Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Podczas nadchodzącego święta na polskich stołach pojawi się mięso, które na co dzień rzadko znajduje na nich swoje miejsce. Można z niego przygotować nie tylko elegancki obiad, ale też pyszną okrasę idealną na kromkę świeżego chleba.
Każdego listopada na polskich stołach gwiazdą staje się gęsina. Nadchodzący Dzień Świętego Marcina to wyjątkowy czas dla fanów tego mięsa, którzy mogą spróbować różnych wyrobów podczas lokalnych obchodów. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować coś samodzielnie w domu – świetnym wyborem będzie okrasa z gęsiny, dokładnie taka, jaką przygotowywały nasze babcie.
Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji
Idealna okrasa z gęsiny
Choć wielu uważa, że okrasa powinna powstawać wyłącznie z piersi gęsi, hodowca Arek od Gęsi, znany w internecie ze swoich porad, radzi sięgnąć także po mięso z ud gęsi. Dodanie go sprawia, że masa staje się bardziej tłusta i kremowa, dzięki czemu łatwiej rozprowadza się ją na świeżym chlebie.
Dodatkowo podczas przygotowania okrasy należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Zależy nam na idealnie gładkiej konsystencji, dlatego pamiętaj o usunięciu twardych błonek i ścięgien oraz o dwukrotnym zmieleniu mięsa. Dodając przyprawy, zachowaj umiar – pieprz, cząber i drobno posiekany rozmaryn powinny uwydatnić aromat mięsa, a nie go przytłoczyć. Gotową masę przełóż do wyparzonych słoików lub glinianego naczynia i mocno ubij, aby pozbyć się powietrza – to bardzo ważne, ponieważ dzięki temu okrasa będzie dłużej świeża. Tak przygotowana okrasa z gęsi wychodzi smaczna i aromatyczna.
Przepis na okrasę z gęsiny
Składniki na okrasę:
- 1 kg mięsa gęsi ze skórą (piersi i udka),
- 1 l smalcu gęsiego,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- pół łyżeczki suszonego cząbru,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Mięso gęsi razem ze skórą dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i zmiel w maszynce o średnich oczkach.
- Dodaj szczyptę pieprzu, pół łyżeczki suszonego cząbru oraz drobno posiekany świeży rozmaryn.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
- Tak przygotowaną masę przełóż do wyparzonych słoików lub glinianego naczynia i mocno ubij, aby nie pozostało powietrze między warstwami.
- W rondlu powoli rozpuść smalec gęsi, aż stanie się płynny, następnie ostrożnie wylej go na mięso, tak aby całkowicie je przykryć.
- Odstaw naczynie do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Gdy okrasa stężeje, przechowuj ją w lodówce.
- Najlepiej smakuje podgrzana i podana na kromce świeżego chleba.