Naturalna tarcza przeciwzapalna. Ten owoc to skarbnica magnezu

Magnez – ten kluczowy minerał to podstawa dobrego zdrowia, a jego niedobory potrafią dać się we znaki. Co, jeśli powiemy, że prawdziwa skarbnica tego cennego pierwiastka kryje się w pewnym słodkim, suszonym owocu? Odkryj jego moc.

Naturalna tarcza przeciwzapalna. Ten owoc to skarbnica magnezuNaturalna tarcza przeciwzapalna. Ten owoc to skarbnica magnezu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Magnez to jeden z fundamentów prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Choć wielu osobom kojarzy się głównie z suplementami i produktami zbożowymi, nie każdy zdaje sobie sprawę, że figi – ten słodki i często niedoceniany owoc – mogą być prawdziwym sprzymierzeńcem zdrowia. Dzięki bogactwu cennych składników mineralnych, zwłaszcza magnezu, figi zyskują miano naturalnej tarczy przeciwzapalnej, która może wspierać nas na wielu poziomach – od układu nerwowego po odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Figi – owocowy strażnik magnezu i równowagi organizmu

W codziennej diecie warto zwrócić uwagę na produkty, które nie tylko dostarczają energii, ale również wspierają zdrowie długofalowo. Figi należą do tej grupy – szczególnie w wersji suszonej stanowią istotne źródło magnezu. Już jedna filiżanka tych owoców może dostarczyć ponad 100 mg tego cennego pierwiastka.

Dlaczego magnez jest tak ważny? To składnik kluczowy dla prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. Bierze udział w setkach procesów metabolicznych, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga równowagę elektrolitową i wpływa na jakość snu. Niedobory magnezu mogą objawiać się skurczami mięśni, zmęczeniem, nadpobudliwością nerwową, a nawet problemami z pamięcią.

Figi, oprócz magnezu, zawierają także potas, wapń, żelazo i witaminy – zwłaszcza K i z grupy B. Są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, dba o florę jelitową i pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.

Dlaczego warto jeść figi codziennie? Naturalne wsparcie dla serca, kości i odporności

W dobie rosnącej popularności zdrowego stylu życia i odżywiania, figi powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Zawarty w nich magnez może wspierać funkcjonowanie układu krążenia – obniżając ciśnienie tętnicze i redukując ryzyko chorób serca.

Co więcej, obecność wapnia i potasu sprawia, że figi korzystnie wpływają na gęstość kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy. Dla osób aktywnych fizycznie czy żyjących w ciągłym stresie, spożycie fig to prosty sposób na poprawę regeneracji i zapobieganie skurczom mięśni.

Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne tych owoców wynikają m.in. z zawartości polifenoli i naturalnych cukrów, które – w umiarkowanych ilościach – mogą wspierać walkę z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia komórkowego.

Inne owoce bogate w magnez – nie tylko figi na talerzu

Choć figi są jednym z liderów pod względem zawartości magnezu, nie są jedyne. Do cennych źródeł tego minerału należą również:

  • marakuja – filiżanka tych owoców to aż 68 mg magnezu. Marakuja jest również bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy A i C.
  • morele suszone – zawierają około 42 mg magnezu na filiżankę. Wspomagają układ pokarmowy i pracę serca.
  • banany – popularne źródło potasu i magnezu (ok. 32 mg w średnim bananie), wpływają na pracę mięśni i układ nerwowy.
  • papaja – zawiera niemal 30 mg magnezu w porcji, a także likopen i beta-karoten wspierające odporność i zdrowie skóry.
  • jeżyny i kiwi – dostarczają nie tylko magnezu, ale i witaminy C, E oraz błonnika, który wspiera trawienie.
  • awokado – pół filiżanki to około 22 mg magnezu oraz cenne kwasy tłuszczowe.
  • pomarańcze – dostarczają mniej magnezu (ok. 15 mg), ale ich regularne spożywanie może wspierać pracę mózgu i mikrobiom jelitowy.

Jak wprowadzić figi do codziennego menu?

Figi to niezwykle uniwersalny owoc – można je spożywać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Idealnie komponują się z owsianką, jogurtem naturalnym, a także jako dodatek do sałatek, serów pleśniowych czy pieczonych mięs. Suszone figi sprawdzają się jako zdrowa przekąska między posiłkami, a ich słodycz może z powodzeniem zastąpić słodycze w diecie redukcyjnej.

Co ważne, figi mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, więc są bezpieczne dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi – oczywiście w umiarkowanych ilościach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej