Nie krył zdziwienia, kiedy dostał w restauracji wodę z cytryną. Natychmiast wyciągnął telefon
Restauracja w Czechach zaskoczyła polskiego tiktokera. Piotr Staszewski zamówił do posiłku wodę z cytryną. Kiedy otrzymał zamówienie, natychmiast postanowił podzielić się "sensacją" z obserwującymi na TikToku.
26.04.2023 19:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nieznajomość zasad savoir-vivre, obowiązujących m.in. w restauracjach, może doprowadzić do niezręcznych sytuacji. Liczba sztućców i kolejność z jakiej należy z nich korzystać, to dopiero początek całej etykiety. W żartobliwym tonie o nieporozumieniu, do jakiego doszło w jednej z zagranicznych restauracji, opowiedział na TikToku Piotr Staszewski, barber, mistrz świata w fryzjerstwie męskim.
Zobacz także
Czeska restauracja z dziwnym zwyczajem?
Staszewski relacjonował w mediach społecznościowych swój pobyt w czeskim Ołomuńcu. Z kilkoma towarzyszami wybrał się na kolację do jednej z miejscowych restauracji. Z rozbawieniem opowiedział, jak po poproszeniu kelnera o wodę z cytryną, ten przyniósł mu zamówiony napój... w metalowej misce.
Dodał też, że woda była ciepła.
Ciepła woda z cytryną w restauracji. Dlaczego się ją podaje?
Najpewniej doszło tutaj do nieporozumienia. Staszewski chciał otrzymać napój, a kelner zapewne zrozumiał, że ten potrzebuje wody do umycia rąk. W wielu restauracjach oferujących dania, do jedzenia których nie używa się sztućców, serwuje się miski z ciepłą wodą i cytryną, by móc opłukać i odświeżyć sobie dłonie. Najczęściej praktykuje się to w miejscach, gdzie serwowane są świeże owoce morza, np. mule.
Regulują to zasady savoir-vivre, czyli umiejętności właściwego zachowania się w określonych sytuacjach. Wśród nich znajdziemy także te, zakazujące wstawania od stołu czy dmuchania na jedzenie, kiedy jest zbyt gorące. Nie powinno się również sięgać ręką przed kimś ani podawać innej osobie półmiska przed sąsiadem. W takim wypadku należy daną osobę przeprosić, podać półmisek za jego plecami lub poprosić go o dalsze podanie naczynia.
Według savoir-vivre należy również m.in. brać pierwszy kawałek jedzenia z brzegu, kiedy częstujemy się jedzeniem z półmiska. Szukanie odpowiedniego dla nas kawałka, dotykając przy tym innych kęsów, jest niezgodne z zasadami. Niedopuszczalne jest też nakładanie potrawy z półmiska swoim widelcem, łyżką czy nożem.
Zobacz również przepis na pesto koperkowe z cukinią: