Pokazała, jak robi jajecznicę. "Za to powinna trafić do więzienia" - grzmią internauci

Lżejsza i mniej kaloryczna jajecznica przygotowana w dość oryginalny sposób mocno podzieliła internautów. Filmik na TikToku przedstawiający nowy styl przyrządzania tego śniadaniowego klasyku zgromadził blisko osiem tysięcy komentarzy i obejrzano go ponad 20 milionów razy. Co poruszyło tak wielką publiczność? 

ObrazekJajecznica na wrzątku podzieliła internautów - Pyszności; Fot. Canva/TikTok: livecomposed (screenshot)

Trik zaprezentowała Azure MacCannell znana z tiktokowego kanału "livecomposed". Nagranie to obejrzano aż 20 milionów razy, ale nie każdemu internaucie spodobał się innowacyjny pomysł na przyrządzanie śniadaniowego klasyku. Jeden z komentujących napisał wprost, że za tak przygotowaną jajecznicę powinno się trafić do więzienia. Inni wskazują zaś to nie jajecznica, a zupa jajeczna.

Jajecznica na wrzątku. Nowy hack z TikToka

Ci najbardziej przywiązani do jajecznicy smażonej na maśle nie wyobrażają sobie, by przyrządzać ją inaczej. Azure MacCannell pokazała trik na przygotowanie jajek bez dodatku tłuszczu (co dla wielu osób może okazać się naprawdę przydatne). Najpierw wbiła jaja do miski, a następnie dokładnie je wymieszała na gładką masę. W garnku zaś zagotowała wodę. Kiedy woda zawrzała, jajeczna masa wylądowała w garnku.

Jajka ścięły się w ułamku sekundy, tworząc jajecznicę o strukturze podobnej do tej z patelni. Tak przygotowana ma mniej kalorii i jest zdrowsza od klasycznej ze względu na brak dodatkowego tłuszczu. Doskonale odnajdzie się również podczas rozszerzania diety malucha. To świetny patent dla wszystkich poszukujących lżejszych alternatyw popularnych dań.

Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva
Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva

Internauci: to zupa jajeczna

Nie każdemu spodobał się pomysł szykowania jajecznicy na wrzątku. Internauci komentujący filmik nazywają takie podejście do sprawy profanacją. Twierdzą, że danie ma nieapetyczną strukturę przypominającą papier toaletowy. W jednym z komentarzy czytamy, że jaja są za drogie, by tak je marnować. W kolejnym natomiast, że to nie jajecznica, a egg drop soup, czyli tzw. chińska zupa z jajkiem.

Rzeczywiście, egg drop soup przygotowuje się tak, jak Azure MacCannell przyrządzała jajecznicę. Z tą różnicą, że chińska zupa jajeczna zrobiona jest na bazie bulionu z kurczaka, a do niej często dodaje się przyprawy, takie jak czarny lub biały pieprz oraz drobno posiekaną szalotkę i tofu. Specjał ten nieco przypomina polskie kluski lane, z tym że zamiast ciasta do zupy cienkim strumieniem wlewa się jajeczną masę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej