WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Nasi dziadkowie zajadali co piątek te szybkie i tanie kotleciki. Ja dodaję dwa ekstra składniki

Kiedyś w piątki na stołach próżno było szukać mięsa innego niż ryba. Zamiast klasycznych mielonych na stołach pojawiały się kotlety przygotowane z jajek. Podkręcone kilkoma dodatkami staną się prawdziwym rarytasem.

Pyszne kotlety bez grama mięsaPyszne kotlety bez grama mięsa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kotlety jajeczne dawniej często pojawiały się w domach. Dziś trafić można na nie głównie w barach mlecznych, a niektórzy uważają, że to relikt przeszłości. Nie da się ukryć, że nasi dziadkowie jadali często wegetariańskie potrawy, zanim stało się to modne. Kotlety z jajek podkręcone dodatkiem pieczarek oraz papryki szybko rozgoszczą się w twoim jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Kotlety jajeczne z papryką i pieczarkami

Kotlety jajeczne były niegdyś popularnym daniem w polskich domach, szczególnie w piątki, kiedy nie jadano mięsa. Ich przygotowanie jest proste, a smak przypomina tradycyjną kuchnię. Główne składniki to oczywiście jajka, ale warto wzbogacić je również o pieczarki oraz paprykę.

Kotlety jajeczne - prosty przepis
Kotlety jajeczne - prosty przepis © Adobe Stock

Pieczarki w kotletach jajecznych dodają soczystości, a czerwona papryka wprowadza kolorowy akcent, delikatną słodycz i lekką chrupkość. Możesz także użyć innych kolorów papryki. Do masy jajecznej sprawdzi się również koperek, który doda wiosennej świeżości i lekkości. Te proste dodatki wynoszą kotlety na nowy poziom.

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 5-6 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 jajko surowe,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • olej do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka na twardo obierz i posiekaj.
  2. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
  3. Paprykę sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj.
  4. Podsmaż warzywa oraz starte pieczarki wraz na rozgrzanym maśle, aż zaczną się rumienić.
  5. Przestudź i dodaj do jajek.
  6. Do masy dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  7. Wbij jajko i dodaj około 2-3 łyżki bułki tartej, aby zagęścić masę.
  8. Z powstałej mieszanki uformuj kotlety.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż będą rumiane.

Kotlety jajeczne to smaczna i ekonomiczna alternatywa dla mięsnych potraw. Można je podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ulubioną surówką. Kotlety można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, pomidorowym czy musztardowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze