Robert Lewandowski je najpierw deser, później posiłek. Dietetyk wprost o tym, czy robi słusznie

Robert Lewandowski z całą pewnością kojarzy się nie tylko ze sportowym sukcesem, ale również zdrowym trybem życia. Tymczasem pewien znany dietetyk postanowił poddać w wątpliwość... nawyki żywieniowe piłkarza. Co Michał Wrzosek ma do powiedzenia na temat tego, że Lewandowski najpierw je deser, a dopiero później posiłek?

ObrazekRobert Lewandowski - Pyszności; foto: Facebook: Robert Lewandowski, oraz YouTube: Michal_Wrzosek

Jeśli istnieje ktoś, kto stanowi uniwersalny wzór dla każdego młodego sportowca, to z całą pewnością tą osobą jest Robert Lewandowski. Nieopierzeni piłkarze wpatrzeni są w niego jak w obrazek, a dla każdego aspirującego do międzynarodowej kariery sportowej młodzika sukces Roberta jest szczytem marzeń i ambicji. Czy jednak na każdym polu powinni naśladować poczynania reprezentanta Polski?

Michał Wrzosek, dietetyk i trener sportowy, postanowił wypowiedzieć się na temat dość słynnego zwyczaju żywieniowego Roberta Lewandowskiego, jakim jest... jedzenie deseru przed obiadem. Czy kolejność posiłków ma jakieś konkretne znaczenie? Według piłkarza — owszem. Wrzosek jest jednak innego zdania.

Obrazek

Po co Robert Lewandowski je deser przed obiadem?

Robert Lewandowski przekonuje, że nietypowa kolejność posiłków, jaką stosuje, nie jest żadnym przypadkiem, lecz świadomym zabiegiem, mającym na celu uniknięcie zakwaszenia organizmu. To właśnie ma być rzekomy skutek pozostawienia sobie deseru na koniec posiłku. Co na to Michał Wrzosek? Dietetyk jest pełen wątpliwości.

Zakwaszenie organizmu to coś, o czym często się słyszy w dietetyce. Nasz organizm utrzymuje stałe pH krwi i podobno powinniśmy utrzymywać to również w diecie. Żeby to się tak trzymało. Tak naprawdę nasz organizm dobrze sobie z tym radzi, a kolejność posiłków nie ma znaczenia.

Mimo sceptycznej opinii na temat wpływu zjedzenia deseru na początku, a nie na końcu posiłku na zakwaszenie organizmu, Michał Wrzosek przyznaje, że taka kolejność może mieć trochę sensu — tylko że z zupełnie innego powodu. Dietetyk zauważył, że dzięki takiemu zabiegowi możemy uniknąć sytuacji, w której najpierw "zjemy obiad na full, a potem jeszcze dołożymy deser". Ten medal ma jednak dwie strony, ponieważ mniejszy obiad to mniej składników odżywczych, przede wszystkim białka i błonnika. 

A może sałatka ogórkowa do grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥