Nie krył zdziwienia, kiedy dostał w restauracji wodę z cytryną. Natychmiast wyciągnął telefon

Restauracja w Czechach zaskoczyła polskiego tiktokera. Piotr Staszewski zamówił do posiłku wodę z cytryną. Kiedy otrzymał zamówienie, natychmiast postanowił podzielić się "sensacją" z obserwującymi na TikToku.

ObrazekFot. Adobe Stock/TikTok: staszewski_barber (screenshot)

Nieznajomość zasad savoir-vivre, obowiązujących m.in. w restauracjach, może doprowadzić do niezręcznych sytuacji. Liczba sztućców i kolejność z jakiej należy z nich korzystać, to dopiero początek całej etykiety. W żartobliwym tonie o nieporozumieniu, do jakiego doszło w jednej z zagranicznych restauracji, opowiedział na TikToku Piotr Staszewski, barber, mistrz świata w fryzjerstwie męskim.

Czeska restauracja z dziwnym zwyczajem?

Staszewski relacjonował w mediach społecznościowych swój pobyt w czeskim Ołomuńcu. Z kilkoma towarzyszami wybrał się na kolację do jednej z miejscowych restauracji. Z rozbawieniem opowiedział, jak po poproszeniu kelnera o wodę z cytryną, ten przyniósł mu zamówiony napój... w metalowej misce.

- Jestem bardzo zdziwiony, bo nie wiem, jak to pić - żartował Staszewski.

Dodał też, że woda była ciepła.

Ciepła woda z cytryną w restauracji. Dlaczego się ją podaje?

Najpewniej doszło tutaj do nieporozumienia. Staszewski chciał otrzymać napój, a kelner zapewne zrozumiał, że ten potrzebuje wody do umycia rąk. W wielu restauracjach oferujących dania, do jedzenia których nie używa się sztućców, serwuje się miski z ciepłą wodą i cytryną, by móc opłukać i odświeżyć sobie dłonie. Najczęściej praktykuje się to w miejscach, gdzie serwowane są świeże owoce morza, np. mule.

Obrazek
Restauracja w Czechach zaskoczyła polskiego turystę - Pyszności; Fot. TikTik: staszewski_barber (screenshot)

Regulują to zasady savoir-vivre, czyli umiejętności właściwego zachowania się w określonych sytuacjach. Wśród nich znajdziemy także te, zakazujące wstawania od stołu czy dmuchania na jedzenie, kiedy jest zbyt gorące. Nie powinno się również sięgać ręką przed kimś ani podawać innej osobie półmiska przed sąsiadem. W takim wypadku należy daną osobę przeprosić, podać półmisek za jego plecami lub poprosić go o dalsze podanie naczynia.

Według savoir-vivre należy również m.in. brać pierwszy kawałek jedzenia z brzegu, kiedy częstujemy się jedzeniem z półmiska. Szukanie odpowiedniego dla nas kawałka, dotykając przy tym innych kęsów, jest niezgodne z zasadami. Niedopuszczalne jest też nakładanie potrawy z półmiska swoim widelcem, łyżką czy nożem.

Zobacz również przepis na pesto koperkowe z cukinią:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser