PoradyNajzdrowsze ryby. Które z nich wybrać na swój obiad?

Najzdrowsze ryby. Które z nich wybrać na swój obiad?

Pyszności - Fot. Unsplash
Pyszności - Fot. Unsplash
21.02.2023 10:00

Rozpoczyna się Wielki Post. To czas, kiedy w piątki, na wielu stołach będą królować dania z ryb. A czy wiesz, jakie są najzdrowsze ryby? Warto to wiedzieć, zanim wyruszysz do sklepu.

Świeża czy mrożona - jakie są najzdrowsze ryby?

Odwiedzając sklep rybny lub jeden z okolicznych marketów, z pewnością zauważasz, z iloma rodzajami ryb masz do czynienia. Znajdziesz tu zarówno ryby słodkowodne, morskie, oceaniczne, czy znane tylko nielicznym. Sprzedaje się je w postaci tuszy, filetowane lub mrożone. Nie ulega żadnej wątpliwości, że każdy ma swój ulubiony rodzaj ryby. Ale czy wiesz, jakie są najzdrowsze ryby?

Tanie i smaczne ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Tanie i smaczne ryby - Pyszności; Foto Canva.com

Odpowiedź na to pytanie wydaje się być prosta, bo najlepiej sięgać po takie ryby, które nie pochodzą z hodowli. Są trzy główne ryby, które uznawane są te najzdrowsze. Należy do nich zaliczyć przede wszystkim łososia, śledzie i makrelę. Każdą z nich, bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Nie tylko wyróżniają się smakiem, ale mają też wiele istotnych właściwości prozdrowotnych. Na czele znajduje się tu przede wszystkim jedna z nich. Która i dlaczego?

Dlaczego warto jeść śledzie?

Chcąc przeprowadzić ranking na najzdrowsze ryby, trzeba podkreślić, że za te najlepsze uważa się śledzie. Polacy chętnie spożywają je przede wszystkim podczas świąt lub jako zagryzkę podczas wszelakich imprez. Okazuje się jednak, że warto sięgać po śledzie zdecydowanie częściej. Oprócz tego, że możesz je przygotować na wiele pysznych sposobów - np. sałatki, czy z dodatkiem ulubionych owoców i warzyw, to wyróżniają się wspaniałym smakiem i wieloma cennymi właściwościami.

Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva
Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva

Pamiętaj, że śledzie zawierają pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3, które są niezbędne do pracy całego organizmu. Śledzie zawierają w sobie również potas, fosfor, cynk, żelazo, a także witaminy D i E oraz witaminy z grupy B. Spożycie śledzi poprawia twoją odporność, wpływa na koncentrację, jak też obniża niekorzystny cholesterol. Czy czujesz się w związku z tym zachęcony do spożycia właśnie tej ryby?

A co powiesz na kotlety z tuńczyka? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także