Następca sałatki jarzynowej. Zachwyciła się nawet Magda Gessler

Chociaż wśród imprezowych sałatek prym wiedzie kultowa jarzynowa czy gyrosowa, to warto postawić na coś zupełnie innego. Magda Gessler poleca wyjątkową sałatkę szwajcarską. Błyskawicznie znika z talerzy gości, a prośby o przepis nie mają końca.

Sałatka szwajcarska - PysznościSałatka szwajcarska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram, YouTube
Ewa Malinowska

Gdy znana restauratorka odwiedza podupadające restauracje w "Kuchennych Rewolucjach", stara się stworzyć indywidualne menu, które przyciągnie nowych klientów. W jednym z odcinków zaproponowała, by goście mogli spróbować wyjątkowej sałatki szwajcarskiej z sera, mortadeli oraz majonezu. Okazało się to być strzałem w dziesiątkę i przystawka zebrała dużo pochlebnych opinii. Nie jest to zdecydowanie sałatka w dietetycznym ujęciu tego słowa, bo składniki są dość ciężkie i tłuste. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raz na jakiś czas zaserwować ją swoim bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

Sałatka szwajcarska

Swój przydomek ta sałatka zawdzięcza swoim składnikom, a mianowicie popularnemu w Szwajcarii serowi emmentaler czy też mortadeli. Lista składników jest prosta i niezbyt długa, warto więc szczególnie zadbać o ich jakość. Wyrazistości i chrupkości dodaje tutaj cebula oraz ogórki. Dzięki temu sałatka szwajcarska jest pyszna i pełna smaku w każdym kęsie.

Składniki:

  • 350 g dobrej jakości mortadeli,
  • 350 g sera ementaler,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki marynaty z ogórków,
  • sól, pieprz do smaku.
Sałatka szwajcarska - Pyszności
Sałatka szwajcarska - Pyszności © YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę i ser emmentaler pokrój w paski. Jeśli nie znajdziesz dobrej jakości mortadeli w sklepie, możesz ją zamienić na ulubioną wędlinę.
  2. Cebulę pokrój w pióra, ogórki w półplasterki.
  3. Pokrojone składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj majonez, musztardę oraz sok z ogórków kiszonych.
  5. Powstały sos przelej do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.
  6. Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

Ta prosta sałatka szybko podbije serca twoich gości. Jej przygotowanie jest prostsze niż klasycznej jarzynowej, dzięki czemu ekspresowo wyczarujesz pyszną przystawkę. Świetnie sprawdzi się na imprezach, domówkach i spotkaniach z przyjaciółmi. Możesz serwować ją samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa. Sałatka jest bardzo treściwa i sycąca, więc sprawdzi się jako dodatek do różnych trunków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej