To najzdrowsze warzywo na świecie. Polacy po nim depczą, myśląc, że to chwast
Wygląda jak zielsko, które wyrywa się podczas plewienia ogródka. Pozory jednak mylą, bo zielone liście nie tylko są jadalne, ale przede wszystkim też bardzo zdrowe.
Rukiew wodna, nazywana także rzeżuchą wodną, to zielona roślina, która należy do kapustowatych, podobnie jak kalafior, brokuł czy oczywiście kapusta. Wygląda całkiem niepozornie, ale amerykańskie Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) uznało ją za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zaszczytny tytuł to zasługa wysokiej koncentracji witamin i minerałów w niepozornych listkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję
Gdzie znaleźć rukiew wodną?
W rukwi wodnej jadalne są liście, młode pędy, a nawet kwiaty i niedojrzałe owoce, nazywane łuszczynami. Ma charakterystyczne jasnozielone, soczyste liście o kształcie przypominającym strzałkę lub tarczę. Naturalnie występuje w czystych, bieżących wodach, takich jak strumienie, rzeki czy rowy. Objęta jest jednak częściową ochroną gatunkową. Oznacza to, że nie wolno jej zbierać w stanie dzikim, jednak można ją uprawiać, zwłaszcza w domowych warunkach.
Wystarczy zasadzić nasiona w doniczce i regularnie podlewać. Rukiew wodna nie wymaga specjalnych warunków, więc poradzą sobie z nią nawet amatorzy ogrodnictwa. To prawdziwa perełka wśród warzyw liściowych, więc warto włączyć ją do swojej diety.
Rukiew wodna - właściwości
Rukiew wodna jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy C, K, A, E oraz witamin z grupy B. Znaleźć w niej można również minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, sód, cynk, mangan, miedź i selen. Zawiera także luteinę, zeaksantynę i flawonoidy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Na dodatek jest lekkim uzupełnieniem diety, bo w 100 gramach tej rośliny znaleźć można zaledwie 11 kcal.
Badania wykazały, że regularne włączanie rukwi wodnej do diety może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów, jednocześnie wspierając utrzymanie prawidłowego poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL). Jest to ważne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Zawiera również błonnik, który nie tylko korzystnie wpływa na pracę jelit, ale także pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi. Zawarte w rukwi wodnej izotiocyjaniny wykazują z kolei silne właściwości przeciwnowotworowe.
Jak wykorzystać rukiew
Rukiew wodna ma bardzo charakterystyczny, wyrazisty, lekko pieprzny smak, często porównywany do smaku rzeżuchy, rukoli lub rzodkiewki, przełamany lekką słodyczą. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Na surowo dodają ją do sałatek, kanapek, wykorzystaj jako dekorację dania albo zblenduj w koktajlu. Po ugotowaniu traci swoją ostrość i sprawdzi się jako składnik aromatycznego kremu warzywnego, urozmaici omlety czy jajecznice, a duszona przez chwilę na patelni z dodatkiem masła będzie ciekawym dodatkiem do dań mięsnych.