Pokazała, jak robi jajecznicę. "Za to powinna trafić do więzienia" - grzmią internauci
Lżejsza i mniej kaloryczna jajecznica przygotowana w dość oryginalny sposób mocno podzieliła internautów. Filmik na TikToku przedstawiający nowy styl przyrządzania tego śniadaniowego klasyku zgromadził blisko osiem tysięcy komentarzy i obejrzano go ponad 20 milionów razy. Co poruszyło tak wielką publiczność?
24.07.2023 | aktual.: 24.07.2023 08:41
Trik zaprezentowała Azure MacCannell znana z tiktokowego kanału "livecomposed". Nagranie to obejrzano aż 20 milionów razy, ale nie każdemu internaucie spodobał się innowacyjny pomysł na przyrządzanie śniadaniowego klasyku. Jeden z komentujących napisał wprost, że za tak przygotowaną jajecznicę powinno się trafić do więzienia. Inni wskazują zaś to nie jajecznica, a zupa jajeczna.
Zobacz także
Jajecznica na wrzątku. Nowy hack z TikToka
Ci najbardziej przywiązani do jajecznicy smażonej na maśle nie wyobrażają sobie, by przyrządzać ją inaczej. Azure MacCannell pokazała trik na przygotowanie jajek bez dodatku tłuszczu (co dla wielu osób może okazać się naprawdę przydatne). Najpierw wbiła jaja do miski, a następnie dokładnie je wymieszała na gładką masę. W garnku zaś zagotowała wodę. Kiedy woda zawrzała, jajeczna masa wylądowała w garnku.
Jajka ścięły się w ułamku sekundy, tworząc jajecznicę o strukturze podobnej do tej z patelni. Tak przygotowana ma mniej kalorii i jest zdrowsza od klasycznej ze względu na brak dodatkowego tłuszczu. Doskonale odnajdzie się również podczas rozszerzania diety malucha. To świetny patent dla wszystkich poszukujących lżejszych alternatyw popularnych dań.
Internauci: to zupa jajeczna
Nie każdemu spodobał się pomysł szykowania jajecznicy na wrzątku. Internauci komentujący filmik nazywają takie podejście do sprawy profanacją. Twierdzą, że danie ma nieapetyczną strukturę przypominającą papier toaletowy. W jednym z komentarzy czytamy, że jaja są za drogie, by tak je marnować. W kolejnym natomiast, że to nie jajecznica, a egg drop soup, czyli tzw. chińska zupa z jajkiem.
Rzeczywiście, egg drop soup przygotowuje się tak, jak Azure MacCannell przyrządzała jajecznicę. Z tą różnicą, że chińska zupa jajeczna zrobiona jest na bazie bulionu z kurczaka, a do niej często dodaje się przyprawy, takie jak czarny lub biały pieprz oraz drobno posiekaną szalotkę i tofu. Specjał ten nieco przypomina polskie kluski lane, z tym że zamiast ciasta do zupy cienkim strumieniem wlewa się jajeczną masę.