Najprostsze ciasto do kawy. Sprawdzony przepis na ucieraną babkę z keksówki
Babka z keksówki to ciasto, które wielu z nas kojarzy z rodzinnymi świętami wielkanocnymi, ale przecież, możesz upiec je bez specjalnej okazji. Mistrzynią ucieranej babki jest każda babcia, ale z poniższymi trikami też możesz bez problemu spróbować przygotować samodzielnie zrobić ją w domu.
Zawsze chętnie wracam do smaku domowych ciast, które pod każdym względem przewyższają sklepową słodycz. Jednym z najczęstszych dodatków do babki jest cynamon — przyprawa, która nie tylko ubogaca smak, ale także wprowadza do wypieku świąteczną atmosferę. Dzięki niemu nawet zwykłe ciasto nabiera charakteru i przypomina rodzinne chwile spędzone przy wspólnym stole. Jeśli szukasz sposobu na aromatyczny, domowy wypiek, babka z cynamonem to świetny wybór, który sprawi, że twoi goście poproszą cię o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa
Czym wyróżnia się ucierana babka?
Ucierana babka to klasyk, który łączy prostotę wykonania z wyrazistym, domowym smakiem i wilgotną, aksamitną konsystencją. Jest najczęstszym wyborem naszych mam i babć, gdy te decydują które ciasto przygotować na święta wielkanocne. Podstawą przygotowania ucieranej babki jest odpowiednio przygotowane masło, które uciera się z cukrem na puszystą masę. Za smak i idealną konsystencję odpowiada jakościowy produkt. Wybór dobrego masła zaczyna się od sprawdzenia jego składu. Najlepsze masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego, co gwarantuje jego kremową konsystencję i bogaty smak.
Przepis na ucieraną babkę z cynamonem z keksówki
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.
- 180 g cukru.
- 4 jajka.
- 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej).
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 2 łyżeczki cynamonu.
- szczypta soli.
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra–dół). Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę – najlepiej mikserem przez 3–4 minuty. Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miksując masę po każdym. Dodaj ekstrakt waniliowy.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj je do masy maślanej. Rób to powoli i cały czas mieszając.
- Gdy masa będzie bez grudek, wlej ją do keksówki i wsadź do piekarnika.
- Po 45 minutach wsadź w masę drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe i możesz wyjąć keksówkę.
- Po wyjęciu masy z piekarnika, zostaw ją do ostygnięcia na około 15 minut.