Nie krył zdziwienia, kiedy dostał w restauracji wodę z cytryną. Natychmiast wyciągnął telefon

Restauracja w Czechach zaskoczyła polskiego tiktokera. Piotr Staszewski zamówił do posiłku wodę z cytryną. Kiedy otrzymał zamówienie, natychmiast postanowił podzielić się "sensacją" z obserwującymi na TikToku.

ObrazekFot. Adobe Stock/TikTok: staszewski_barber (screenshot)

Nieznajomość zasad savoir-vivre, obowiązujących m.in. w restauracjach, może doprowadzić do niezręcznych sytuacji. Liczba sztućców i kolejność z jakiej należy z nich korzystać, to dopiero początek całej etykiety. W żartobliwym tonie o nieporozumieniu, do jakiego doszło w jednej z zagranicznych restauracji, opowiedział na TikToku Piotr Staszewski, barber, mistrz świata w fryzjerstwie męskim.

Czeska restauracja z dziwnym zwyczajem?

Staszewski relacjonował w mediach społecznościowych swój pobyt w czeskim Ołomuńcu. Z kilkoma towarzyszami wybrał się na kolację do jednej z miejscowych restauracji. Z rozbawieniem opowiedział, jak po poproszeniu kelnera o wodę z cytryną, ten przyniósł mu zamówiony napój... w metalowej misce.

- Jestem bardzo zdziwiony, bo nie wiem, jak to pić - żartował Staszewski.

Dodał też, że woda była ciepła.

Ciepła woda z cytryną w restauracji. Dlaczego się ją podaje?

Najpewniej doszło tutaj do nieporozumienia. Staszewski chciał otrzymać napój, a kelner zapewne zrozumiał, że ten potrzebuje wody do umycia rąk. W wielu restauracjach oferujących dania, do jedzenia których nie używa się sztućców, serwuje się miski z ciepłą wodą i cytryną, by móc opłukać i odświeżyć sobie dłonie. Najczęściej praktykuje się to w miejscach, gdzie serwowane są świeże owoce morza, np. mule.

Obrazek
Restauracja w Czechach zaskoczyła polskiego turystę - Pyszności; Fot. TikTik: staszewski_barber (screenshot)

Regulują to zasady savoir-vivre, czyli umiejętności właściwego zachowania się w określonych sytuacjach. Wśród nich znajdziemy także te, zakazujące wstawania od stołu czy dmuchania na jedzenie, kiedy jest zbyt gorące. Nie powinno się również sięgać ręką przed kimś ani podawać innej osobie półmiska przed sąsiadem. W takim wypadku należy daną osobę przeprosić, podać półmisek za jego plecami lub poprosić go o dalsze podanie naczynia.

Według savoir-vivre należy również m.in. brać pierwszy kawałek jedzenia z brzegu, kiedy częstujemy się jedzeniem z półmiska. Szukanie odpowiedniego dla nas kawałka, dotykając przy tym innych kęsów, jest niezgodne z zasadami. Niedopuszczalne jest też nakładanie potrawy z półmiska swoim widelcem, łyżką czy nożem.

Zobacz również przepis na pesto koperkowe z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯