Najlepszy na świecie sos do makaronu. Ma tylko 3 składniki i smakuje bosko

Proste i łatwe w przygotowaniu dania bardzo często uchodzą za te najlepsze. Dlatego też, dania z makaronem w roli głównej, są tak bardzo lubiane i popularne. Można je zjeść z wieloma smacznymi dodatkami. Jeśli chcesz przygotować najlepszy sos do makaronu, to wystarczy, że użyjesz tylko trzech składników. Każdy będzie zachwycony!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Włoski klimat w twojej kuchni

Po dania kuchni włoskiej sięgamy się dość często. Najczęściej wtedy, gdy chcemy przygotować coś prostego, smacznego i pożywnego. Potrawą, która dominuje, jest z pewnością makaron. Można go przygotować na wiele smacznych sposobów. Najważniejszy jest nie tylko sam rodzaj makaronu i jego stopień twardości, ale również dodatki, z którymi się go zje. Jeśli chciałbyś przenieść się w te pochmurne dni do słonecznej Italii, to przygotuj sos, który został uznany za najlepszy sos do makaronu na świecie.

Obrazek
Sos pomidorowy - Pyszności; foto: Canva

Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że będziesz potrzebował zaledwie trzech składników. Co ważne, jest tańszy od innych propozycji i możesz go przygotować w większych ilościach, by następnie przechowywać w słoikach. Uznaje się, że jest najlepszy na świecie. Przepis pochodzi prosto z książki kulinarnej od włoskiej szefowej kuchni Marcelli Hazan która zmarła w 2013 roku, pozostawiając po sobie wiele cenny kulinarnych wskazówek.

Jak przygotować najlepszy sos do makaronu?

Skoro są to tylko trzy składniki, a przepis pochodzi wprost od włoskiej szefowej kuchni, to znak, że musi być wyjątkowo i smacznie. I tak też jest w rzeczywistości. Ten najlepszy na świecie sos przygotujesz w parę chwil.

Składniki:

  • pomidory w puszce
  • masło
  • cebula.

Sposób przygotowania:

Najlepszy sos do makaronu robi się bardzo szybko. Wystarczy, że posiekasz cebulę i następnie podsmażysz ją na maśle. Następnie dodaj pomidory z puszki i duś przez około 45 minut, na niewielkim ogniu. Gdy sos będzie gotowy, to gorący możesz przelać prosto do wyparzonych słoików. Zakręć je szczelnie i ustaw do góry dnem.

Obrazek
Spaghetti - Pyszności

Taki sos przetrwa nawet kilka tygodni. Jego smak możesz urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami i ziołami. Czy podzielasz zdanie, że jest to najlepszy sos na świecie? Spaghetti na pewno będzie smaczne!

Jeśli lubisz dania kuchni włoskiej, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze