Najlepsze mięso na święta, które kupisz w każdym sklepie. Zdrowsze od kurczaka i wieprzowiny

Żeby kupić to smaczne i zdrowe mięso, nie trzeba zbyt daleko szukać. Znajdziesz je w każdym supermarkecie i z łatwością oporządzisz, bo jego obróbka jest prosta i przyjemna, a samo mięso doskonale łączy się z innymi składnikami i przyprawami. Dowiedz się, dlaczego na święta Bożego Narodzenia warto przygotować potrawy właśnie z indyka.

Najlepsze mięso na święta. Warto postawić właśnie na nieNajlepsze mięso na święta. Warto postawić właśnie na nie
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Łakomstwo świąteczne potrafi zaszkodzić. Dobrze o tym wiedzą ci, którzy nawet na co dzień borykają się z refluksem i zgagą. Niepohamowana ochota na kolejne porcje sałatki jarzynowej, barszczyku, smażonej ryby czy bigosu potrafi mieć dla nich srogie konsekwencje. A gdyby tak ograniczyć te niepożądane następstwa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o tym, że w eliminowaniu przykrych skutków przejedzenia bardzo pomagają niektóre zioła i przyprawy. Dzisiaj chcemy ci polecić zabranie się do tej sprawy z nieco innej strony. Za moment wyjaśnimy, dlaczego indyk jest najlepszym mięsem, jakie można wybrać na Wigilię.

Indyk na święta i nie tylko

Po niektóre produkty spożywcze, którymi zajadamy się w grudniu, warto sięgać nie tylko od święta. Jednym z nich jest karp, drugim — indyk. To mięso nie należy do tradycyjnego polskiego kanonu wigilijnego, w przeciwieństwie do zwyczajów chociażby brytyjskich. Warto zmienić tę tendencję. A dlaczego?

Kwestię korzyści wynikających z jedzenia indyka warto rozpocząć od tego, o czym już wspomnieliśmy: walorów trawiennych. W 100 gramach pieczonego indyka znajduje się zaledwie 190 kcal i jedynie trochę ponad 2 g tłuszczów nasyconych. Niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka (prawie 31 g na 100 g produktu) sprawiają, że indyk jest mięsem lekkostrawnym, łatwo przyswajalnym i nieobciążającym żołądka w taki sposób, jaki robi to wieprzowina, wołowina czy nawet kurczak.

Indyk to mięso, które przynosi wiele korzyści organizmowi
Indyk to mięso, które przynosi wiele korzyści organizmowi © Canva | Monstera

Indyk jest też mięsem bogatym w aminokwasy egzogenne, czyli związki, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi czerpać je z pożywienia. Zawarte w tym mięsie mikroelementy wspierają pracę serca (w przeciwieństwie do czerwonego mięsa), a tryptofan i glutamina wspomagają funkcjonowanie stawów. Co ciekawe, indyk jest też produktem korzystnym dla pracy mózgu, bo skutecznie chroni starsze osoby przed demencją. Ta sama grupa społeczna powinna docenić również to, że indyk nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Jak sam widzisz, indyk rzeczywiście prezentuje się jako najkorzystniejszy rodzaj mięsa, jaki można przygotować na Wigilię. A co z niego zrobić? Poniżej znajdziesz ciekawy pomysł.

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟