Nasi dziadkowie zajadali co piątek te szybkie i tanie kotleciki. Ja dodaję dwa ekstra składniki

Kiedyś w piątki na stołach próżno było szukać mięsa innego niż ryba. Zamiast klasycznych mielonych na stołach pojawiały się kotlety przygotowane z jajek. Podkręcone kilkoma dodatkami staną się prawdziwym rarytasem.

Pyszne kotlety bez grama mięsaPyszne kotlety bez grama mięsa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kotlety jajeczne dawniej często pojawiały się w domach. Dziś trafić można na nie głównie w barach mlecznych, a niektórzy uważają, że to relikt przeszłości. Nie da się ukryć, że nasi dziadkowie jadali często wegetariańskie potrawy, zanim stało się to modne. Kotlety z jajek podkręcone dodatkiem pieczarek oraz papryki szybko rozgoszczą się w twoim jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Kotlety jajeczne z papryką i pieczarkami

Kotlety jajeczne były niegdyś popularnym daniem w polskich domach, szczególnie w piątki, kiedy nie jadano mięsa. Ich przygotowanie jest proste, a smak przypomina tradycyjną kuchnię. Główne składniki to oczywiście jajka, ale warto wzbogacić je również o pieczarki oraz paprykę.

Kotlety jajeczne - prosty przepis
Kotlety jajeczne - prosty przepis © Adobe Stock

Pieczarki w kotletach jajecznych dodają soczystości, a czerwona papryka wprowadza kolorowy akcent, delikatną słodycz i lekką chrupkość. Możesz także użyć innych kolorów papryki. Do masy jajecznej sprawdzi się również koperek, który doda wiosennej świeżości i lekkości. Te proste dodatki wynoszą kotlety na nowy poziom.

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 5-6 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 jajko surowe,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • olej do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka na twardo obierz i posiekaj.
  2. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
  3. Paprykę sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj.
  4. Podsmaż warzywa oraz starte pieczarki wraz na rozgrzanym maśle, aż zaczną się rumienić.
  5. Przestudź i dodaj do jajek.
  6. Do masy dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  7. Wbij jajko i dodaj około 2-3 łyżki bułki tartej, aby zagęścić masę.
  8. Z powstałej mieszanki uformuj kotlety.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż będą rumiane.

Kotlety jajeczne to smaczna i ekonomiczna alternatywa dla mięsnych potraw. Można je podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ulubioną surówką. Kotlety można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, pomidorowym czy musztardowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę