PoradyNie potrzebujesz patelni. Idealne jajko sadzone zrobisz na talerzu w niecałą minutę

Nie potrzebujesz patelni. Idealne jajko sadzone zrobisz na talerzu w niecałą minutę

Jajka sadzone - Pyszności; Fot. Pixabay
Jajka sadzone - Pyszności; Fot. Pixabay

03.08.2023 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Potrzebujesz patentu na szybkie jajko sadzone, które zawsze się udaje? Koniecznie wypróbuj metodę, którą prezentujemy poniżej. Pozwoli ci zaoszczędzić nieco czasu, jest też idealna, kiedy szykuje się zabiegany poranek, a ty potrzebujesz wrzucić coś na ząb. 

Świat nigdy nie zapomni, kiedy po raz pierwszy próbowaliśmy przyrządzać jajka w mikrofalówce. Nieświadomi zagrożenia doprowadzaliśmy do eksplozji i jajecznej masakry. Teraz - nauczeni doświadczeniem - wiemy, co zrobić, by minimalnie ograniczyć straty. Również jajko sadzone bez problemu można przyrządzić przy użyciu mikrofali. Zobacz, jak się za to zabrać krok po kroku.

Jajko sadzone bez smażenia z mikrofalówki. Wystarczy minuta

To szybki patent na jajko sadzone dla zabieganych. W niecałą minutę przygotujesz pyszne śniadanie bez smażenia, a przy użyciu mikrofalówki. Przygotuj miseczkę bądź talerz, które nie pękną pod wpływem temperatury. Do przyrządzenia podstawowej wersji sadzonych z mikrofali potrzebujesz też łyżeczki wody oraz soli i pieprzu. Dobrze też wcześniej nieco natłuścić naczynie masłem lub olejem.

Wybij jajko do naczynia, a następnie delikatnie nakłuj je widelcem w kilku miejscach. To ważny krok -  jesli pominiesz nakłuwanie i wrzucisz wybite na talerz jajko od razu do mikrofalówki, to zacznie strzelać, może nawet eksplodować, brudząc wnętrze urządzenia. Potraktowane widelcem jajko polej jedną łyżką wody, dopraw solą i pieprzem, a następnie podgrzewaj w mikrofalówce przez 45-60 sekund. Gotowe.

Jajka sadzone zrobisz w niecałą minutę - Pyszności; Fot. Pixabay
Jajka sadzone zrobisz w niecałą minutę - Pyszności; Fot. Pixabay

Jak podawać jajka sadzone?

Jajka sadzone wystarczy doprawić solą i pierzem. Świetnie będą współgrać ze świeżymi ziołami - nie musisz się jednak ograniczać do szczypiorku. Śmiało użyj koperku lub pietruszki, a jeśli przyrządzasz jajka np. z pomidorami, możesz pokusić się o kilka listków kolendry. Jajko sadzone możesz posypać serem lub podać z podsmażonym lub pieczonym boczkiem.

Świetnym dodatkiem do sadzonych jest podduszony szpinak z czosnkiem. Możesz też podsmażyć pomidory z pieczarkami i cebulą. W warzywnej masie zrób niewielkie otwory, by móc wybić tam jajka. Tak przygotowanie danie będzie nie tylko świetnie smakować, ale imponującą wyglądać. Jajko sadzone może stanowić też składnik pożywnej kanapki na śniadanie: z grzanką pełnoziarnistą, awokado, pomidorem i innymi ulubionymi dodatkami.

poradyjajkamikrofala