Sprytny sposób na fasolkę szparagową. Zajmuje tylko kilka minut

Fasolka szparagowa to nieodłączny element letnich obiadów. Choć najczęściej podajemy ją ugotowaną prosto z wody, serwowaną z bułką tartą, to tak naprawdę kryje w sobie ogromny potencjał do wielu kulinarnych wariacji. I z jednym trikiem nie tylko zachowa więcej smaku, ale też apetyczny kolor.

Fasolka szparagowa będzie smaczniejsza po zblanszowaniuFasolka szparagowa będzie smaczniejsza po zblanszowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właśnie rozpoczyna się sezon na fasolkę szparagową i tym samym, możemy znaleźć ją w każdym sklepie. Fakt, że fasolka szparagowa przygotowana w tradycyjny sposób ma wielu zwolenników, nie oznacza, że nie warto z nią eksperymentować. Istnieje jeden, prosty sposób, który sprawi, że spróbujesz fasolki w zupełnie nowej odsłonie i szybko wrócisz do tego przepisu.

Nietradycyjny sposób na fasolkę szparagową

Wyjątkowo prostym sposobem na wykorzystanie fasolki szparagowej jest blanszowanie jej. To banalnie prosty przepis, który gwarantuje pyszny smak potrawy i nadaje się zarówno jako samodzielna przekąska jak i jako dodatek do głównego dania. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonego mięsa lub jako element sałatki. Jeśli jesteś fanem mniej popularnych śniadań, możesz przygotować blanszowaną fasolkę z jajkiem w koszulce i świeżym chlebem. Na pewno pokochasz to śniadanie!

Po co blanszować warzywa?

Są trzy główne powody, dla których warto jest zdecydować się, na blanszowanie warzyw. Pierwszym z nich jest zachowanie koloru i jędrności – jest to szczególnie ważne przy zielonych warzywach, jak fasolka szparagowa. Drugim powodem jest to, że blanszowanie pomaga w przygotowaniu warzyw do dalszej obróbki – dzięki temu warzywa szybciej się smażą lub pieką. Blanszowanie jest szczególnie przydatne w przypadku gorzkich (takich jak brukselka) lub ostrych warzyw, ponieważ niweluje nieprzyjemny smak.

Jak blanszować fasolkę szparagową?

  1. Umyj i odetnij końcówki fasolki.
  2. Wlej do garnka dużą ilość wody i posól ją.
  3. Wrzuć fasolkę do wody i gotuj przez 2–3 minuty, aż będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca.
  4. Natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą lub wodą z lodem – pozwoli to na zatrzymanie gotowania i zachowanie koloru.
  5. Odsącz fasolkę na sitku lub durszlaku. Opcjonalnie osusz fasolkę ręcznikiem papierowym.

Tak blanszowaną fasolkę możesz dodatkowo podsmażyć na maśle czosnkowym i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. To świetny dodatek do tradycyjnego obiadu i bardzo dobrze komponuje się w towarzystwie gotowanych ziemniaków i piersi z kurczaka, dodając zwykłemu posiłkowi wyjątkowego charakteru.

Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯