Jaka część mięsa wieprzowego jest najzdrowsza? Wybór może być tylko jeden
Polacy uwielbiają wieprzowinę. Zazwyczaj korzystamy ze schabu, szynki, polędwiczki czy łopatki. Wśród nas znajdzie się także wielu amatorów golonki czy boczku. Jaka część mięsa wieprzowego będzie najzdrowsza?
11.07.2022 11:01
Szlachetna część mięsa wieprzowego
Patrząc na całą świnkę, to polędwiczka jest najlepszym wyborem. To mięsień przebiegający wzdłuż grzbietu, przylegający m.in. do schabu. Najcenniejszy fragment wieprzowiny, delikatny, kruchy i chudy. Możemy ją piec, smażyć czy dusić i przygotować z niej wiele pysznych dań. Co takiego w sobie ma, że jest najzdrowsza?
Właściwości wieprzowiny
Zestawiając ten rodzaj mięsa z innymi, czyli drobiem i wołowiną, to nie będzie to najzdrowszy wybór. Natomiast jeśli możemy wybrać spośród tylu części mięsa wieprzowego, to zdecydowanie polędwiczka wygrywa. Białko zawarte w polędwiczce wieprzowej jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Chude kawałki wieprzowiny zawierają więcej białka niż te bardziej otłuszczone. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będzie ten kawałek mięsa niż golonka czy boczek. Mięso wieprzowe to również źródło witamin i składników mineralnych. Mała porcja tego mięsa dostarcza nam aż 20% zapotrzebowania fosforu. Dodatkowo znajdziemy tam: cynk, potas, magnez i żelazo. Jest to również bogate źródło witaminy B.
Jak kupić świeżą polędwiczkę?
Najlepiej wybrać się do zaufanego sklepu z mięsem. Nie zawsze mamy taką możliwość dlatego przy zakupie mięsa wieprzowego powinniśmy również pamiętać o najważniejszych wyróżnikach jakości, czyli: kolorze, zapachu, ilości tłuszczu i ścięgien, jędrności i wilgotności. Świeża polędwiczka charakteryzuje się jasnoróżową barwą. Taki kolor mówi nam, że mięso jest z młodej świni. Ważne jest to, żeby jeden kawałek mięsa miał taki sam kolor na całej powierzchni. Odcień żółty i brązowy mogą sugerować, że mięso jest nieświeże. Co więcej, im mięso gorszej jakości, tym więcej tłuszczu i widocznych ścięgien.
Mięso pakowane w paczki
Żeby kupić najlepsze mięso wieprzowe, warto kupować je z lady, a nie z tacki. Dzięki temu znacznie łatwiej jest ocenić jakość proponowanego mięsa, jego kolor i wilgotność. Producenci, pakując mięso, nie muszą zbyt wiele się natrudzić. Naklejki lokują w taki sposób, aby uniemożliwić podejrzenie zawartości opakowania. Zdecydowania lepiej wybrać mięso na wagę i mieć możliwość samodzielnego wybrania najlepszego kawałka.
Oto nasz sposób na wykorzystanie polędwiczki w kuchni: