Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą

Każdemu zdarzają się braki w lodówce, zwłaszcza w niedzielę rano. W takich sytuacjach awaryjnych przydaje się przepis na naleśniki bez jajek. I wcale nie chodzi o wegańskie odpowiedniki w stylu siemienia lnianego. Lekkie i delikatne placuszki zrobisz z podstawowych składników.

Jajka w naleśnikach można zastąpić podstawowym produktemJajka w naleśnikach można zastąpić podstawowym produktem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka, mleko i mąka – trzy podstawowe składniki na ciasto naleśnikowe znają nawet przedszkolaki. Jednak im bardziej dorastamy, tym więcej takich prostych i złotych zasad ulega kwestionowaniu. Otóż prawda jest taka, że można zrobić naleśniki zarówno bez mąki, jak i bez mleka i jajek. W roli tych ostatnich doskonale sobie poradzi zwykły olej rzepakowy.

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Zamiast mleka warto użyć innego nabiału

Naleśniki wychodzą lżejsze i bardziej delikatne, jeśli chociaż w części zastąpisz mleko wodą gazową. To bardzo popularne połączenie, ale do naleśników sprawdzi się także kefir. Ten nieco zapomniany nabiał był od wieków obecny w kuchni polskiej. Jest pyszny, orzeźwiający i zawiera bakterie probiotyczne, które wspomagają pracę jelit. Ale to nie wszystko – kefir w świetny sposób poprawia strukturę ciasta, dodając naleśnikom lekkości i charakterystycznego, kwaskowego smaku, który doskonale komponuje się zarówno z prażonymi jabłkami, jak i nadzieniem twarogowym.

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Naleśniki bez jajek są bardzo delikatne – w końcu w klasycznym przepisie to jajka stanowią spoiwo dla pozostałych składników. Dlatego nie śpiesz się z obracaniem ich na drugą stronę. Do obracania użyj drewnianej łopatki.

Składniki:

  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj mikserem do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji.
  2. Natłuść patelnię do smażenia naleśników olejem – możesz użyć ręcznika papierowego, aby rozprowadzić tłuszcz po całej powierzchni.
  3. Chochelką nakładaj porcje ciasta, rozprowadź po całej powierzchni i smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀