Obłędne naleśniki bez mąki. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej

Naleśniki bez mąki — czy to możliwe? Tradycyjny przepis na naleśniki odchodzi do lamusa. Teraz co rusz pojawiają się nowe pomysły na "odchudzenie" receptury, zastępujące mąkę pszenną pełnoziarnistą czy mleko krowie tym roślinnym. Cienkie, delikatne i zaskakująco smaczne naleśniki wychodzą, kiedy pozbawimy je mąki, a w zamian sypniemy odrobiny... skrobi. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Naleśnikowy zawrót głowy. Wariacji jest bez liku

Uwielbiane przez wielu naleśniki doczekały się mnóstwa odsłon: na słodko, słono, ostro, wegańskich i wegetariańskich, bezglutenowych i w wersji keto. Kombinacji smaków i receptur trudno się doliczyć.

Przygotowując naleśniki, chętnie korzystamy ze zdrowszych zamienników, wymieniając cukier na ksylitol czy mąkę pszenną na pełnoziarnistą. A co gdyby zabrać się za naleśniki bez mąki? Również i to nie stanowi problemu. Delikatne i cienkie placki uzyskamy, robiąc ciasto na bazie skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej.

Obrazek
Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva

Naleśniki bez mąki. Ten przepis skradnie twoje serce

Do wykonania naleśników bez mąki potrzebujemy kilku bazowych składników, z których wykonamy ciasto. Dodatki oczywiście leżą w gestii gotującego. My proponujemy klasyczne nadzienie twarogowe. Końcowym etapem będzie zapieczenie naleśników w piekarniku.

Składniki na ok. 20 naleśników:

  • 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 330 ml mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 6 sztuk jajek
  • szczypta soli
  • cukier - do naleśników deserowych
  • olej do smażenia
  • roztopione masło do posmarowania naleśników przed pieczeniem

Nadzienie:

  • 300 g sera twarogowego,
  • 1 jako
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 10 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić naleśniki bez mąki? Mleko, jogurt oraz jajka należy połączyć ze sobą, tak by powstała gładka masa. Dodajemy szczyptę soli oraz opcjonalnie cukier lub inne słodzidło. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy skrobi, nieprzerwanie całość mieszając. Pozwólmy odpocząć ciastu kilka minut.
  2. W tym czasie można rozsmarować cienką warstwę tłuszczu na patelni i porządnie ją rozgrzać. Pamiętaj, by przed każdym rozlaniem ciasta na patelnię, dobrze rozmieszać masę, skrobia bowiem lubi opadać na dno.
  3. Połącz ze sobą ser twarogowy, jajko, budyń i cukier waniliowy. Umieść powstałą mieszankę na środku naleśnika i zwiń w rulon.
  4. Gotowe naleśniki ułóż w formie do pieczenia i posmaruj je roztopionym masłem. Następnie wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Zobacz także, jakie błędy podczas robienia naleśników popełniamy najczęściej. Więcej podobnych materiałów znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat