WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Kupujesz dzieciom nuggetsy z McDonald's? Zobacz, co mówią o nich byli pracownicy

Twoje dziecko przepada za nuggetsami z McDonalda? Mamy dla was złą wiadomość. Popularne kotleciki mają niewiele wspólnego z kurczakiem. To różowa masa wypełniona semoliną i tłuszczem, która zawiera niewiele ponad 40 proc. mięsa.

Małe opakowanie nuggetsów to aż 300 kalorii.Małe opakowanie nuggetsów to aż 300 kcal
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rzoze19

McDonald's to jedna z największych sieci restauracji typu fast-food na świecie. Serwuje się w nich głównie frytki, hamburgery i popularne nuggetsy, które cieszą się szczególną popularnością wśród dzieci.

Mogłoby się wydawać, że to właśnie nuggetsy są najzdrowszym wyborem. Mięso z kurczaka zawiera przecież dużo białka, a do tego jest niskokaloryczne. Zdaniem byłych pracowników sieci, nuggetsy nawet nie leżały obok prawdziwego mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Byli pracownicy McDonald's tłumaczą, jak wygląda produkcja nuggetsów

Nuggetsy to nic innego jak niewielkie kawałki piersi z kurczaka w panierce, które smaży się na głębokim tłuszczu. Przygotowane w domu, stanowią smaczne i wartościowe danie, bowiem mięso z kurczaka jest niskokaloryczne i bogate w białko. Wersję z popularnej sieciówki trudno nazwać niskokaloryczną, bowiem 6 nuggetsów to aż 300 kcal.

Dlaczego kawałek kurczaka ma aż tyle kalorii? To wszystko przez sztuczne wypełniacze. Byli pracownicy restauracji wyjawili prawdę o popularnej przekąsce.


- Wyjątkową cechą Chicken McNuggets jest to, z czego są zrobione, czyli z mięsa kurczaka. Tymczasem tak nie jest. To jedynie bardzo prosta sztuczka z branży marketingu i komunikacji" - przyznał były pracownik działu PR McDonald's.

Tanie wypełniacze, mnóstwo mąki i oleju — oto, co znajduje się w popularnej przekąsce

Niemiecka stacja telewizyjna ZDF wyprodukowała dokument o sieci restauracji McDonald's. Jeśli wierzyć byłym pracownikom występującym w materiale, w nuggetsach znajduje się mniej niż 50 proc. mięsa z kurczaka. Z czego więc są zrobione nuggetsy? Poza śladowymi ilościami drobiu przekąska składa się głównie z wody, oleju rzepakowego, semoliny, soli, substancji spulchniających, bułki tartej i skrobi roślinnej.

Całość zmielona jest na nieapetyczną, różową, ciągnącą się masę, którą obtacza się w chrupiącej panierce. Kąski trafiają do frytownicy, a następnie na nasz stół. Mimo to cena nuggetsów nie należy do najniższych, bowiem 6 kawałków kosztuje aż 17 złotych, czyli tyle, ile dalibyśmy za pól kilograma piersi z kurczaka. Znacznie zdrowszym i zarazem tańszym rozwiązaniem jest przygotowanie nuggetsów w domu.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce