Największy błąd podczas gotowania kiełbasy. Dlatego pęka i traci smak
Czasem nawet pozornie proste czynności mogą zaważyć na smaku przygotowywanych potraw. Dziś przedstawimy wam największy błąd podczas gotowania kiełbasy, który wielu z nas zupełnie nieświadomie popełnia. Nie wiesz, czemu kiełbasa pęka i staje się bez smaku? To artykuł dla ciebie.
10.06.2022 15:30
Największy błąd podczas gotowania kiełbasy
Na pewno wśród czytelników tego wpisu mamy wielu smakoszy gorącej kiełbasy z wody. Kto nie lubi tej pysznej i szybkiej przekąski? Jednak wiele osób popełnia wciąż ten sam błąd i gotuje kiełbasę zbyt długo. Wtedy kiełbasa pęka i wszystko, co najlepsze z niej wylatuje. Oto sposób by nie popełnić tego błędu.
Jeśli chcesz, żeby twoja kiełbasa z wody była aromatyczna i smaczna to wrzucaj ją na wrzątek i gotuj najkrócej, jak się da! To kluczowe, jeśli chcesz cieszyć się jej najlepszym smakiem.
Jak wybrać najlepszą kiełbasę?
Skład ma ogromne znaczenie. Możemy wziąć produkt, który nazwiemy kiełbasą lub taki co nawet ,,koło niej nie leżał''. Kryterium to brak skrobi, konserwantów, wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników, przeciwutleniaczy, stabilizatorów. Z taką informacja warto ruszać na zakupy.
Jeśli widzisz kiełbasę z takim składem jak: mięso wieprzowe, sól, naturalny aromat, przyprawy to znaczy, że dobrze trafiłeś. Często możemy spotkać też dodatek tłuszczu wieprzowego i cukru (na końcu składu) to też będzie w normie. Jeśli odwróciłeś opakowanie, a tam szereg substancji, których nie rozumiesz to najlepiej, ja odłóż. Lepiej wybrać coś lepszego.
Najzdrowszy sposób przygotowania kiełbasy
Obróbka cieplna produktów żywnościowych: blanszowanie, duszenie, gotowanie na parze, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, smażenie czy pieczenie? Jaką metodę wybrać, by nasza kiełbasa była w najzdrowszej wersji?
Gotowanie na parze to jest najlepszą formą przyrządzania potraw. Nie potrzebujemy tutaj naprawdę specjalistycznego sprzętu. Garnek wypełniony wodą i sitko wystarczą. W garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzanej do temperatury wrzenia. Ustawiamy sitko i na nie wkładamy kiełbasę. Tak przygotowane mięso będzie naprawdę zdrowe i bardzo wartościowe.
Kiełbasę możesz podać na różne sposoby. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą czy leczo, czyli dość powszechne zastosowanie. Natomiast warto wypróbować coś nowego. Dobrze będzie smakować biała kiełbasa w chrzanowym beszamelu. Przepis znajdziesz na dole.