Następca sałatki jarzynowej. Zachwyciła się nawet Magda Gessler
Chociaż wśród imprezowych sałatek prym wiedzie kultowa jarzynowa czy gyrosowa, to warto postawić na coś zupełnie innego. Magda Gessler poleca wyjątkową sałatkę szwajcarską. Błyskawicznie znika z talerzy gości, a prośby o przepis nie mają końca.
30.10.2023 07:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdy znana restauratorka odwiedza podupadające restauracje w "Kuchennych Rewolucjach", stara się stworzyć indywidualne menu, które przyciągnie nowych klientów. W jednym z odcinków zaproponowała, by goście mogli spróbować wyjątkowej sałatki szwajcarskiej z sera, mortadeli oraz majonezu. Okazało się to być strzałem w dziesiątkę i przystawka zebrała dużo pochlebnych opinii. Nie jest to zdecydowanie sałatka w dietetycznym ujęciu tego słowa, bo składniki są dość ciężkie i tłuste. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raz na jakiś czas zaserwować ją swoim bliskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka szwajcarska
Swój przydomek ta sałatka zawdzięcza swoim składnikom, a mianowicie popularnemu w Szwajcarii serowi emmentaler czy też mortadeli. Lista składników jest prosta i niezbyt długa, warto więc szczególnie zadbać o ich jakość. Wyrazistości i chrupkości dodaje tutaj cebula oraz ogórki. Dzięki temu sałatka szwajcarska jest pyszna i pełna smaku w każdym kęsie.
Składniki:
- 350 g dobrej jakości mortadeli,
- 350 g sera ementaler,
- 6 ogórków konserwowych,
- 1 duża cebula,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 3 łyżki marynaty z ogórków,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mortadelę i ser emmentaler pokrój w paski. Jeśli nie znajdziesz dobrej jakości mortadeli w sklepie, możesz ją zamienić na ulubioną wędlinę.
- Cebulę pokrój w pióra, ogórki w półplasterki.
- Pokrojone składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj majonez, musztardę oraz sok z ogórków kiszonych.
- Powstały sos przelej do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Ta prosta sałatka szybko podbije serca twoich gości. Jej przygotowanie jest prostsze niż klasycznej jarzynowej, dzięki czemu ekspresowo wyczarujesz pyszną przystawkę. Świetnie sprawdzi się na imprezach, domówkach i spotkaniach z przyjaciółmi. Możesz serwować ją samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Sałatka jest bardzo treściwa i sycąca, więc sprawdzi się jako dodatek do różnych trunków.