Najlepsze mięso na święta, które kupisz w każdym sklepie. Zdrowsze od kurczaka i wieprzowiny

Żeby kupić to smaczne i zdrowe mięso, nie trzeba zbyt daleko szukać. Znajdziesz je w każdym supermarkecie i z łatwością oporządzisz, bo jego obróbka jest prosta i przyjemna, a samo mięso doskonale łączy się z innymi składnikami i przyprawami. Dowiedz się, dlaczego na święta Bożego Narodzenia warto przygotować potrawy właśnie z indyka.

Najlepsze mięso na święta. Warto postawić właśnie na nieNajlepsze mięso na święta. Warto postawić właśnie na nie
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Łakomstwo świąteczne potrafi zaszkodzić. Dobrze o tym wiedzą ci, którzy nawet na co dzień borykają się z refluksem i zgagą. Niepohamowana ochota na kolejne porcje sałatki jarzynowej, barszczyku, smażonej ryby czy bigosu potrafi mieć dla nich srogie konsekwencje. A gdyby tak ograniczyć te niepożądane następstwa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o tym, że w eliminowaniu przykrych skutków przejedzenia bardzo pomagają niektóre zioła i przyprawy. Dzisiaj chcemy ci polecić zabranie się do tej sprawy z nieco innej strony. Za moment wyjaśnimy, dlaczego indyk jest najlepszym mięsem, jakie można wybrać na Wigilię.

Indyk na święta i nie tylko

Po niektóre produkty spożywcze, którymi zajadamy się w grudniu, warto sięgać nie tylko od święta. Jednym z nich jest karp, drugim — indyk. To mięso nie należy do tradycyjnego polskiego kanonu wigilijnego, w przeciwieństwie do zwyczajów chociażby brytyjskich. Warto zmienić tę tendencję. A dlaczego?

Kwestię korzyści wynikających z jedzenia indyka warto rozpocząć od tego, o czym już wspomnieliśmy: walorów trawiennych. W 100 gramach pieczonego indyka znajduje się zaledwie 190 kcal i jedynie trochę ponad 2 g tłuszczów nasyconych. Niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka (prawie 31 g na 100 g produktu) sprawiają, że indyk jest mięsem lekkostrawnym, łatwo przyswajalnym i nieobciążającym żołądka w taki sposób, jaki robi to wieprzowina, wołowina czy nawet kurczak.

Indyk to mięso, które przynosi wiele korzyści organizmowi
Indyk to mięso, które przynosi wiele korzyści organizmowi © Canva | Monstera

Indyk jest też mięsem bogatym w aminokwasy egzogenne, czyli związki, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi czerpać je z pożywienia. Zawarte w tym mięsie mikroelementy wspierają pracę serca (w przeciwieństwie do czerwonego mięsa), a tryptofan i glutamina wspomagają funkcjonowanie stawów. Co ciekawe, indyk jest też produktem korzystnym dla pracy mózgu, bo skutecznie chroni starsze osoby przed demencją. Ta sama grupa społeczna powinna docenić również to, że indyk nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Jak sam widzisz, indyk rzeczywiście prezentuje się jako najkorzystniejszy rodzaj mięsa, jaki można przygotować na Wigilię. A co z niego zrobić? Poniżej znajdziesz ciekawy pomysł.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni