Nie marnuję ugotowanej kaszy "z wczoraj". Przerabiam na nowe, jeszcze lepsze danie z 1 patelni

Została ci kasza z obiadu? Nie wyrzucaj jej, bo może się przydać. Wyczarujesz z niej obłędne kaszotto z kilkoma ciekawymi dodatkami. To danie jest tak obłędne, że będziesz je robić co chwila.

Kaszotto z pomidorami i mozzarellą to świetny pomysł na obiadKaszotto z pomidorami i mozzarellą to świetny pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Uwielbiam kaszotto i to nie tylko dlatego, że jest przepyszne i mogę je zrobić na wiele sposobów. To kreatywne, choć proste danie ratuje mnie przed zmarnowaniem i wyrzuceniem produktów, które muszę zużyć. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł, że zrobię kaszotto z pomidorami, mozzarellą i bakłażanem. Dorzuciłam też trochę swoich ulubionych ziół. I wiesz co? Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Narzeczony i córka prosili nawet o dokładkę. Nic na patelni nie zostało.

Indyk kaszotto

To kaszotto jest wręcz zdrowotną bombą

Kasza jęczmienna zawiera sporo węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na dłużej i stabilizują poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie grożą ci nagłe spadki formy po posiłku. Jest również bogata w błonnik, który nie tylko wspiera pracę jelit, ale też obniża poziom cholesterolu i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Ma też niski indeks glikemiczny, więc długo utrzymuje uczucie sytości, co sprawia, że świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Dostarcza także cennych minerałów: żelaza, cynku, magnezu, selenu i fosforu, które wspierają układ odpornościowy, serce i kości. Zawarte w niej witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu dobrej koncentracji, równowagi nerwowej i metabolizmu energetycznego.

Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej wpływa korzystnie na pracę wątroby i gospodarkę hormonalną, a zawarte w niej przeciwutleniacze wspomagają regenerację komórek. Nic więc dziwnego, że tak dobrze sprawdza się jako baza do kaszotta z pomidorami, mozzarellą i bakłażanem.

Jak zrobić kaszotto z pomidorami, mozzarellą i bakłażanem?

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej (ja polecam pęczak, bo ma więcej składników odżywczych),
  • mały bakłażan,
  • 10-12 pomidorków koktajlowych,
  • kulka mozzarelli,
  • 1/2 szklanki startego sera (możesz wymieszać goudę i cheddara),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek i bazylia do posypania,
  • opcjonalnie: świeże chilli lub jalapeno.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na kilka minut, by puścił gorzki sok. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. W tym momencie możesz dorzucić ostrą paprykę, która pod wpływem ciepła nieco utraci swoją ostrość.
  3. Dodaj bakłażana i smaż kilka minut, aż lekko się zrumieni.
  4. Dorzuć ugotowaną kaszę, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj, by kasza wchłonęła aromaty.
  5. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i smaż całość jeszcze 2-3 minuty.
  6. Na wierzch ułóż kawałki mozzarelli i posyp startą mieszanką goudy i cheddara. Przykryj patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
  7. Podawaj gorące, posypane świeżym koperkiem i listkami bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯