Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Jeśli należysz do grona osób, które twierdzą, że nie są w stanie najeść się naleśnikami, wersja po ukraińsku może zupełnie odmienić twoje podejście. Podwójnie smażone mlynci, nadziewane pysznym i sycącym farszem, doskonale sprawdzą się na obiad. We Lwowie podają z kwaśną śmietaną.
Mlynci można spotkać w każdej ukraińskiej kuchni – pojawiają się zarówno na domowych przyjęciach, jak i w restauracjach, serwujących dania regionalne. Naleśniki często wypełniane są farszem z mięsa gotowanego na bulionie, co stanowi sposób na maksymalne wykorzystanie składników z innych potraw. Dodatki takie jak ser, ziemniaki czy smażona cebula nadają im intrygujący i bogaty smak.
Ekspresowe naleśnik kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem
Kuchnia ukraińska w Polsce
Popularność ukraińskich naleśników w Polsce rośnie, co wynika z naszego sąsiedztwa i bliskości kulturowej. Obecnie można je znaleźć nawet w marketach w postaci gotowego dania, które wystarczy tylko odgrzać na patelni lub w mikrofalówce. W ulicznych budkach, obok frytek belgijskich, można kupić także czebureki, czyli smażone w głębokim tłuszczu pierogi nadziewane mięsem. O klasycznych pierogach czy barszczu ukraińskim nie muszę wspominać. Duża popularności ukraińskich potraw może świadczyć o otwartości Polaków na wschodnią kuchnią, jak i o tęsknocie za domową kuchnią, która rzadko jest obecna na co dzień.
Jak zrobić naleśniki po lwowsku?
Danie powstało w duchu zero waste – wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i mięso z rosołu, a lwowskie naleśniki wyjdą idealne.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 1 cebula,
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 2-3 ugotowane ziemniaki (może być purée),
- 1 łyżka musztardy (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła do smażenia cebuli,
- olej do smażenia naleśników.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto zmiksuj do uzyskania gładkiej masy o konsystencji śmietany. Odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i usmaż naleśniki.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, po czym wymieszaj ze smażonym mięsem i cebulą, możesz dodać łyżkę musztardy dla wzmocnienia smaku.
- Nałóż farsz na naleśniki i złóż jak klasyczne krokiety.
- Przed podaniem podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.