Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni

Kiedy znudzą ci się zwykłe kanapki, a o jajecznicy nie chcesz nawet myśleć, sięgnij po bajgle. Kilka prostych, ale przemyślanych składników sprawi, że już na zawsze pożegnasz śniadaniową nudę.

Pyszne pomysły na bajglePyszne pomysły na bajgle
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Bajgle kojarzą się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie stały się jednym z symboli codziennej diety nowojorczyków. Nie musisz jednak bookować biletów i pakować walizki, bo pyszne kanapki na bazie bułki z charakterystycznym otworem zrobisz samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni

Pomysł na bajgle

Trzy wersje smakowe zadowolą zarówno fanów łososia, klasycznej wędliny, jak i chrupiącego boczku. Do tego warzywa, sosy i mamy śniadanie, które pozazdrościłaby niejedna restauracja. Bułki możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.

To idealny przepis na leniwe, weekendowe śniadanie lub sycący lunch w pracy. Na ciepło, na zimno i na bogato - te bajgle świetnie odnajdą się w codziennym jadłospisie. Świeże awokado, delikatna szynka i wyrazista roszponka, delikatny łosoś, słodka czerwona cebula i lekko kwaśny serek czy klasyczne połączenie bekonu, jajka i sera cheddar to proste i smaczne propozycje, które urozmaicą twoje śniadanie.

Składniki:

Wersja 1:

  • 1 jajko,
  • 1 bajgel,
  • 40 g pasty z awokado,
  • 2 plastry szynki,
  • 1 garść roszponki,
  • 2 plastry pomidora,

Wersja 2:

  • 1 jajko,
  • 1 bajgel,
  • 40 g serka śmietankowego,
  • 20 g wędzonego łososia,
  • 10 g czerwonej cebuli,
  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Wersja 3:

  • 40 g boczku w plastrach,
  • 1 jajko,
  • 1 bajgel,
  • 1 łyżeczka ketchupu,
  • 1 liść sałaty,
  • 2 plastry sera cheddar.

Sposób przygotowania:

Bajgiel z szynką: Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej białko i połóż na nim pół bajgla. Obok ułóż drugą połówkę, w dziurkę wkładając żółtko. Zdejmi z patelni, gdy białko się zetnie.

Bajgle z jajkiem
Bajgle z jajkiem © Pyszności

Spód z białkiem dopraw solą i pieprzem i posmaruj rozgniecionym awokado. Dodaj szynkę, rukolę oraz pomidora i przykryj bułką z żółtkiem.

Bajgiel z szynką i awokado
Bajgiel z szynką i awokado © Pyszności

Bajgiel z łososiem: Spód bajgla posmaruj serkiem śmietankowym. Dodaj rukolę, wędzonego łososia i skropl sokiem z cytryny. Dorzuć czerwoną cebulę. Wbij białko, umieść górną część bajgla, a w dziurkę wbij żółtko. Gdy jajko będzie gotowe, złóż kanapkę.

Bajgiel z jajkiem i łososiem
Bajgiel z jajkiem i łososiem © Pyszności

Bajgiel z boczkiem: Plastry boczku usmaż na patelni, aż staną się chrupiące. Przygotuj bułkę tak, jak w wersji z łososiem - górną część usmaż z białkiem i żółtkiem w dziurce. Na dolnej części rozprowadź ketchup, dodaj sałatę, cheddar, boczek i przykryj drugą połówką. Smacznego!

Bajgiel z boczkiem, serem i jajkiem
Bajgiel z boczkiem, serem i jajkiem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy