My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste

Frittatensuppe to potrawa charakterystyczna dla regionu alpejskiego. Rozgrzewa i dostarcza wartościowych składników odżywczych, a przy okazji pozwala na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia. Nie tylko dzieciaki będą zajadać ze smakiem.

Frittatensuppe jest popularna w Austrii i BawariiFrittatensuppe jest popularna w Austrii i Bawarii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zupa naleśnikowa w Austrii i Bawarii jest bardziej popularna niż rosół z makaronem. A jeśli masz zapas placuszków ze śniadania lub kolacji, przygotowanie takiej potrawy zajmuje dosłownie 5 minut. Porcję rozgrzewającego bulionu możesz zabrać w termosie do pracy jesienią, aby wesprzeć naturalną odporność organizmu. Naleśniki zapakowane osobno sprawią, że posiłkiem najesz się do syta.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Austriacy wrzucają zamiast makaronu

Makaron naleśnikowy jest popularnym dodatkiem do austriackiego rosołu, ale to nie jedyny zamiennik, w którym rozsmakowują się Austriacy. W zupie nieraz można zobaczyć także Leberreis, czyli kluseczki wątrobiane, które są znane w kuchni śląskiej. Innym nietypowym dodatkiem jest duży knedel z mielonej wątróbki – często bardzo tłusty i mocno doprawiony.

Co ciekawe, w niektórych regionach Austrii rosół gotowany jest na szpiku kostnym. Jednak znacznie częściej przypomina bardzo dobrze nam znany bulion drobiowy lub przygotowany z mieszanego mięsa.

Przepis na zupę naleśnikową

Zupę naleśnikową możesz zalać również bulionem warzywnym.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, jajka, łyżkę oleju i szczyptę soli.
  2. Usmaż naleśniki na patelni.
  3. W garnku podgrzej bulion, dopraw solą i pieprzem.
  4. Naleśniki zwiń w rulony i pokrój w paski.
  5. Przełóż na talerz i zalej bulionem. Posyp natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀