Sprytny sposób na fasolkę szparagową. Zajmuje tylko kilka minut

Fasolka szparagowa to nieodłączny element letnich obiadów. Choć najczęściej podajemy ją ugotowaną prosto z wody, serwowaną z bułką tartą, to tak naprawdę kryje w sobie ogromny potencjał do wielu kulinarnych wariacji. I z jednym trikiem nie tylko zachowa więcej smaku, ale też apetyczny kolor.

Fasolka szparagowa będzie smaczniejsza po zblanszowaniuFasolka szparagowa będzie smaczniejsza po zblanszowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właśnie rozpoczyna się sezon na fasolkę szparagową i tym samym, możemy znaleźć ją w każdym sklepie. Fakt, że fasolka szparagowa przygotowana w tradycyjny sposób ma wielu zwolenników, nie oznacza, że nie warto z nią eksperymentować. Istnieje jeden, prosty sposób, który sprawi, że spróbujesz fasolki w zupełnie nowej odsłonie i szybko wrócisz do tego przepisu.

Nietradycyjny sposób na fasolkę szparagową

Wyjątkowo prostym sposobem na wykorzystanie fasolki szparagowej jest blanszowanie jej. To banalnie prosty przepis, który gwarantuje pyszny smak potrawy i nadaje się zarówno jako samodzielna przekąska jak i jako dodatek do głównego dania. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonego mięsa lub jako element sałatki. Jeśli jesteś fanem mniej popularnych śniadań, możesz przygotować blanszowaną fasolkę z jajkiem w koszulce i świeżym chlebem. Na pewno pokochasz to śniadanie!

Po co blanszować warzywa?

Są trzy główne powody, dla których warto jest zdecydować się, na blanszowanie warzyw. Pierwszym z nich jest zachowanie koloru i jędrności – jest to szczególnie ważne przy zielonych warzywach, jak fasolka szparagowa. Drugim powodem jest to, że blanszowanie pomaga w przygotowaniu warzyw do dalszej obróbki – dzięki temu warzywa szybciej się smażą lub pieką. Blanszowanie jest szczególnie przydatne w przypadku gorzkich (takich jak brukselka) lub ostrych warzyw, ponieważ niweluje nieprzyjemny smak.

Jak blanszować fasolkę szparagową?

  1. Umyj i odetnij końcówki fasolki.
  2. Wlej do garnka dużą ilość wody i posól ją.
  3. Wrzuć fasolkę do wody i gotuj przez 2–3 minuty, aż będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca.
  4. Natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą lub wodą z lodem – pozwoli to na zatrzymanie gotowania i zachowanie koloru.
  5. Odsącz fasolkę na sitku lub durszlaku. Opcjonalnie osusz fasolkę ręcznikiem papierowym.

Tak blanszowaną fasolkę możesz dodatkowo podsmażyć na maśle czosnkowym i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. To świetny dodatek do tradycyjnego obiadu i bardzo dobrze komponuje się w towarzystwie gotowanych ziemniaków i piersi z kurczaka, dodając zwykłemu posiłkowi wyjątkowego charakteru.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat