Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni

Kiedy znudzą ci się zwykłe kanapki, a o jajecznicy nie chcesz nawet myśleć, sięgnij po bajgle. Kilka prostych, ale przemyślanych składników sprawi, że już na zawsze pożegnasz śniadaniową nudę.

Pyszne pomysły na bajglePyszne pomysły na bajgle
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Bajgle kojarzą się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie stały się jednym z symboli codziennej diety nowojorczyków. Nie musisz jednak bookować biletów i pakować walizki, bo pyszne kanapki na bazie bułki z charakterystycznym otworem zrobisz samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni

Pomysł na bajgle

Trzy wersje smakowe zadowolą zarówno fanów łososia, klasycznej wędliny, jak i chrupiącego boczku. Do tego warzywa, sosy i mamy śniadanie, które pozazdrościłaby niejedna restauracja. Bułki możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.

To idealny przepis na leniwe, weekendowe śniadanie lub sycący lunch w pracy. Na ciepło, na zimno i na bogato - te bajgle świetnie odnajdą się w codziennym jadłospisie. Świeże awokado, delikatna szynka i wyrazista roszponka, delikatny łosoś, słodka czerwona cebula i lekko kwaśny serek czy klasyczne połączenie bekonu, jajka i sera cheddar to proste i smaczne propozycje, które urozmaicą twoje śniadanie.

Składniki:

Wersja 1:

  • 1 jajko,
  • 1 bajgel,
  • 40 g pasty z awokado,
  • 2 plastry szynki,
  • 1 garść roszponki,
  • 2 plastry pomidora,

Wersja 2:

  • 1 jajko,
  • 1 bajgel,
  • 40 g serka śmietankowego,
  • 20 g wędzonego łososia,
  • 10 g czerwonej cebuli,
  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Wersja 3:

  • 40 g boczku w plastrach,
  • 1 jajko,
  • 1 bajgel,
  • 1 łyżeczka ketchupu,
  • 1 liść sałaty,
  • 2 plastry sera cheddar.

Sposób przygotowania:

Bajgiel z szynką: Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej białko i połóż na nim pół bajgla. Obok ułóż drugą połówkę, w dziurkę wkładając żółtko. Zdejmi z patelni, gdy białko się zetnie.

Bajgle z jajkiem
Bajgle z jajkiem © Pyszności

Spód z białkiem dopraw solą i pieprzem i posmaruj rozgniecionym awokado. Dodaj szynkę, rukolę oraz pomidora i przykryj bułką z żółtkiem.

Bajgiel z szynką i awokado
Bajgiel z szynką i awokado © Pyszności

Bajgiel z łososiem: Spód bajgla posmaruj serkiem śmietankowym. Dodaj rukolę, wędzonego łososia i skropl sokiem z cytryny. Dorzuć czerwoną cebulę. Wbij białko, umieść górną część bajgla, a w dziurkę wbij żółtko. Gdy jajko będzie gotowe, złóż kanapkę.

Bajgiel z jajkiem i łososiem
Bajgiel z jajkiem i łososiem © Pyszności

Bajgiel z boczkiem: Plastry boczku usmaż na patelni, aż staną się chrupiące. Przygotuj bułkę tak, jak w wersji z łososiem - górną część usmaż z białkiem i żółtkiem w dziurce. Na dolnej części rozprowadź ketchup, dodaj sałatę, cheddar, boczek i przykryj drugą połówką. Smacznego!

Bajgiel z boczkiem, serem i jajkiem
Bajgiel z boczkiem, serem i jajkiem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀