Nie musisz czekać kilku godzin. Wlej taką wodę do foremek, a kostki lodu będą gotowe w 20 minut

Jeżeli zdarzyło ci się kiedykolwiek otworzyć zamrażarkę, aby odkryć, że nie masz żadnych kostek lodu, wiesz, jak frustrujące może to być. Czy to podczas organizacji imprezy, czy po prostu podczas relaksu po ciężkim tygodniu pracy, brak lodu może naprawdę zepsuć nastrój. Na szczęście, istnieje prosty trik, który pozwoli ci skrócić czas produkcji kostek lodu z kilku godzin do zaledwie 20 minut.

Jak szybo zrobić kostki lodu?Jak szybo zrobić kostki lodu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Dubravina
Marcin Michałowski

Zapominalscy pokochają ten sposób, ponieważ doskonale sprawdzi się, gdy niespodziewanie pojawią się goście. Wystarczy zastosować jedną banalną sztuczkę, aby cieszyć się świeżymi kostkami lodu w krótkim czasie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

List do św. Mikołaja w słodkim wydaniu. Maluchy będą zachwycone

Napoje z lodem to prawdziwa przyjemność niezależnie od pory roku. Orzeźwiają, ale niestety, zdarza się, że zapominamy przygotować kostki na czas. Nie musisz jednak martwić się o to, że będziesz czekać godzinami na zamrożenie wody, ani też wydawać pieniędzy na gotowe kostki w sklepie.

Jak szybko zrobić kostki lodu?

Oto jak skrócić czas produkcji lodu z 3-4 godzin do zaledwie 20-30 minut: zamiast napełniać foremki bardzo zimną wodą, zrób coś zupełnie odwrotnego. Wlej do nich ciepłą, a nawet gorącą wodę. Następnie, tak jak zwykle, umieść foremki w zamrażarce. Po około 20-30 minutach będziesz mógł cieszyć się świeżymi kostkami lodu.

Jednak pamiętaj, że ten trik powinien być stosowany tylko w sytuacjach awaryjnych. W dłuższej perspektywie, częste zamrażanie gorącej wody może zaszkodzić Twojej zamrażarce. Jednak jednorazowe użycie tego triku nie powinno wpłynąć na jej wydajność.

Czy trik z zamrażaniem gorącej wody naprawdę działa?

Możesz zapytać, czy gorąca woda naprawdę szybciej zamarza? Odpowiedź jest prosta i potwierdzona przez naukowców. Ciepła woda zamarza szybciej niż zimna, co wyjaśniają zasady fizyki. Zjawisko to zostało opisane w 1969 roku i jest znane jako efekt Mpemby. Naukowcy wyjaśniają, że podczas gdy temperatura wody spada, wiązania wodorowe w jej cząsteczkach się kurczą, uwalniając energię. Ciepła woda uwalnia jej znacznie więcej niż zimna, dlatego zamarza szybciej.

Ten prosty trik to świetny sposób, aby szybko i łatwo przygotować kostki lodu. Dzięki niemu możesz cieszyć się orzeźwiającymi napojami bez konieczności długiego oczekiwania.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze