Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Rozkoszny przyznaje na Instagramie, że nie wyobraża sobie lata bez tej tarty. Na pierwszy rzut oka wygląda zwyczajnie, ale nie daj się zwieść pozorom. Już po pierwszej łyżeczce wyczujesz różnicę.
Tarta od Rozkosznego jest nie tylko pyszna, ale też bardzo łatwa do przygotowania – co nie oznacza, że nie należy zadbać o jakościowe składniki. Dla mnie absolutnym hitem jest kruche ciasto. Autor przepisu przyznaje, że robi je w ten sposób, ponieważ lubi chadzać na skróty. W efekcie otrzymuje spód o smaku i aromacie palonego masła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze
Bajeczny spód do tarty i owoce sezonowe
Oczywiście, możesz przygotować ciasto kruche w klasyczny sposób, dodając zimne masło i zagniatając składniki w kulę. Ale myślę, że warto podążać za wskazówkami Rozkosznego, który przetapia masło na francuskie beurre noisette, czyli dosłownie "masło orzechowe", u nas znane jako palone masło. Po przestygnięciu dodaje je do mąki, wymieszanej z cukrem pudrem i szczyptą soli, chwilę zagniata i gotowe. Spód do tarty przygotowany w ten sposób ma nieco ciemniejszy kolor i o wiele pełniejszy smak.
Sezon na letnią tartę Rozkoszny rozpoczyna już w czerwcu, kiedy pojawiają się pierwsze polskie truskawki. Potem dochodzą czereśnie, maliny, jagody i w każdym wariancie ciasto smakuje doskonale. Owoce pokryte są lekką miodową glazurą, a pod nimi znajduje się krem z budyniem na żółtkach i ziarenkami z laski wanilii.
Przepis na tartę z owocami od Rozkosznego
Przygotuj formę na tartę o średnicy 23 cm.
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej,
- 35 g cukru pudru,
- szczypta soli morskiej,
- 150 g masła.
Krem i owoce:
- 2 szklanki mleka,
- 1 laska wanilii,
- 5 żółtek,
- 80 g drobnego cukru,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 100 g miękkiego masła,
- 200 g dowolnych owoców sezonowych,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. W rondelku rozpuść masło i gotuj przez około 8 minut, aż zmieni kolor na jasnobrązowy i nabierze orzechowego smaku. Zdejmij z kuchenki i odstaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj ze składnikami w misce.
- Ciastem wyłóż dno formy na tartę i wstaw do zamrażalnika na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, po czym wyjmij spód do tarty i wstaw do pieczenia na 10–15 minut.
- Mleko zagotuj z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii, wrzuć także pustą laskę, aby nie marnować aromatu.
- W osobnej misce utrzyj trzepaczką żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i solą. Do takiej mieszanki dodaj 120 ml zagotowanego mleka. Energicznie wymieszaj, po czym przelej do garnka z gotującym się mlekiem (chwilę wcześniej wyjmij łupinkę od wanilii). Mieszaj do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Zestaw z kuchenki i odstaw do wystygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj na puszysty krem, a następnie zmniejsz obroty mikser i łyżka po łyżce dodawaj wystudzony budyń. Miksuj tylko do połączenia składników na krem.
- Owoce pokrój w plasterki lub na kawałki (mniejsze, na przykład maliny możesz zostawić w całości), wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny.
- Na spód tarty wyłóż krem, a na wierzch połóż owoce. Wstaw do lodówki na 1–2 godziny.