Nawet w fast foodzie nie dostaniesz tak chrupiących nuggetsów. Sekretem jest specjalna panierka

Nuggetsy w mega chrupiącej panierce
Nuggetsy w mega chrupiącej panierce
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

28.08.2023 09:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie znam nikogo, kto nie kochałby nuggetsów. A w panierce, którą ci dzisiaj zdradzę, są po prostu idealne. Mega chrupkość masz jak w banku!

Chyba zgodzisz się ze mną, że jest pewna lista dań, które zdobyły międzynardową sławę. I do tej grupy z pewnością należą nuggetsy. Te małe kawałki mięsa, obtoczone złocistą panierką, zachęcają do jedzenia już samym wyglądem. A kiedy je spróbujesz, to już przepadniesz i nie będziesz chciał jeść nic innego. 

Tak właśnie było ze mną, dlatego też wizyta w każdym fast foodzie kończy się tylko jednym scenariuszem — zawsze zajadam się nuggetsami. I jest mi z tym dobrze. Ty też je lubisz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa wersja nuggetsów

Oczywiście, aby zjeść smaczne nuggetsy, nie musisz za każdym razem odwiedzać restauracji, które je serwują. Odkąd na świecie pojawiły się moje dzieci, przygotowuję domową wersję nuggetsów, podając je z warzywnymi frytkami prosto z piekarnika. 

Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek! Dlatego jeśli chcesz zrobić niespodziankę swoim maluchom, przygotuj domowe nuggetsy. Na pewno będą zachwycone takim obiadem. 

Jak zrobić domowe nuggetsy?

Zanim zdradzę ci moją recepturę na pyszne nuggetsy, muszę dodać coś jeszcze. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest genialna panierka. Dzięki niej nuggetsy wychodzą idealnie chrupiące. Jak osiągnąć taki efekt? Przechodzimy do sedna sprawy!

Aby nuggetsy były mega chrupiące, wykorzystaj mój trik
Aby nuggetsy były mega chrupiące, wykorzystaj mój trik© Archiwum Własne | Pyszności

Składniki:

Mięso:

  • 10 polędwiczek z kurczaka (mogą być też filety drobiowe),
  • ¼ szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • ¾ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej. 

Panierka:

  • 2 szkl. płatków kukurydzianych,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • ½ szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie),
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu dokładnie je umyj i oczyść. Jeśli kupiłeś filety z kurczaka, podziel je najpierw w pionowe słupki, po czym potnij je później na mniejsze kawałki. W przypadku polędwiczek wystarczy podzielić je na mniejsze części.
  2. Wstępnie przygotowane mięso włóż do miski, po czym dodaj do niej przyprawy oraz olej. Dokładnie wymieszaj i odstaw mięso na 30 minut do lodówki. 
  3. W międzyczasie przygotuj panierkę. W tym celu przesyp płatki kukurydziane do woreczka z suwakiem i delikatnie rozbij je wałkiem do ciasta. 
  4. Następnie przygotuj ciasto, w którym będziesz moczył przyszłe nuggetsy. Tym razem połącz ze sobą: jajko, mąkę, mleko i dwa rodzaje papryki.
  5. Wszystkie półprodukty masz już gotowe. Teraz wystarczy, że weźmiesz każdy kawałek kurczaka i zanurzysz go najpierw w cieście, a potem obtoczysz w płatkach kukurydzianych. 
  6. Panierowane kawałki kurczaka ułóż w formie do pieczenia wyłożonej papierem, po czym piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Smacznego!

Jak już wspomniałam wcześniej, domowe nuggetsy robię zazwyczaj z frytkami z batata, ziemniaka, marchewki, pietruszki i czerwonego buraka. Oczywiście możesz podać je również z innymi dodatkami. Możliwości do wyboru jest cała masa!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także