Nazywają go "awaryjnym". Wyjątkowy smak to zasługa jednego składnika
Zaglądasz do chlebaka, a tam tylko kilka smętnych okruszków na dnie. Piekarnie zamknięte, zakwasu w domu nie masz, a w brzuchu zaczyna burczeć. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na fiński chleb, nie bez powodu nazywany awaryjnym.
Przygotowanie chleba wymaga sporo zachodu. Trzeba zrobić zakwas, podkarmiać go, wybrać odpowiednie mieszanki i proporcje mąki, a niektórzy zwracają nawet uwagę na hydrację chleba. Nie musisz jednak załamywać rąk, gdy w domu zabraknie pieczywa. Na takie sytuacje warto wybrać przepis na fiński chleb o obco brzmiącej nazwie hätäleipä. Słowo "hätä" po fińsku oznacza "awarię", a "leipä" to z kolei "chleb". To nazwa w nim jest najtrudniejsza, bo cały przepis wymaga minimum wysiłku przy maksimum efektu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki
Fiński chleb awaryjny
Fiński chleb awaryjny to nazwa zdecydowanie uzasadniona. Podstawą pieczywa są bowiem drożdże, które znacząco skracają czas przygotowania bochenka i obniżają poziom trudności. Powstał w odpowiedzi na srogie, fińskie zimy, gdy śnieżyce uniemożliwiały wyjście z domu po zakupy. U nas takich zim już nie ma, ale podobnym kryzysem może okazać się niedziela niehandlowa.
Nietypowym składnikiem jest tutaj melasa, czyli ciemnobrązowy, gęsty syrop powstający z buraków. Możesz jednak zastąpić go naszym polskim, swojskim miodem. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich. Gorący, mięciutki chlebek będzie czekał na zaspanych domowników.
Składniki:
- 7 g suszonych drożdży,
- 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody,
- 2 łyżki melasy albo miodu,
- 1 łyżka oleju lub oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mąki żytniej.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, melasę i wymieszaj.
- Odstaw całość na 10 minut. Suszone drożdże nie zwiększą objętości jak świeże, ale powinny się nieco spienić.
- Następnie dodaj olej, sól oraz żytnią mąkę i wymieszaj.
- Dodaj mąkę pszenną i połącz składniki. Fiński przepis radzi, by po dodaniu mąki pszennej całość zamieszczać 50 razy. Nie musisz być jednak aż tak precyzyjny, wystarczy, że dobrze wyrobisz całość, by nie było grudek mąki w cieście.
- Keksówkę wysmaruj olejem lub oliwią i obsyp nieco zmielonymi otrębami lub po prostu mąką.
- Odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik spryskaj w środku wodą.
- Wstaw fiński chleba do piekarnika rozgrzanego do 220-230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez oki. 25 minut.
Po przestudzeniu awaryjny chleb jest gotowy do jedzenia. Smacznego!