My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste

Frittatensuppe to potrawa charakterystyczna dla regionu alpejskiego. Rozgrzewa i dostarcza wartościowych składników odżywczych, a przy okazji pozwala na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia. Nie tylko dzieciaki będą zajadać ze smakiem.

Frittatensuppe jest popularna w Austrii i BawariiFrittatensuppe jest popularna w Austrii i Bawarii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zupa naleśnikowa w Austrii i Bawarii jest bardziej popularna niż rosół z makaronem. A jeśli masz zapas placuszków ze śniadania lub kolacji, przygotowanie takiej potrawy zajmuje dosłownie 5 minut. Porcję rozgrzewającego bulionu możesz zabrać w termosie do pracy jesienią, aby wesprzeć naturalną odporność organizmu. Naleśniki zapakowane osobno sprawią, że posiłkiem najesz się do syta.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Austriacy wrzucają zamiast makaronu

Makaron naleśnikowy jest popularnym dodatkiem do austriackiego rosołu, ale to nie jedyny zamiennik, w którym rozsmakowują się Austriacy. W zupie nieraz można zobaczyć także Leberreis, czyli kluseczki wątrobiane, które są znane w kuchni śląskiej. Innym nietypowym dodatkiem jest duży knedel z mielonej wątróbki – często bardzo tłusty i mocno doprawiony.

Co ciekawe, w niektórych regionach Austrii rosół gotowany jest na szpiku kostnym. Jednak znacznie częściej przypomina bardzo dobrze nam znany bulion drobiowy lub przygotowany z mieszanego mięsa.

Przepis na zupę naleśnikową

Zupę naleśnikową możesz zalać również bulionem warzywnym.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, jajka, łyżkę oleju i szczyptę soli.
  2. Usmaż naleśniki na patelni.
  3. W garnku podgrzej bulion, dopraw solą i pieprzem.
  4. Naleśniki zwiń w rulony i pokrój w paski.
  5. Przełóż na talerz i zalej bulionem. Posyp natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita