PrzepisObiadLepszych gęsich udek nie znajdziesz. To pozycja obowiązkowa w listopadzie

Lepszych gęsich udek nie znajdziesz. To pozycja obowiązkowa w listopadzie

Gęsina w Polsce odeszła nieco w zapomnienie, ustępując znacznie popularniejszemu kurczakowi czy indykowi. Przed laty pojawiają się jednak znacznie częściej w domach, w szczególności w jesienno-zimowym okresie i na specjalne okazje.

Pieczone udka z gęsi
Pieczone udka z gęsi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.11.2024 09:54

Upieczenie całej gęsi może być dużym wyzwaniem, ale przygotowanie samych nóżek jest o wiele prostsze. Wyglądają efektownie i za każdym razem robią wrażenie na gościach. Mięso jest soczyste, miękkie i tak smaczne, że każdy od razu pokocha gęsinę. Warto przypomnieć sobie o tym ptaku nie tylko wtedy, gdy zobaczymy go w karcie restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone udka z gęsi

Mięso gęsi ma bardziej wyrazisty smak niż np. kurczak czy indyk. Jest pełne głębi i aromatu, który przypomina nieco dziczyznę. Jest dość tłuste, dzięki czemu mięso po upieczeniu jest soczyste i kruche. To danie idealne na rodzinne spotkania, święta czy smaczne obiady w gronie najbliższych.

Pieczone udko gęsi
Pieczone udko gęsi© Adobe Stock

Połączenie delikatnego mięsa z jabłkami i ziołami przypadnie do gustu całej rodzinie. Najlepiej wybrać jabłka twarde, soczyste i kwaśne, takie jak ligol. Jedną z największych przyjemności przy jedzeniu gęsich udek jest chrupiąca, złocista skórka, która powstaje w trakcie pieczenia.

Mięsa nie nacieramy przed pieczeniem, żeby nie spaliły się w piekarniku, a czosnek nie stał się gorzki. Zepsułoby to cały efekt chrupiącej, pysznej skórki.

Składniki:

  • 2 kg nóg gęsi,
  • 600 g jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  •  1/2 łyżeczki tymianku, 
  • 2 ziarenka jałowca, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełóż do żaroodpornego naczynia i polej sokiem z cytryny.
  2. W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy, wraz z solą. Sól jest twarda i ułatwia rozdrabnianie przypraw.
  3. Mieszankę przypraw dodaj do jabłek wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wymieszaj.
  4. Na wierzchu ułóż udka, skórą do góry.
  5. Odstaw do marynowania na 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  6. Godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z piekarnika, aby złapało nieco temperatury pokojowej i natrzyj je solą.
  7. Wlej wodę do naczynia żaroodpornego tak, by wypełniła 1,5 cm wysokości naczynia.
  8. Przykryj naczynie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny.
  9. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i włącz termoobieg. Piecz, aż skórka będzie chrupiąca, zwykle jest to mniej więcej 10 minut.

Gotowe udka z gęsi podaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się tutaj ta z buraczków lub czerwonej kapusty. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyudka
Zobacz także