Nasi dziadkowie zajadali co piątek te szybkie i tanie kotleciki. Ja dodaję dwa ekstra składniki

Kiedyś w piątki na stołach próżno było szukać mięsa innego niż ryba. Zamiast klasycznych mielonych na stołach pojawiały się kotlety przygotowane z jajek. Podkręcone kilkoma dodatkami staną się prawdziwym rarytasem.

Pyszne kotlety bez grama mięsaPyszne kotlety bez grama mięsa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kotlety jajeczne dawniej często pojawiały się w domach. Dziś trafić można na nie głównie w barach mlecznych, a niektórzy uważają, że to relikt przeszłości. Nie da się ukryć, że nasi dziadkowie jadali często wegetariańskie potrawy, zanim stało się to modne. Kotlety z jajek podkręcone dodatkiem pieczarek oraz papryki szybko rozgoszczą się w twoim jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Kotlety jajeczne z papryką i pieczarkami

Kotlety jajeczne były niegdyś popularnym daniem w polskich domach, szczególnie w piątki, kiedy nie jadano mięsa. Ich przygotowanie jest proste, a smak przypomina tradycyjną kuchnię. Główne składniki to oczywiście jajka, ale warto wzbogacić je również o pieczarki oraz paprykę.

Kotlety jajeczne - prosty przepis
Kotlety jajeczne - prosty przepis © Adobe Stock

Pieczarki w kotletach jajecznych dodają soczystości, a czerwona papryka wprowadza kolorowy akcent, delikatną słodycz i lekką chrupkość. Możesz także użyć innych kolorów papryki. Do masy jajecznej sprawdzi się również koperek, który doda wiosennej świeżości i lekkości. Te proste dodatki wynoszą kotlety na nowy poziom.

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 5-6 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 1 jajko surowe,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • olej do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka na twardo obierz i posiekaj.
  2. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
  3. Paprykę sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj.
  4. Podsmaż warzywa oraz starte pieczarki wraz na rozgrzanym maśle, aż zaczną się rumienić.
  5. Przestudź i dodaj do jajek.
  6. Do masy dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  7. Wbij jajko i dodaj około 2-3 łyżki bułki tartej, aby zagęścić masę.
  8. Z powstałej mieszanki uformuj kotlety.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż będą rumiane.

Kotlety jajeczne to smaczna i ekonomiczna alternatywa dla mięsnych potraw. Można je podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ulubioną surówką. Kotlety można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, pomidorowym czy musztardowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟