto Trzech Króli, staram się wpasować w gusta zaproszonych gości. Dla wielbicieli tradycyjnych smaków przygotuję schab nadziewany suszonymi morelami. Aby mięso wyszło delikatne, soczyste i kruche muszę zająć się nim dzień wcześniej. Umieszczam w lodówce w roztworze z soli kuchennej. Suszone morele zalewam wrzątkiem. Nie ma lepszego przepisu na pieczeń.

Pyszny i delikatny schab z morelą sprawdzi się też na kanapkiPyszny i delikatny schab z morelą sprawdzi się też na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczeń na rodzinny obiad sprawdza się nie tylko dlatego, że odpowiada gustom gości. Ta decyzja ma też wymiar praktyczny. Gdy zostaje, mam w lodówce zapas wędliny na kanapki. Schab z morelą pokrojony w cieńsze plasterki doskonale sprawdza się w zestawie z sosem tatarskim i ogórkiem konserwowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Jak przygotować schab na pieczeń z morelą?

Do pieczonego schabu z morelą najlepiej sprawdzą się kawałki mięsa od strony karku, z niewielką ilością tłuszczu. Kupioną wieprzowinę należy umyć i osuszyć. Następnie warto powygniatać ją dłońmi, aby rozmiękczyć włókna. Przełóż schab w całości do garnka i zalej zimnym roztworem wody z 2 łyżami soli. Odstaw do lodówki na noc.

Z czym podać pieczony schab z morelami?

Do pieczeni doskonale pasują pieczone ziemniaki lub inne warzywa z piekarnika, na przykład papryka, cukinia, marchewka czy bakłażan. Do takie zestawu sprawdzi się świeża sałatka z rukolą, pomidorkami cherry i lekkim sosem winegret. Do mięsa warto podać sos przygotowany na bazie tłuszczu wytopionego z mięsa podczas pieczenia. Taki sos wystarczy zagęścić mąką ziemniaczaną. Można dodać śmietanę lub czerwone wino – trudno wybrać, który wariant jest lepszy.

Przepis na schab z morelami

Do pieczeni wybierz świeże mięso z dobrego źródła i miękkie suszone morele. Wtedy nie będzie trzeba ich namaczać.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 łyżki soli,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy do natarcia mięsa: po łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu i soli,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

  1. Schab wstaw do lodówki na minimum 12 godzin w zalewie z wody i soli.
  2. Jeśli morele są twarde, zalej je wrzątkiem i odstaw na minimum 2 godziny.
  3. Mięso wyjmij z zalewy, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i powyrabiaj w dłoniach.
  4. Ostrym nożem przebij mięso, robiąc niewielki tunel w jego środku. W ten tunel powkładaj morele jedna za drugą.
  5. Natrzyj mięso oliwą wymieszaną z przyprawami. Obsmaż krótko na rozgrzanej patelni z każdej strony, aby zamknąć włókna.
  6. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Do brytfanny wrzuć też przepołowione ząbki czosnku.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik