Najprostsze ciasto do kawy. Sprawdzony przepis na ucieraną babkę z keksówki

Babka z keksówki to ciasto, które wielu z nas kojarzy z rodzinnymi świętami wielkanocnymi, ale przecież, możesz upiec je bez specjalnej okazji. Mistrzynią ucieranej babki jest każda babcia, ale z poniższymi trikami też możesz bez problemu spróbować przygotować samodzielnie zrobić ją w domu.

Domowa ucierana babka z keksówki - najlepsza do kawyDomowa ucierana babka z keksówki - najlepsza do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zawsze chętnie wracam do smaku domowych ciast, które pod każdym względem przewyższają sklepową słodycz. Jednym z najczęstszych dodatków do babki jest cynamon — przyprawa, która nie tylko ubogaca smak, ale także wprowadza do wypieku świąteczną atmosferę. Dzięki niemu nawet zwykłe ciasto nabiera charakteru i przypomina rodzinne chwile spędzone przy wspólnym stole. Jeśli szukasz sposobu na aromatyczny, domowy wypiek, babka z cynamonem to świetny wybór, który sprawi, że twoi goście poproszą cię o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa

Czym wyróżnia się ucierana babka?

Ucierana babka to klasyk, który łączy prostotę wykonania z wyrazistym, domowym smakiem i wilgotną, aksamitną konsystencją. Jest najczęstszym wyborem naszych mam i babć, gdy te decydują które ciasto przygotować na święta wielkanocne. Podstawą przygotowania ucieranej babki jest odpowiednio przygotowane masło, które uciera się z cukrem na puszystą masę. Za smak i idealną konsystencję odpowiada jakościowy produkt. Wybór dobrego masła zaczyna się od sprawdzenia jego składu. Najlepsze masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego, co gwarantuje jego kremową konsystencję i bogaty smak.

Przepis na ucieraną babkę z cynamonem z keksówki

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej.
  • 180 g cukru.
  • 4 jajka.
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej).
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 2 łyżeczki cynamonu.
  • szczypta soli.
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra–dół). Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę – najlepiej mikserem przez 3–4 minuty. Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miksując masę po każdym. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  3. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj je do masy maślanej. Rób to powoli i cały czas mieszając.
  4. Gdy masa będzie bez grudek, wlej ją do keksówki i wsadź do piekarnika.
  5. Po 45 minutach wsadź w masę drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe i możesz wyjąć keksówkę.
  6. Po wyjęciu masy z piekarnika, zostaw ją do ostygnięcia na około 15 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟