PrzepisDietaPij regularnie. W święta nie będziesz mieć brzucha jak balon

Pij regularnie. W święta nie będziesz mieć brzucha jak balon

Gazy to zupełnie naturalne zjawisko. Jeśli jednak są uciążliwe, występują w nadmiarze, warto bliżej przyjrzeć się swojej diecie. Jednym ze sposobów na zmniejszenie dolegliwości związanych z gazami jest stosowanie odpowiednich ziół i przypraw, które mają właściwości wiatropędne, rozkurczowe, pobudzające trawienie i hamujące fermentację. Przyprawy te można dodawać do potraw lub pić w postaci naparów. Stosuj je regularnie, a poprawisz komfort swojego życia.

Zioła i przyprawy niwelujące gazy
Zioła i przyprawy niwelujące gazy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva: 3422763

10.12.2023 | aktual.: 12.12.2023 16:03

Skąd się biorą gazy? Gazy w jelitach są naturalnym produktem procesów trawiennych, które zachodzą w naszym organizmie. Powstają głównie z dwóch źródeł: z połykania powietrza podczas jedzenia, picia lub mówienia oraz z fermentacji bakteryjnej niektórych składników pokarmowych w jelicie grubym. Gazy występujące w nadmiarze bywają uciążliwe, można jednak uchronić się przed tymi przykrymi dolegliwościami. Wystarczy włączyć do diety odpowiednie zioła i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie przyprawy stosować, by pozbyć się wzdęć i gazów?

Kminek to jedna z najskuteczniejszych przypraw na wzdęcia, ponieważ działa rozkurczowo, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Kminek wspomaga trawienie, łagodzi skurcze i bóle brzucha, zmniejsza ilość i niweluje nieprzyjemny zapach gazów. Przyprawa ta doskonale sprawdzi się w daniach z kapusty i warzyw strączkowych oraz jako dodatek do pieczywa czy mięsa. Można też pić napar z kminku (łyżeczkę nasion wystarczy zalać szklanką wrzątku i parzyć 10 minut).

Kolejną godną uwagi przyprawą jest anyż - posiada właściwości wiatropędne, rozkurczowe, przeciwwymiotne i pobudzające trawienie. Anyż łagodzi skurcze i bóle brzucha, zmniejsza ilość i zapach gazów oraz działa korzystnie na układ oddechowy. Anyż można dodawać do dań z kapustą, warzywami, sprawdzi się w deserach i napojach (np. w herbacie). Warto też pić napar z anyżu (przygotujesz go, zalewając łyżeczkę owoców szklanką wrzątku i parząc ok. 15 minut).

Stosuj ziołowe mieszanki, aby pozbyć się gazów
Stosuj ziołowe mieszanki, aby pozbyć się gazów© Pixabay

Zioła na nadmierne gazy. Stosuj je regularnie

Koper włoski wykazuje silne właściwości wiatropędne, rozkurczowe i żółciopędne. Ponadto ułatwia trawienie oraz zapobiega gromadzeniu się gazów, a także łagodzi kolkę i bóle brzucha. Koper włoski można dodawać do dań rybnych, świetnie komponuje się z serami czy sałatkami. Warto też przyrządzać napar z kopru włoskiego: łyżeczkę owoców należy zalać szklaną wrzątku i parzyć ok. 15 minut.

Również mięta posiada właściwości wiatropędne i rozkurczowe oraz przeciwbakteryjne i uspokajające. To aromatyczne zioło wspomaga trawienie, łagodzi skurcze i bóle brzucha, a także działa ochładzająco i odświeżająco. Miętę można dodawać do dań z warzywami, ale najlepiej komponuje się z owocami i deserami oraz napojami, m.in. herbatą.

Wiatropędne, rozkurczowe, przeciwzapalne i antyseptyczne działanie wykazuje też szałwia. Ponadto wspomaga trawienie i hamuje fermentację oraz zapobiega gromadzeniu się gazów. Szałwię można łączyć z potrawami i mięsnymi, i rybnymi, sprawdzi się również jako dodatek do serów, zup i sałatek. Skuteczny będzie też napar z szałwii, który przygotowuje się z łyżeczki liści, zalewając je szklanką wrzątku i parząc 10 minut.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gazygazy jelitoweprzyprawy
Wybrane dla Ciebie