Najprostsze ciasto do kawy. Sprawdzony przepis na ucieraną babkę z keksówki

Babka z keksówki to ciasto, które wielu z nas kojarzy z rodzinnymi świętami wielkanocnymi, ale przecież, możesz upiec je bez specjalnej okazji. Mistrzynią ucieranej babki jest każda babcia, ale z poniższymi trikami też możesz bez problemu spróbować przygotować samodzielnie zrobić ją w domu.

Domowa ucierana babka z keksówki - najlepsza do kawyDomowa ucierana babka z keksówki - najlepsza do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zawsze chętnie wracam do smaku domowych ciast, które pod każdym względem przewyższają sklepową słodycz. Jednym z najczęstszych dodatków do babki jest cynamon — przyprawa, która nie tylko ubogaca smak, ale także wprowadza do wypieku świąteczną atmosferę. Dzięki niemu nawet zwykłe ciasto nabiera charakteru i przypomina rodzinne chwile spędzone przy wspólnym stole. Jeśli szukasz sposobu na aromatyczny, domowy wypiek, babka z cynamonem to świetny wybór, który sprawi, że twoi goście poproszą cię o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa

Czym wyróżnia się ucierana babka?

Ucierana babka to klasyk, który łączy prostotę wykonania z wyrazistym, domowym smakiem i wilgotną, aksamitną konsystencją. Jest najczęstszym wyborem naszych mam i babć, gdy te decydują które ciasto przygotować na święta wielkanocne. Podstawą przygotowania ucieranej babki jest odpowiednio przygotowane masło, które uciera się z cukrem na puszystą masę. Za smak i idealną konsystencję odpowiada jakościowy produkt. Wybór dobrego masła zaczyna się od sprawdzenia jego składu. Najlepsze masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego, co gwarantuje jego kremową konsystencję i bogaty smak.

Przepis na ucieraną babkę z cynamonem z keksówki

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej.
  • 180 g cukru.
  • 4 jajka.
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej).
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 2 łyżeczki cynamonu.
  • szczypta soli.
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra–dół). Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę – najlepiej mikserem przez 3–4 minuty. Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miksując masę po każdym. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  3. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj je do masy maślanej. Rób to powoli i cały czas mieszając.
  4. Gdy masa będzie bez grudek, wlej ją do keksówki i wsadź do piekarnika.
  5. Po 45 minutach wsadź w masę drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe i możesz wyjąć keksówkę.
  6. Po wyjęciu masy z piekarnika, zostaw ją do ostygnięcia na około 15 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"