Nie colesław i nie zasmażane buraczki. Najlepszą surówkę do obiadu zrobisz z tych tanich składników
Kochamy przetwory, a ich niekwestionowanym królem jest kiszony ogórek. To zdecydowanie jedna z najzdrowszych przekąsek na naszych stołach. Ogórki kiszone świetnie smakują solo lub jako dodatek do kanapek, ale równie dobrze sprawdzą się w charakterze dodatku do obiadu. Oto surówka z kiszonych ogórków. Zrobisz ją błyskawicznie.
20.04.2023 09:38
Jak pokazują sondaże, ogórki kiszone są ulubionym przysmakiem Polaków. I trudno się tej miłości dziwić. To istna skarbnica zdrowia! Są dobrym źródłem witaminy C, A, E, K, a także magnezu, wapnia, fosforu i potasu. To także wspaniałe prebiotyki, które poprawiają równowagę kwasowo-zasadową, pomagają trawić ciężkostrawne potrawy i eliminować toksyczne elementy pożywienia. Są również doskonałe dla osób odchudzających się, bo przyspieszają przemianę materii i pozostawiają uczucie sytości na długi czas.
Oczywiście najzdrowsze są ogórki kiszone, które zostały zrobione przez nas samodzielnie, a jeszcze lepsze te od mamy lub babci, prawda? Mają prosty, sprawdzony skład - bez zbędnych ulepszaczy. Jeśli jednak skończyły ci się zapasy, możesz je kupić w sklepie, ale nim sięgniesz po gotowce ze sklepowej półki, zwróć uwagę na skład. Jeżeli w składzie znajdziesz się kwas octowy, zrezygnuj z zakupu. Najlepszy to: ogórki woda, przyprawy w zmiennych proporcjach (np.koper, chrzan, czosnek i liść laurowy) i obowiązkowo sól.
Najczęściej zjadamy ogórki kiszone same lub jako dodatek do kanapek. Ewentualnie dodajemy go do wielowarzywnej sałatki. Dziś jednak proponujemy przygotowanie rewelacyjnej surówki z ogórków kiszonych. To dawny przepis, który często wykorzystywany był w barach mlecznych i szkolnych stołówkach. Pora przywrócić go do łask. Ta surówka jest świetna jako dodatek do drugiego dania. Możesz podawać ją do kotletów schabowych, mielonych i duszonego mięsa. A zrobisz ją w kilka chwil.
Surówka z ogórków kiszonych - przepis
Składniki:
- 6 jędrnych ogórków kiszonych
- 1 winne jabłko (np. szara reneta)
- 1 mała cebula
- łyżeczka oliwy
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórki wyjmij z zalewy i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż je do miseczki.
- Następnie umyj jabłko i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne i pokrój je na kostkę podobnej wielkości co ogórki. Pokrojone dodaj do ogórków.
- Posiekaj drobno cebulę. Jeśli lubisz mniej cebulowe smaki, możesz dać tylko jej połowę. Wymieszaj cebulę z pozostałymi składnikami.
- Dopraw surówkę oliwą, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w lodówce 2 dni.
Szukasz pomysłu na obiad - wypróbuj przepis na sakiewki schabowe: