Jaka część mięsa wieprzowego jest najzdrowsza? Wybór może być tylko jeden

Polacy uwielbiają wieprzowinę. Zazwyczaj korzystamy ze schabu, szynki, polędwiczki czy łopatki. Wśród nas znajdzie się także  wielu amatorów golonki czy boczku. Jaka część mięsa wieprzowego będzie najzdrowsza?

Obrazek
Paulina

Szlachetna część mięsa wieprzowego

Patrząc na całą świnkę, to polędwiczka jest najlepszym wyborem. To mięsień przebiegający wzdłuż grzbietu, przylegający m.in. do schabu. Najcenniejszy fragment wieprzowiny, delikatny, kruchy i chudy. Możemy ją piec, smażyć czy dusić i przygotować z niej wiele pysznych dań. Co takiego w sobie ma, że jest najzdrowsza?

Właściwości wieprzowiny

Zestawiając ten rodzaj mięsa z innymi, czyli drobiem i wołowiną, to nie będzie to najzdrowszy wybór. Natomiast jeśli możemy wybrać spośród tylu części mięsa wieprzowego, to zdecydowanie polędwiczka wygrywa. Białko zawarte w polędwiczce wieprzowej jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Chude kawałki wieprzowiny zawierają więcej białka niż te bardziej otłuszczone. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będzie ten kawałek mięsa niż golonka czy boczek. Mięso wieprzowe to również źródło witamin i składników mineralnych. Mała porcja tego mięsa dostarcza nam aż 20% zapotrzebowania fosforu. Dodatkowo znajdziemy tam: cynk, potas, magnez i żelazo. Jest to również bogate źródło witaminy B.

Obrazek

Jak kupić świeżą polędwiczkę?

Najlepiej wybrać się do zaufanego sklepu z mięsem. Nie zawsze mamy taką możliwość dlatego przy zakupie mięsa wieprzowego powinniśmy również pamiętać o najważniejszych wyróżnikach jakości, czyli: kolorze, zapachu, ilości tłuszczu i ścięgien, jędrności i wilgotności. Świeża polędwiczka charakteryzuje się jasnoróżową barwą. Taki kolor mówi nam, że mięso jest z młodej świni. Ważne jest to, żeby jeden kawałek mięsa miał taki sam kolor na całej powierzchni. Odcień żółty i brązowy mogą sugerować, że mięso jest nieświeże. Co więcej, im mięso gorszej jakości, tym więcej tłuszczu i widocznych ścięgien.

Obrazek

Mięso pakowane w paczki

Żeby kupić najlepsze mięso wieprzowe, warto kupować je z lady, a nie z tacki. Dzięki temu znacznie łatwiej jest ocenić jakość proponowanego mięsa, jego kolor i wilgotność. Producenci, pakując mięso, nie muszą zbyt wiele się natrudzić. Naklejki lokują w taki sposób, aby uniemożliwić podejrzenie zawartości opakowania. Zdecydowania lepiej wybrać mięso na wagę i mieć możliwość samodzielnego wybrania najlepszego kawałka.

Oto nasz sposób na wykorzystanie polędwiczki w kuchni:

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce