Nie dodaję koperku do mizerii. Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi lepszy patent

Mizeria z tego przepisu najlepiej smakuje latem. Potwierdzają to podniebienia nasze i naszych bliskich. Kiedy bowiem tylko usłyszeliśmy, o tym patencie na popularną surówkę, w wakacje nigdy nie robimy jej w inny sposób. A wystarczyło zamienić koperek na inną zieleninkę...

Mizeria z kotletem mielonym i ziemniaczkamiMizeria z kotletem mielonym i ziemniaczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mizeria — klasyka gatunku, tradycja i smak znany od lat zawarty w jednej, prostej surówce. Prawdopodobnie tak samo jak my, przygotowujesz ją już od tak dawna, że do głowy nie przyszłoby ci cokolwiek zmieniać. Bo po co kombinować przy czymś, co się sprawdza? Mizerię lubią i dorośli, i dzieciaki. Zawsze przecież znika z talerza co do ostatniego plasterka ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Tak, my również wychodziliśmy z założenia, że mizeria to ostatnia potrawa, w której chcemy wprowadzać jakieś zmiany. To się zmieniło w momencie, w którym wpadł nam w ucho patent na zamianę koperku na inną zieleninę. Z początku byliśmy sceptyczni. Do modyfikacji tradycyjnych dań zawsze podchodzimy z rozsądną dawką podejrzliwości. Kiedy jednak zobaczyliśmy, jak przygotowaną w ten sposób mizerię wcinają wszyscy, którzy ją dostali, postanowiliśmy zaryzykować.

Mizeria inaczej

Ten schemat zapewne znasz. Cienko krojone ogórki (ewentualnie tarte, ale z tym sposobem nie zgodziłoby się wielu kucharzy), śmietana, cebula (lub bez), sól, cukier, pieprz, koperek. Skupmy się na chwilę na ostatnim składniku. Wyobraź sobie, co się stanie gdy zastąpisz go... miętą.

Drobno posiekane listki tego cudownego zioła sprawią, że mizeria będzie nie tylko ciekawie smakowała, ale nabierze orzeźwiającego charakteru. To prawdziwy strzał w dziesiątkę na lato. Wiemy, że na początku możesz nie czuć się przekonany — my też nie byliśmy. Spróbuj jednak, a przekonasz się, że to był genialny pomysł!

Mizeria z miętą

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • garść świeżej mięty,
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru.
Mizeria z miętą — sposób na orzeźwienie
Mizeria z miętą — sposób na orzeźwienie © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na mandolinie. Posól i odstaw na chwilę, żeby puściły wodę.
  2. Listki mięty opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  3. Skrojone ogórki odciśnij z wody i przełóż do drugiej miski. Zmieszaj je z miętą i śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. W końcu ma być orzeźwiająco, prawda? Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej