Nazywają go "awaryjnym". Wyjątkowy smak to zasługa jednego składnika

Zaglądasz do chlebaka, a tam tylko kilka smętnych okruszków na dnie. Piekarnie zamknięte, zakwasu w domu nie masz, a w brzuchu zaczyna burczeć. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na fiński chleb, nie bez powodu nazywany awaryjnym.

Fiński chleb awaryjnyFiński chleb awaryjny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przygotowanie chleba wymaga sporo zachodu. Trzeba zrobić zakwas, podkarmiać go, wybrać odpowiednie mieszanki i proporcje mąki, a niektórzy zwracają nawet uwagę na hydrację chleba. Nie musisz jednak załamywać rąk, gdy w domu zabraknie pieczywa. Na takie sytuacje warto wybrać przepis na fiński chleb o obco brzmiącej nazwie hätäleipä. Słowo "hätä" po fińsku oznacza "awarię", a "leipä" to z kolei "chleb". To nazwa w nim jest najtrudniejsza, bo cały przepis wymaga minimum wysiłku przy maksimum efektu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki

Fiński chleb awaryjny

Fiński chleb awaryjny to nazwa zdecydowanie uzasadniona. Podstawą pieczywa są bowiem drożdże, które znacząco skracają czas przygotowania bochenka i obniżają poziom trudności. Powstał w odpowiedzi na srogie, fińskie zimy, gdy śnieżyce uniemożliwiały wyjście z domu po zakupy. U nas takich zim już nie ma, ale podobnym kryzysem może okazać się niedziela niehandlowa.

Fińskl chleb awaryjny z melasą
Fińskl chleb awaryjny z melasą © Adobe Stock

Nietypowym składnikiem jest tutaj melasa, czyli ciemnobrązowy, gęsty syrop powstający z buraków. Możesz jednak zastąpić go naszym polskim, swojskim miodem. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich. Gorący, mięciutki chlebek będzie czekał na zaspanych domowników.

Składniki:

  • 7 g suszonych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody,
  • 2 łyżki melasy albo miodu,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki żytniej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, melasę i wymieszaj.
  2. Odstaw całość na 10 minut. Suszone drożdże nie zwiększą objętości jak świeże, ale powinny się nieco spienić.
  3. Następnie dodaj olej, sól oraz żytnią mąkę i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę pszenną i połącz składniki. Fiński przepis radzi, by po dodaniu mąki pszennej całość zamieszczać 50 razy. Nie musisz być jednak aż tak precyzyjny, wystarczy, że dobrze wyrobisz całość, by nie było grudek mąki w cieście.
  5. Keksówkę wysmaruj olejem lub oliwią i obsyp nieco zmielonymi otrębami lub po prostu mąką.
  6. Odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik spryskaj w środku wodą.
  8. Wstaw fiński chleba do piekarnika rozgrzanego do 220-230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez oki. 25 minut.

Po przestudzeniu awaryjny chleb jest gotowy do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki