Najprostszy sposób na kurczaka z air fryera. 1 składnik zmieni smak całej potrawy.

Znudziły ci się klasyczne sposoby na kurczaka i szukasz czegoś nowego? Jeden prosty trik sprawi, że twój kurczak z air fryera będzie soczysty i pełen smaku. Chodzi o orzeźwiającą, owocową marynatę.

Marynata w tym przepisie na kurczaka jest kluczowaMarynata w tym przepisie na kurczaka jest kluczowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Polacy często sięgają po kurczaka jako sprawdzony i lubiany obiad dla całej rodziny. Daje pełną gamę możliwości – warto wyjść poza znane schematy i spróbować czegoś więcej niż tylko klasycznego udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią. Odpowiednia marynata, potrafi zmienić smak całej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Cichy bohater polskich domów - czym jest air fryer?

Air fryer, czyli inaczej frytkownica beztłuszczowa, zdobywa coraz większą popularność w polskich domach. To dlatego, że air fryer służy do przygotowywania potraw w sposób zbliżony do smażenia – ale bez lub przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Dzięki szybkiemu obiegowi gorącego powietrza air fryer nadaje jedzeniu chrupiącą strukturę, która przypomina efekt, który osiągniesz podczas smażenia na dużej ilości oleju. Drugim powodem, dla którego air fryer zyskuje na popularności, jest szybki czas przygotowania potraw – znacznie krótszy niż w piekarniku. Air fryer pozwala na zaoszczędzenie sporej ilości czasu, a równocześnie nie wpływa negatywnie na smak potrawy. Jak sama nazwa wskazuje, to urządzenie do przyrządzania zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Poza tym możesz w nim z łatwością przygotować różne rodzaje mięs oraz inne dodatki – na przykład kurczaka w marynacie z sokiem z cytryny. Ten jeden dodatek sprawia, że mięso jest bardziej soczyste i dodaje lekko kwaskowego i świeżego aromatu.

Przepis na chrupiącego kurczaka cytrynowego z air fryera

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • szczypta przyprawy do kurczaka, szczypta słodkiej papryki, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki poza mięsem i cytryną, aby stworzyć marynatę. Najpierw sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy owocu, uważając, żeby nie ścierać albedo. Sok i skórka z cytryny dodajemy do marynaty. Pozostałą połowę cytryny pokrój na plasterki i zostaw na talerzu obok.
  2. Dokładnie umyj mięso i osusz je ręcznikiem papierowym.
  3. Wsadź podudzia do marynaty, dokładnie obtocz mięso w marynacie, przykryj i odstaw mięso do lodówki.
  4. Wystarczy zostawić je w marynacie na godzinę, ale dla uzyskania lepszego smaku możesz zostawić mięso na całą noc. 
  5. Po preferowanym czasie marynowania mięsa, wyjmij je z lodówki i odstaw na blat na około 20 minut - tak aby mięso nabrało temperatury pokojowej.
  6. Następnie rozgrzej air fryera do 180 stopni Celsjusza, włóż kurczaka, a na wierzch połóż pozostałe plasterki cytryny jako dekorację i dla dodatkowego smaku. Nastaw na 25 minut. Po około 12 minutach obróć udka na drugą stronę i dopiecz drugą połowę czasu.

Tak przygotowanego kurczaka możesz zjeść z dowolnymi dodatkami. Możesz wykorzystać przepis na blanszowaną fasolką szparagową i podać z dipem czosnkowym. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser