Nazywają go "awaryjnym". Wyjątkowy smak to zasługa jednego składnika

Zaglądasz do chlebaka, a tam tylko kilka smętnych okruszków na dnie. Piekarnie zamknięte, zakwasu w domu nie masz, a w brzuchu zaczyna burczeć. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na fiński chleb, nie bez powodu nazywany awaryjnym.

Fiński chleb awaryjnyFiński chleb awaryjny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przygotowanie chleba wymaga sporo zachodu. Trzeba zrobić zakwas, podkarmiać go, wybrać odpowiednie mieszanki i proporcje mąki, a niektórzy zwracają nawet uwagę na hydrację chleba. Nie musisz jednak załamywać rąk, gdy w domu zabraknie pieczywa. Na takie sytuacje warto wybrać przepis na fiński chleb o obco brzmiącej nazwie hätäleipä. Słowo "hätä" po fińsku oznacza "awarię", a "leipä" to z kolei "chleb". To nazwa w nim jest najtrudniejsza, bo cały przepis wymaga minimum wysiłku przy maksimum efektu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki

Fiński chleb awaryjny

Fiński chleb awaryjny to nazwa zdecydowanie uzasadniona. Podstawą pieczywa są bowiem drożdże, które znacząco skracają czas przygotowania bochenka i obniżają poziom trudności. Powstał w odpowiedzi na srogie, fińskie zimy, gdy śnieżyce uniemożliwiały wyjście z domu po zakupy. U nas takich zim już nie ma, ale podobnym kryzysem może okazać się niedziela niehandlowa.

Fińskl chleb awaryjny z melasą
Fińskl chleb awaryjny z melasą © Adobe Stock

Nietypowym składnikiem jest tutaj melasa, czyli ciemnobrązowy, gęsty syrop powstający z buraków. Możesz jednak zastąpić go naszym polskim, swojskim miodem. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich. Gorący, mięciutki chlebek będzie czekał na zaspanych domowników.

Składniki:

  • 7 g suszonych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody,
  • 2 łyżki melasy albo miodu,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki żytniej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, melasę i wymieszaj.
  2. Odstaw całość na 10 minut. Suszone drożdże nie zwiększą objętości jak świeże, ale powinny się nieco spienić.
  3. Następnie dodaj olej, sól oraz żytnią mąkę i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę pszenną i połącz składniki. Fiński przepis radzi, by po dodaniu mąki pszennej całość zamieszczać 50 razy. Nie musisz być jednak aż tak precyzyjny, wystarczy, że dobrze wyrobisz całość, by nie było grudek mąki w cieście.
  5. Keksówkę wysmaruj olejem lub oliwią i obsyp nieco zmielonymi otrębami lub po prostu mąką.
  6. Odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik spryskaj w środku wodą.
  8. Wstaw fiński chleba do piekarnika rozgrzanego do 220-230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez oki. 25 minut.

Po przestudzeniu awaryjny chleb jest gotowy do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇