Robert Lewandowski je najpierw deser, później posiłek. Dietetyk wprost o tym, czy robi słusznie

Robert Lewandowski z całą pewnością kojarzy się nie tylko ze sportowym sukcesem, ale również zdrowym trybem życia. Tymczasem pewien znany dietetyk postanowił poddać w wątpliwość... nawyki żywieniowe piłkarza. Co Michał Wrzosek ma do powiedzenia na temat tego, że Lewandowski najpierw je deser, a dopiero później posiłek?

ObrazekRobert Lewandowski - Pyszności; foto: Facebook: Robert Lewandowski, oraz YouTube: Michal_Wrzosek

Jeśli istnieje ktoś, kto stanowi uniwersalny wzór dla każdego młodego sportowca, to z całą pewnością tą osobą jest Robert Lewandowski. Nieopierzeni piłkarze wpatrzeni są w niego jak w obrazek, a dla każdego aspirującego do międzynarodowej kariery sportowej młodzika sukces Roberta jest szczytem marzeń i ambicji. Czy jednak na każdym polu powinni naśladować poczynania reprezentanta Polski?

Michał Wrzosek, dietetyk i trener sportowy, postanowił wypowiedzieć się na temat dość słynnego zwyczaju żywieniowego Roberta Lewandowskiego, jakim jest... jedzenie deseru przed obiadem. Czy kolejność posiłków ma jakieś konkretne znaczenie? Według piłkarza — owszem. Wrzosek jest jednak innego zdania.

Obrazek

Po co Robert Lewandowski je deser przed obiadem?

Robert Lewandowski przekonuje, że nietypowa kolejność posiłków, jaką stosuje, nie jest żadnym przypadkiem, lecz świadomym zabiegiem, mającym na celu uniknięcie zakwaszenia organizmu. To właśnie ma być rzekomy skutek pozostawienia sobie deseru na koniec posiłku. Co na to Michał Wrzosek? Dietetyk jest pełen wątpliwości.

Zakwaszenie organizmu to coś, o czym często się słyszy w dietetyce. Nasz organizm utrzymuje stałe pH krwi i podobno powinniśmy utrzymywać to również w diecie. Żeby to się tak trzymało. Tak naprawdę nasz organizm dobrze sobie z tym radzi, a kolejność posiłków nie ma znaczenia.

Mimo sceptycznej opinii na temat wpływu zjedzenia deseru na początku, a nie na końcu posiłku na zakwaszenie organizmu, Michał Wrzosek przyznaje, że taka kolejność może mieć trochę sensu — tylko że z zupełnie innego powodu. Dietetyk zauważył, że dzięki takiemu zabiegowi możemy uniknąć sytuacji, w której najpierw "zjemy obiad na full, a potem jeszcze dołożymy deser". Ten medal ma jednak dwie strony, ponieważ mniejszy obiad to mniej składników odżywczych, przede wszystkim białka i błonnika. 

A może sałatka ogórkowa do grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości