Lepszych gęsich udek nie znajdziesz. To pozycja obowiązkowa w listopadzie

Gęsina w Polsce odeszła nieco w zapomnienie, ustępując znacznie popularniejszemu kurczakowi czy indykowi. Przed laty pojawiają się jednak znacznie częściej w domach, w szczególności w jesienno-zimowym okresie i na specjalne okazje.

Pieczone udka z gęsiPieczone udka z gęsi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Upieczenie całej gęsi może być dużym wyzwaniem, ale przygotowanie samych nóżek jest o wiele prostsze. Wyglądają efektownie i za każdym razem robią wrażenie na gościach. Mięso jest soczyste, miękkie i tak smaczne, że każdy od razu pokocha gęsinę. Warto przypomnieć sobie o tym ptaku nie tylko wtedy, gdy zobaczymy go w karcie restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Pieczone udka z gęsi

Mięso gęsi ma bardziej wyrazisty smak niż np. kurczak czy indyk. Jest pełne głębi i aromatu, który przypomina nieco dziczyznę. Jest dość tłuste, dzięki czemu mięso po upieczeniu jest soczyste i kruche. To danie idealne na rodzinne spotkania, święta czy smaczne obiady w gronie najbliższych.

Pieczone udko gęsi
Pieczone udko gęsi © Adobe Stock

Połączenie delikatnego mięsa z jabłkami i ziołami przypadnie do gustu całej rodzinie. Najlepiej wybrać jabłka twarde, soczyste i kwaśne, takie jak ligol. Jedną z największych przyjemności przy jedzeniu gęsich udek jest chrupiąca, złocista skórka, która powstaje w trakcie pieczenia.

Mięsa nie nacieramy przed pieczeniem, żeby nie spaliły się w piekarniku, a czosnek nie stał się gorzki. Zepsułoby to cały efekt chrupiącej, pysznej skórki.

Składniki:

  • 2 kg nóg gęsi,
  • 600 g jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  •  1/2 łyżeczki tymianku, 
  • 2 ziarenka jałowca, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełóż do żaroodpornego naczynia i polej sokiem z cytryny.
  2. W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy, wraz z solą. Sól jest twarda i ułatwia rozdrabnianie przypraw.
  3. Mieszankę przypraw dodaj do jabłek wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wymieszaj.
  4. Na wierzchu ułóż udka, skórą do góry.
  5. Odstaw do marynowania na 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  6. Godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z piekarnika, aby złapało nieco temperatury pokojowej i natrzyj je solą.
  7. Wlej wodę do naczynia żaroodpornego tak, by wypełniła 1,5 cm wysokości naczynia.
  8. Przykryj naczynie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny.
  9. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i włącz termoobieg. Piecz, aż skórka będzie chrupiąca, zwykle jest to mniej więcej 10 minut.

Gotowe udka z gęsi podaj z ziemniakami, kluskami lub kopytkami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się tutaj ta z buraczków lub czerwonej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀