PrzepisSałatkiNie dodaję koperku do mizerii. Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi lepszy patent

Nie dodaję koperku do mizerii. Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi lepszy patent

Mizeria z tego przepisu najlepiej smakuje latem. Potwierdzają to podniebienia nasze i naszych bliskich. Kiedy bowiem tylko usłyszeliśmy, o tym patencie na popularną surówkę, w wakacje nigdy nie robimy jej w inny sposób. A wystarczyło zamienić koperek na inną zieleninkę...

Mizeria z kotletem mielonym i ziemniaczkami
Mizeria z kotletem mielonym i ziemniaczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.08.2023 11:37

Mizeria — klasyka gatunku, tradycja i smak znany od lat zawarty w jednej, prostej surówce. Prawdopodobnie tak samo jak my, przygotowujesz ją już od tak dawna, że do głowy nie przyszłoby ci cokolwiek zmieniać. Bo po co kombinować przy czymś, co się sprawdza? Mizerię lubią i dorośli, i dzieciaki. Zawsze przecież znika z talerza co do ostatniego plasterka ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak, my również wychodziliśmy z założenia, że mizeria to ostatnia potrawa, w której chcemy wprowadzać jakieś zmiany. To się zmieniło w momencie, w którym wpadł nam w ucho patent na zamianę koperku na inną zieleninę. Z początku byliśmy sceptyczni. Do modyfikacji tradycyjnych dań zawsze podchodzimy z rozsądną dawką podejrzliwości. Kiedy jednak zobaczyliśmy, jak przygotowaną w ten sposób mizerię wcinają wszyscy, którzy ją dostali, postanowiliśmy zaryzykować.

Mizeria inaczej

Ten schemat zapewne znasz. Cienko krojone ogórki (ewentualnie tarte, ale z tym sposobem nie zgodziłoby się wielu kucharzy), śmietana, cebula (lub bez), sól, cukier, pieprz, koperek. Skupmy się na chwilę na ostatnim składniku. Wyobraź sobie, co się stanie gdy zastąpisz go... miętą.

Drobno posiekane listki tego cudownego zioła sprawią, że mizeria będzie nie tylko ciekawie smakowała, ale nabierze orzeźwiającego charakteru. To prawdziwy strzał w dziesiątkę na lato. Wiemy, że na początku możesz nie czuć się przekonany — my też nie byliśmy. Spróbuj jednak, a przekonasz się, że to był genialny pomysł!

Mizeria z miętą

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • garść świeżej mięty,
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru.
Mizeria z miętą — sposób na orzeźwienie
Mizeria z miętą — sposób na orzeźwienie© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na mandolinie. Posól i odstaw na chwilę, żeby puściły wodę.
  2. Listki mięty opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  3. Skrojone ogórki odciśnij z wody i przełóż do drugiej miski. Zmieszaj je z miętą i śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. W końcu ma być orzeźwiająco, prawda? Smacznego!
Wybrane dla Ciebie