Najlepsze mięso na święta, które kupisz w każdym sklepie. Zdrowsze od kurczaka i wieprzowiny
Żeby kupić to smaczne i zdrowe mięso, nie trzeba zbyt daleko szukać. Znajdziesz je w każdym supermarkecie i z łatwością oporządzisz, bo jego obróbka jest prosta i przyjemna, a samo mięso doskonale łączy się z innymi składnikami i przyprawami. Dowiedz się, dlaczego na święta Bożego Narodzenia warto przygotować potrawy właśnie z indyka.
20.12.2023 13:26
Łakomstwo świąteczne potrafi zaszkodzić. Dobrze o tym wiedzą ci, którzy nawet na co dzień borykają się z refluksem i zgagą. Niepohamowana ochota na kolejne porcje sałatki jarzynowej, barszczyku, smażonej ryby czy bigosu potrafi mieć dla nich srogie konsekwencje. A gdyby tak ograniczyć te niepożądane następstwa?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tak dawno temu pisaliśmy tu o tym, że w eliminowaniu przykrych skutków przejedzenia bardzo pomagają niektóre zioła i przyprawy. Dzisiaj chcemy ci polecić zabranie się do tej sprawy z nieco innej strony. Za moment wyjaśnimy, dlaczego indyk jest najlepszym mięsem, jakie można wybrać na Wigilię.
Indyk na święta i nie tylko
Po niektóre produkty spożywcze, którymi zajadamy się w grudniu, warto sięgać nie tylko od święta. Jednym z nich jest karp, drugim — indyk. To mięso nie należy do tradycyjnego polskiego kanonu wigilijnego, w przeciwieństwie do zwyczajów chociażby brytyjskich. Warto zmienić tę tendencję. A dlaczego?
Kwestię korzyści wynikających z jedzenia indyka warto rozpocząć od tego, o czym już wspomnieliśmy: walorów trawiennych. W 100 gramach pieczonego indyka znajduje się zaledwie 190 kcal i jedynie trochę ponad 2 g tłuszczów nasyconych. Niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka (prawie 31 g na 100 g produktu) sprawiają, że indyk jest mięsem lekkostrawnym, łatwo przyswajalnym i nieobciążającym żołądka w taki sposób, jaki robi to wieprzowina, wołowina czy nawet kurczak.
Indyk jest też mięsem bogatym w aminokwasy egzogenne, czyli związki, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi czerpać je z pożywienia. Zawarte w tym mięsie mikroelementy wspierają pracę serca (w przeciwieństwie do czerwonego mięsa), a tryptofan i glutamina wspomagają funkcjonowanie stawów. Co ciekawe, indyk jest też produktem korzystnym dla pracy mózgu, bo skutecznie chroni starsze osoby przed demencją. Ta sama grupa społeczna powinna docenić również to, że indyk nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru i zmniejsza ryzyko nowotworów.
Jak sam widzisz, indyk rzeczywiście prezentuje się jako najkorzystniejszy rodzaj mięsa, jaki można przygotować na Wigilię. A co z niego zrobić? Poniżej znajdziesz ciekawy pomysł.