Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni
Kiedy znudzą ci się zwykłe kanapki, a o jajecznicy nie chcesz nawet myśleć, sięgnij po bajgle. Kilka prostych, ale przemyślanych składników sprawi, że już na zawsze pożegnasz śniadaniową nudę.
Bajgle kojarzą się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie stały się jednym z symboli codziennej diety nowojorczyków. Nie musisz jednak bookować biletów i pakować walizki, bo pyszne kanapki na bazie bułki z charakterystycznym otworem zrobisz samodzielnie w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni
Pomysł na bajgle
Trzy wersje smakowe zadowolą zarówno fanów łososia, klasycznej wędliny, jak i chrupiącego boczku. Do tego warzywa, sosy i mamy śniadanie, które pozazdrościłaby niejedna restauracja. Bułki możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.
To idealny przepis na leniwe, weekendowe śniadanie lub sycący lunch w pracy. Na ciepło, na zimno i na bogato - te bajgle świetnie odnajdą się w codziennym jadłospisie. Świeże awokado, delikatna szynka i wyrazista roszponka, delikatny łosoś, słodka czerwona cebula i lekko kwaśny serek czy klasyczne połączenie bekonu, jajka i sera cheddar to proste i smaczne propozycje, które urozmaicą twoje śniadanie.
Składniki:
Wersja 1:
- 1 jajko,
- 1 bajgel,
- 40 g pasty z awokado,
- 2 plastry szynki,
- 1 garść roszponki,
- 2 plastry pomidora,
Wersja 2:
- 1 jajko,
- 1 bajgel,
- 40 g serka śmietankowego,
- 20 g wędzonego łososia,
- 10 g czerwonej cebuli,
- pół łyżeczki soku z cytryny.
Wersja 3:
- 40 g boczku w plastrach,
- 1 jajko,
- 1 bajgel,
- 1 łyżeczka ketchupu,
- 1 liść sałaty,
- 2 plastry sera cheddar.
Sposób przygotowania:
Bajgiel z szynką: Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej białko i połóż na nim pół bajgla. Obok ułóż drugą połówkę, w dziurkę wkładając żółtko. Zdejmi z patelni, gdy białko się zetnie.
Spód z białkiem dopraw solą i pieprzem i posmaruj rozgniecionym awokado. Dodaj szynkę, rukolę oraz pomidora i przykryj bułką z żółtkiem.
Bajgiel z łososiem: Spód bajgla posmaruj serkiem śmietankowym. Dodaj rukolę, wędzonego łososia i skropl sokiem z cytryny. Dorzuć czerwoną cebulę. Wbij białko, umieść górną część bajgla, a w dziurkę wbij żółtko. Gdy jajko będzie gotowe, złóż kanapkę.
Bajgiel z boczkiem: Plastry boczku usmaż na patelni, aż staną się chrupiące. Przygotuj bułkę tak, jak w wersji z łososiem - górną część usmaż z białkiem i żółtkiem w dziurce. Na dolnej części rozprowadź ketchup, dodaj sałatę, cheddar, boczek i przykryj drugą połówką. Smacznego!