Najgorsze mięso z możliwych. Nigdy nie kupuj mielonego z tym dopiskiem

W idealnym świecie produkty opisane jako ser są serem, a jako mięso - mięsem. Niestety, mimo obowiązujących w Polsce przepisów, nakazujących producentom precyzyjnego opisywania wystawianych do sprzedaży produktów, konsumenci nadal mogą "naciąć się" na jedzenie, którego świadomi nie podaliby ani sobie, ani bliskim. Tak jest m.in. w przypadku mięsa mielonego, które nie zawsze jest "tylko" mięsem.

Wystrzegaj się mięsa mielonego z tym dopiskiem Wystrzegaj się mięsa mielonego z tym dopiskiem
Źródło zdjęć: © Pixabay

Na sklepowych półkach znajdziemy sery topione, które po dokładnej lekturze etykiety okazują się topioną kostką, a puszka sardynek jest pełna szprot. Takie praktyki mogą wydawać się nieuczciwe, ale działają i to pod parasolem niejasnych przepisów. Stąd też w naszych koszykach lądują np. paczki mielonego mięsa, które w rzeczywistości nie zawierają wyłącznie mięsa, a masę różnych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczka w boczku

"Surowy wyrób mięsny". Co znaczy taki dopisek?

Co oznacza dopisek "surowy wyrób mięsny"? To przede wszystkim mięso, ale zgodnie z definicją dodaje się do niego inne środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe. Te ostatnie to najczęściej aromaty, woda, sól oraz stabilizatory i regulatory kwasowości, głównie octan sodu, askorbinian i  cytrynian, które sprawiają, że zawartość paczki ma dłuższą datę przydatności do spożycia. Zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.15. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r.:


"Surowe wyroby mięsne" oznaczają świeże mięso, w tym mięso rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, lub które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa, a zatem niewystarczającemu do wyeliminowania cech świeżego mięsa".

Mięso mielone może być pełne dodatków. Przed zakupem sprawdź dokładnie, co widnieje na etykiecie produktu
Mięso mielone może być pełne dodatków. Przed zakupem sprawdź dokładnie, co widnieje na etykiecie produktu © Pixabay

Co to jest "mięso garmażeryjne" i czym różni się od mielonego?

Chcąc kupić mięso mielone, szukajmy napisu na opakowaniu, który mówi wprost, że mamy do czynienia z mięsem mielonym (lub kupujmy takie z lady, mielone na miejscu). Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego "mięso mielone" oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1 proc. soli. To wszystko.

Natomiast "mięso garmażeryjne" jest świeżym rozdrobnionym mięsem, do którego dodano przyprawy i inne substancje dodatkowe, np. wodę, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory, antyoksydanty itd. Co znamienne, ilość tych substancji sięgać może nawet kilkudziesięciu procent. W "mięsie garmażeryjnym" nie mogą znajdować się kości, a substancje dodatkowe nie mogą naruszyć wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥