Nie colesław i nie zasmażane buraczki. Najlepszą surówkę do obiadu zrobisz z tych tanich składników

Kochamy przetwory, a ich niekwestionowanym królem jest kiszony ogórek. To zdecydowanie jedna z najzdrowszych przekąsek na naszych stołach. Ogórki kiszone świetnie smakują solo lub jako dodatek do kanapek, ale równie dobrze sprawdzą się w charakterze dodatku do obiadu. Oto surówka z kiszonych ogórków. Zrobisz ją błyskawicznie.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Jak pokazują sondaże, ogórki kiszone są ulubionym przysmakiem Polaków. I trudno się tej miłości dziwić. To istna skarbnica zdrowia! Są dobrym źródłem witaminy C, A, E, K, a także magnezu, wapnia, fosforu i potasu. To także wspaniałe prebiotyki, które poprawiają równowagę kwasowo-zasadową, pomagają trawić ciężkostrawne potrawy i eliminować toksyczne elementy pożywienia. Są również doskonałe dla osób odchudzających się, bo przyspieszają przemianę materii i pozostawiają uczucie sytości na długi czas.

Kiszone ogórki - Pyszności; źródło: Adobe
Kiszone ogórki - Pyszności; źródło: Adobe

Oczywiście najzdrowsze są ogórki kiszone, które zostały zrobione przez nas samodzielnie, a jeszcze lepsze te od mamy lub babci, prawda? Mają prosty, sprawdzony skład - bez zbędnych ulepszaczy. Jeśli jednak skończyły ci się zapasy, możesz je kupić w sklepie, ale nim sięgniesz po gotowce ze sklepowej półki, zwróć uwagę na skład. Jeżeli w składzie znajdziesz się kwas octowy, zrezygnuj z zakupu. Najlepszy to: ogórki woda, przyprawy w zmiennych proporcjach (np.koper, chrzan, czosnek i liść laurowy) i obowiązkowo sól.

Najczęściej zjadamy ogórki kiszone same lub jako dodatek do kanapek. Ewentualnie dodajemy go do wielowarzywnej sałatki. Dziś jednak proponujemy przygotowanie rewelacyjnej surówki z ogórków kiszonych. To dawny przepis, który często wykorzystywany był w barach mlecznych i szkolnych stołówkach. Pora przywrócić go do łask. Ta surówka jest świetna jako dodatek do drugiego dania. Możesz podawać ją do kotletów schabowych, mielonych i duszonego mięsa. A zrobisz ją w kilka chwil.

Obrazek
Sałatka z ogórków kiszonych - Pyszności; źródło: Adobe

Surówka z ogórków kiszonych - przepis

Składniki:

  • 6 jędrnych ogórków kiszonych
  • 1 winne jabłko (np. szara reneta)
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki wyjmij z zalewy i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż je do miseczki.
  2. Następnie umyj jabłko i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne i pokrój je na kostkę podobnej wielkości co ogórki. Pokrojone dodaj do ogórków.
  3. Posiekaj drobno cebulę. Jeśli lubisz mniej cebulowe smaki, możesz dać tylko jej połowę. Wymieszaj cebulę z pozostałymi składnikami.
  4. Dopraw surówkę oliwą, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w lodówce 2 dni.

Szukasz pomysłu na obiad - wypróbuj przepis na sakiewki schabowe:

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników