Największy błąd podczas gotowania kiełbasy. Dlatego pęka i traci smak

Czasem nawet pozornie proste czynności mogą zaważyć na smaku przygotowywanych potraw. Dziś przedstawimy wam największy błąd podczas gotowania kiełbasy, który wielu z nas zupełnie nieświadomie popełnia. Nie wiesz, czemu kiełbasa pęka i staje się bez smaku? To artykuł dla ciebie.

Obrazek
Paulina

Największy błąd podczas gotowania kiełbasy

Na pewno wśród czytelników tego wpisu mamy wielu smakoszy gorącej kiełbasy z wody. Kto nie lubi tej pysznej i szybkiej przekąski? Jednak wiele osób popełnia wciąż ten sam błąd i gotuje kiełbasę zbyt długo. Wtedy kiełbasa pęka i wszystko, co najlepsze z niej wylatuje. Oto sposób by nie popełnić tego błędu.

Jeśli chcesz, żeby twoja kiełbasa z wody była aromatyczna i smaczna to wrzucaj ją na wrzątek i gotuj najkrócej, jak się da! To kluczowe, jeśli chcesz cieszyć się jej najlepszym smakiem. 

Jak wybrać najlepszą kiełbasę?

Skład ma ogromne znaczenie. Możemy wziąć produkt, który nazwiemy kiełbasą lub taki co nawet ,,koło niej nie leżał''. Kryterium to brak skrobi, konserwantów, wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników, przeciwutleniaczy, stabilizatorów. Z taką informacja warto ruszać na zakupy.

Jeśli widzisz kiełbasę z takim składem jak: mięso wieprzowe, sól, naturalny aromat, przyprawy to znaczy, że dobrze trafiłeś. Często możemy spotkać też dodatek tłuszczu wieprzowego i cukru (na końcu składu) to też będzie w normie. Jeśli odwróciłeś opakowanie, a tam szereg substancji, których nie rozumiesz to najlepiej, ja odłóż. Lepiej wybrać coś lepszego.

Największy błąd podczas gotowania kiełbasy

Najzdrowszy sposób przygotowania kiełbasy

Obróbka cieplna produktów żywnościowych: blanszowanie, duszenie, gotowanie na parze, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, smażenie czy pieczenie? Jaką metodę wybrać, by nasza kiełbasa była w najzdrowszej wersji?

Gotowanie na parze to jest najlepszą formą przyrządzania potraw. Nie potrzebujemy tutaj naprawdę specjalistycznego sprzętu. Garnek wypełniony wodą i sitko wystarczą. W garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzanej do temperatury wrzenia. Ustawiamy sitko i na nie wkładamy kiełbasę. Tak przygotowane mięso będzie naprawdę zdrowe i bardzo wartościowe.

Kiełbasę możesz podać na różne sposoby. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą czy leczo, czyli dość powszechne zastosowanie. Natomiast warto wypróbować coś nowego. Dobrze będzie smakować biała kiełbasa w chrzanowym beszamelu. Przepis znajdziesz na dole.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀