Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm

Poporcjowanie ryżu czy kaszy na torebki miało sprawić, że gotowanie stanie się łatwe i przyjemne. I faktycznie, takiego ryżu nie trzeba odmierzać na szklanki, a po ugotowaniu prawie zawsze wychodzi sypki. Jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie mówił o konsekwencjach takiego sposobu na szybki obiad. Teraz naukowcy są zgodni, że lepiej przestawić się na tradycyjną metodę.

Japończycy dziwią się, dlaczego Polacy gotują w ten sposób ryżJapończycy dziwią się, dlaczego Polacy gotują w ten sposób ryż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Być może w Polsce kultura spożywania ryżu nie jest tak rozwinięta jak w krajach Dalekiego Wschodu, ale trzeba przyznać, że konsumujemy go całkiem sporo. Nic w tym złego – jedzenie ryżu przynosi wiele korzyści dla organizmu – ziarna są lekkostrawne, dostarczają sporej dawki energii, a przy tym kosztują grosze. Ryż ugotowany tradycyjną metodą stanowi wartościowy składnik diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Dlaczego lepiej nie gotować ryżu w torebkach?

Czy w przypadku jakiejkolwiek innej potrawy pomyślałbyś o tym, aby do gotującego się jedzenia wrzucić plastikową torebkę? Ta, w którą zapakowane są ziarenka ryżu lub kaszy, niewiele się różni od foliówki ze sklepu. Badania naukowe potwierdzają, że gotowanie ryżu w plastikowych torebkach jest po prostu niezdrowe.

Zagrożeniem jest mikroplastik, który pod wpływem wysokiej temperatury może przenikać z torebki do środka ryżu lub kaszy. Niestety, badania wykazują, że nawet w ziarnach niskiej jakości, które nie są zapakowane w folię, mogą pojawić się cząsteczki polietylenu, polipropylenu czy politereftalanu etylenu. Dodatek kolejnej porcji plastiku może poważnie odbić się na twoim zdrowiu.

Dodatek tłuszczu sprzyja migracji cząsteczek

Podczas podgrzewania plastikowych torebek niewidoczne gołym okiem chemikalia migrują do środka żywności. Sytuacja pogarsza się, gdy do garnka z ryżem dodasz nawet niewielką ilość tłuszczu. Wtedy związki chemiczne z plastiku o wiele łatwiej się rozpuszczają, a risotto, które podajesz rodzinie, jest pełne niezdrowych substancji.

Jak gotowanie w torebkach wpływa na organizm?

Naukowcy i dietetycy coraz częściej ostrzegają przed taką formą przygotowywania potraw ze względu na ryzyko trwałych problemów zdrowotnych. Mikro- i nanoplastik ma zdolność przenikania przez błony komórkowe. Może na stałe osadzać się w narządach wewnętrznych, zaburzając gospodarkę hormonalną, skutkiem czego mogą być choroby neurologiczne i problemy z płodnością.

Jak ugotować ryż bez torebki?

Jeśli chcesz przygotować ryż na sypko, wystarczy trzymać się proporcji: 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Wcześniej należy wypłukać ziarna pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń i nadmiaru skrobi. Następnie zalej ryż wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem przez 15 minut od momentu wrzenia. Po ugotowaniu spluchnij ziarna przy pomocy widelca stołowego.

Nie przechowuj ryżu na blacie kuchennym przez dłużej niż 1-2 godziny. Jeśli nie zjesz wszystkiego, schowaj ryż do lodówki, aby zapobiec namnażaniu bakterii.

Wybrane dla Ciebie
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance